「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
有冇用過白僵菌對付床蝨
幾年前中過

諗返起都覺得好煩
呢啲post一定要推
好多謝你哋咁有心
幫推下
齋睇都覺得痕
de粉用咩輔助工具會順手d
其實亂咁將有蚤嘅野(例如傢俬)丟出去未更加容易傳播蚤患
一般熨斗產生嘅蒸氣唔夠多,未能滲透至好多角度,另外操作上黎極唔方便,因此並不建議。

sc2以上會更加適合你。

另外發現床蝨,並不只是床上會有床蝨勢力,床對牆/床對地板覆蓋嘅面積應該掌握得到,並且用藥水藥粉進行控制。

漏一忽可能俾床蝨打反擊。

另外床附近雜物/窗簾/電制邊應該重點檢查和控制
係。如果氣體上去察覺端倪

床蝨聚集會有一種類似爛果仁/輕微臭核桃嘅味道
高溫對床蝨嘅殺傷力 明顯高於冷霧好多。因此外國喺熱能蟲控技術方面有一定嘅經驗。畢竟外國嘅樓比較多都係大呎數/多層。純以藥水/藥粉/蒸氣去處理恐怕疲於奔命
白僵菌對床蝨有一定嘅鉗制力,但我哋會選用更加高成功率嘅方案。

白薑菌可以一戰 嘅
想問以你經驗估計香港大概幾多人就會有一個suffer緊蚤患
軟膠樽,或是農業用噴花粉嘅機/槍。

盡量要噴到可疑/確定有蝨嘅位置先可以將de粉功效發揮到最高。
所以要確保其他人嘅安全,先處理過/包裹好+de粉先好掉嘢。
軟膠樽係咩意思,放de粉入去?
12萬個單位

呢個係數字係保守數字。12萬個單位未算中心/宿舍呢類冇王管地段/未有能力滅蟲嘅單位

計算方式為

1: 香港有500幾間滅蟲公司

2: 四月至十一月係床蝨高峰期

3:滅蟲公司每一日都至少可能有一單滅蝨case

30x8x500=12萬(單位)

呢一隻

留意返個出口,每一次噴粉都可以令de粉比較有效同均勻送達邊邊/窿窿位置。
如果床蚤難搞程度的話係10,跳蚤大概係幾分?因為好多人都話跳蚤比床蚤係小巫見大巫
一般滅床蝨所採用嘅藥水,係基於床蝨係爬行類害蟲,利用藥物/粉嘅殘留性伏擊床蝨。加上床蝨單位有好多不確定性,直接影響滅蟲成效。

跳蚤係不完全爬行類害蟲,一般會係用密室焗霧方式進行大面積掃蕩,跳蚤嘅存活率就會變得極低。

我諗兩者不能作一個比較。有啲跳蚤case搵滅蟲公司上去2-6次 斷次收費都搞唔掂。點解有斷次收費

唔係一個價錢一份承諾?

我諗收費側面反映跳蚤並不是想像中咁易搞
btw樓主記得下次張fb 足印圖搞搞佢,唔係的話會見到icon
建議可以整合完尼個po大家問嘅野,開翻個新po 再討論,然後去站務台開po叫連仔幫你del舊po
Respect
請問用天鹽清有冇用
定係真係要買啲強力殺蟲水去殺埋啲蟲卵
lm
唔緊要。btw thanks
下個post試下整合問題再出
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞