「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1839 Like 19 Dislike
每個單位都唔同,好難統一做法。
蒸氣係處理隨身物品/義務/雜物會比較方便,床蝨遇到熱氣射擊會即死。同埋有啲位置無法移動/拆卸,理論上都係讓高溫蒸氣捐入去「拿」死啲蝨。
雜物分類篇

「義工日記」溫馨的感覺。

就啱時間,閒日都會上去做義工。之前曾經上門評估過情況,結論為「比較樂觀嘅蝨患單位」。老人家用自己嘅辦法,成功壓制咗床蝨嘅猖狂。

但喺,隱憂在於電線位置和部份傢俬。呢類case,成蟲易死,蝨蛋復發。

於是同老人家屋企人商量,過幾日再上去處理。

一如負責人所料,當用高溫蒸氣/藥水去刺激電線位置/木傢俬,床蝨就陸續泡出黎。

士別三日,牆身多咗唔少新墨水跡,百分百肯定床蝨喺呢一帶活動,漸趨復辟之勢。

雖然冇冷氣,老人家卻溫柔地為負責人潑紙扇,就好似嬤嬤幫孫仔散熱咁,又不斷倒水俾負責人飲。

最犀利在於,老人家非常懂得滅蝨邏輯,只係唔夠徹底,但總能提點在下某個位置可疑。

如圖所示,長凳嘅結構保守估計多達50處躲藏位置,活蝨仲喺度示威。最後難逃蒸氣和藥水雙重夾擊。

於是乎,喺兩個人嘅共同努力之下,將床蝨單位控制得相當好。

人與人嘅交情,莫過於此。哪需要炙熱的對白和浮誇的表情?

#滅蟲心得
#滅蟲新德
#滅蝨
推一推
好似每幾日就有受害者出現
床蚤要血
咁做咩唔係d雞血 豬紅 鴨血 度落毒
咁蠢嫁
留名
保質巴打 推
直接啲

廢老:有野咬乜?感覺唔到喎

呢啲廢老係直接助長床蝨嘅繁殖同傳播

自私又害人

叫廢老唔係冇原因
即係你屋企人週圍傳播床蝨

仆街

香港多得佢唔少
加油
lm
pish
屋企張床無啦啦大量出現呢d 蟲
https://lih.kg/3158595

樓主入去睇睇
咁用酒精做載體係咪仲正?
用水成本低好多

義工日記 幫患癌綜援戶滅蝨

「義工日記」每個人都有唔容易嘅時候,當你「過得好」嘅時候,請幫助其他唔容易嘅人。

社工一句「我哋幫唔到佢」,「你想點?」

令患癌綜援戶失去支援。

當戶主親人聯絡到本人嘅時候,本人建議佢哋繼續申請援助,坐等係咪真係程序緊要過人?

與此同時本人隨即趕往現場提供援助。

我哋就係要話俾返工等放工嘅人聽

「要做嘢可以好快。」

「要做人可以好難。」

雖然我哋唔係社企,但我哋願意為社會出一分力。反觀某啲機構坐擁資源,卻向基層發出令人心寒嘅回覆。
比較多老人家會冇乜感覺,可能皮膚嘅敏感度下降,同抗痕力強,唔當係一回事。

因此呢個就係隱憂,一旦引入床蝨,由於部分人冇感覺,越養越多床蝨。
呢個我要試過,效果並不明顯,需要更多實驗去驗證z
例如我捉好多床蝨入甲蟲箱,就算故意搞死滿血床蝨,佢哋都好似唔多吼啲人血。
黑點我基本上都知喺邊度,佢哋呢類單位反而唔係好大獲。

1: 社區中心 例如咩咩智個啲

2:賽馬會名下某啲康復中心 可以八十幾張床都滿是蝨(新聞記者唔知,市民咪唔知)

3:外傭宿舍/某啲員工宿舍(內地幫)

呢啲地方,喺入面工作嘅人有大量機會將床蝨輸出社區,到訪者都係如是。負責人愛理不理/隱瞞

咁一個好大嘅蝨患地方 每日咁多人喺度出出入入

輸出床蝨嘅威力絕對係No.1

我本人曾經寫信俾政府希望帶隊掃呢啲黑點,至今都冇人覆。
高溫蒸氣個啲要點噴法丫?
入水變蒸氣 定 入藥水變蒸氣?
啲床褥成5,6吋厚…點先可以蒸到入肉丫

btw,睇post睇到身痕
只要矛頭牽涉到大集團大機構,輿論唔係集中火力去攻。

乜嘢東張西望 傳媒 唔會冇啦啦去踩呢啲地雷。我哋所謂見到嘅正義之師,只係一部分,更多更值得報導嘅嘢因為好多原因會被冷處理。所以我先話推教學 做一單算一單。無力感雖大,但好過乜都唔做。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞