「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
屋企出現床蝨大概三、四個禮拜,開頭一日會多一粒咬痕,親眼見到一隻吸飽血 黑色 鼻屎大小小嘅size 屋企有痴牆紙+木地板 好多雜物,已經掉咗張木板床,浸千赤士+噴蝨水,但屋企人用過炸彈 形著覺得已經成屋都有,1516買唔買sc3同埋想問下你收費
你搵滅蟲公司都要預1-2個月內清零。第一次只能殺到7-8成。你嘅單位形式錯綜複雜。

牆紙@睡房呢啲可以起曬掉曬 固然可以加快。
木地板呢就更加複雜,如果咁樣張床無法移動,該窗外對落嘅木板好大機會藏有大量床蝨和床蝨二三代。

你呢類單位 好考滅蟲攻勢對你單位嘅掌握度。掌握度去唔到90%,咁時間就要至少一個月。無關畀幾錢 用咩方法嘅問題。首先要做好心理準備。

最後用過滅蝨炸彈

更加複雜

一般滅蟲費用都係$4000-13000不等,呢類費用你要問滅蟲公司攞保養期 例如跟一年會比較好,保養期即係話一年內如未清理或者再有,都會有人上門跟進而不作其他收費。
其實點解DE粉應該濕噴?
我明溝水可以避免粉末飛揚,但DE粉受潮唔係會失效咩?
de粉本身就可以濕噴 例如噴植物等等
粉唔係導害蟲進食
又不含毒性
粉+水便失效根本唔合邏輯 ,待水份蒸發佢依然發揮功效(乾燥 )

舉個例子 乾撒 撒得唔準確 床蝨一樣繞道而行

濕唔濕 乾唔乾都滅唔到架

要配合藥水或者蒸氣
連登成日上載圖片都失敗,有冇人都係咁

日常觀察 分組實驗

好撚辛苦,見到幾條屍,睇黎交配成功
ptsd又黎,決定洗2千蚊買蒸機
乜乜智同邊類復康中心講多少少得唔得?

外傭(聚會後返屋企)
係,不過最近我同佢哋中止合作

理由好簡單

佢地想法非常天真 佢地認為滅蟲公司收集床蝨好容易同理所當然喔有大量活體。重點係 每次都係我親自送去中大,佢地連黎我公司都冇時間。

我真係覺得成件事好匪夷所思

佢地有資源或者申請咗津貼

我次次自費都算 得唔到一點尊重 例如 活體做實驗 做左咩項目 佢哋冇都冇講俾我聽下。
respect
我未中過
不過覺得依隻昆蟲真係惡魔
願日有一日可以大量減少
多到你唔信。因為聚會個班人住嘅宿舍,好大機會已經有好多蝨,聚會時候將床蝨輸入到社區。
謝謝您一直的熱心幫忙。
我哋團隊主要負責睇唔同地區搜集得到嘅樣本會否有基因上的分別,從而推斷它們的源頭。
相信大家都資源有限,我都可以約您到外面交收,唔想加重您哋成本。如果活樣本較難安排,或者兩星期約一次交收可行嗎?死咗嘅樣本我哋都可以試下會否合用呢!
至於實驗結果,我哋真係要有相關結論先可以正式發布。

首先 我要呢個研究方向我個人唔認為有太大問題 只不過從dna去搵源頭 你不如直接問我我都答到你源頭喺邊

其次就係 佢地只要活體 我又何來咁多唔同地區嘅活體 定係我每日都要去中大一次?

最後 單憑我一間公司配合 點可能提供到咁多地區嘅床蝨樣本俾佢哋?其他公司 恕我直言 睬佢哋都傻
4個月時間,合共做17次滅蝨義工,平均一個禮拜出動2次。

跟足印團隊:7次
一人單拖上去:10次

全部做到清零/解決問題。文字係微弱嘅,因為滅蝨工作本身就係鬥智鬥勇&高強度體力嘅工作。尤其單人匹馬上去搞得掂。絕不是上去大面積噴藥水就算。

比起有啲生意人做一單義工吹足一世,或者有啲更加奇怪嘅生意人一次都冇落過場竟然自稱係義工團隊成員🙇🏻

本人用實際行動去證明,如果心系社會,絕對唔會係紙上談兵。

在此再次答謝客戶們嘅支持

佢哋搵我哋幫手時,大部分都會提及欣賞我哋做義工嘅心。

特此,本人交待一聲。4個月時間,本公司可以做幾多無資源嘅義工工作。而袋咗政府好多資源嘅救xx,十年都唔知有冇做17單case,佢哋會揀order做,唐樓高唔做,地方細唔做,雜物太多唔做,太污糟唔做。

攞津貼嘅時候:

「我哋會幫基層滅床蝨!」

🙇🏻🙇🏻🙇🏻

本人身體力行,係希望大家可以守望相助,遇到床蝨嘅情況唔好歧視別人/難以啟齒/怕麻煩別人。只要你肯講出黎,集思廣益,辦法總比困難多。

#滅蟲心得
#滅蟲新德
#滅蝨
#義工
想問下枝premise掂唔掂,用左de粉都係攪唔掂,想試下加埋藥水
係床蝨。
呢隻係雄性(即冇懷孕冇bb冇第二隻雌雄俾佢交配 以至於未必有後代)

2次輸入可能係到訪過高危地方帶返黎 咁啱兩次都係雄性。

呢個係基於你一個住嘅合理解釋而已

要睇睇你住嘅地方 有冇其他人同住 會唔會有其他可能性

#曱甴屋 需唔需要保護衣?

咩話?保護衣?阿叔我行走江湖從未著過保護衣,蜂擁而至嘅小強,我徒手都打死幾十隻。

而事實證明 變態真係變態

撞正躁狂模式 又手腳並用 快過噴藥水噴粉

真係殺至少幾十隻 活捉五六隻

我已經非常克制 費時嚇親其他義工

否則現場幾百隻小強 我全部申請徒手殺戮訓練🤩
大減demand cs推薦使用嗎?
絕不推薦 毒性強
斷斷續續,清完又翻發。。成支都就嚟用晒
係咪應該用蒸氣機?
之前有個post見推薦,就買咗支嚟用。。
甲由bb來
成蟲睇落好似甲蟲
其實提及過好多 唔係邊隻藥水得唔得

係方法問題 每個單位都唔同⋯ 變數都多咗 難以輕易建議
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞