「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
應該唔係啦
可以點搞
難以行走的話 薄薄的 滑身塑膠袋。

滋生的話 啲防蟲套幫到手
但效果不一 難以推介具體型號和牌子
1:蒸氣機清理
2:吸塵機吸床 /除蟎機吸床

其他方案暫時不推薦 例如換防蟲床套
我見啲乳膠床墊聲稱可以防蟲 其實係咪真係得
想問下蒸氣機應該點用先好,上星期係床發現左幾隻,比一隻走甩左,跟住即日買左天鹽清同de粉仲有床褥套
本d被同枕頭套即時拎去洗同媒氣高溫焗,枕頭噴左天鹽清,床罅倒哂de粉床周圍同擺雜位都倒左粉,床底用甜醬樽吱左粉,仲有無野要做?同埋點觀察有無死剩種?

同埋我噴左天鹽清買d位隔左成日都痴立立咁係咪正常?
間房太窄,有張好難搬開既電腦枱,同埋床對牆個空間又好窄
想盡早消滅哂佢
你可以睇下德國巴斯害蟲防治 有片比你參考下
我哋對於聲稱一律不會當係事實
唔係根源上做杜絕
呢類所謂防蟲 我哋無法給予評價
待水份揮發後 天鹽清本身就係帶有黏性
但對於床蝨嘅殺傷力很弱
不推薦
睇左,而家去買機
二手平好多 都好好用karcher
等唔切,比多幾百我比得起
我唔想等比多日佢地繁殖
咁你真係要仔細咁噴 應該效果唔錯
搞左幾個鐘
有好多雜物都搬唔走,屋企又話搞到亂晒籠,淨係噴到張床,希望無惡化到其他地方

一睇個床角已經2隻食飽左唔郁
枕頭邊又4隻一樣唔郁
但係拉開床板就乜都無

出黎呀隻抽屌你老母淨係識匿係陰影既卑鄙傢伙
雜物最好處理 就係包住佢 擺放原位(如果可以
至於床 我哋盡量要睇有冇貼著牆壁 地板 因為佢哋會匿喺牆壁內地板裂縫。最後就係窗簾呢類要睇睇有冇

任何床呢 櫃 應該係由多個立方體組成 應該盡量算出有幾多個邊 預判有幾多個螺絲口 蒸氣都要盡可能噴到
螺絲口噴哂,雜物我都叫做封好左,房無窗,噴一搞唔掂係床底果塊,我已經盡量zip個口落去噴,但係蒸氣過左段距離已經唔熱
Btw我瓷磚地版
如果屋企唔係有寵物我就農藥算
冇咁快 你keep住做 情況越黎越好咁就ok
呢個好啲
洗衣機如果無熱水功能,用洗一個鐘既模式,床蝨係咪好大機會仲生存
加洗衣粉就得
係咪每日都要噴?
啱啱噴一次已經比老母屌
咁你未搞掂 梗係寧願密啲 好過佢哋又瘋狂交配+生b 然後又擴散到唔同地方
師兄你真係好堅抽
就算做緊既野冇人睇到 又冇報酬 都繼續不辭勞苦咁去做
真係好偉大
雖然你現實唔知我係邊個 但係我都想你知道有人真係會睇到你既付出
特登留言 表達我微不足道既敬意
在此祝福師兄你每日都有好既心情 好既開始
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞