「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
如果啲癩位有個咬痕窿仔
搵過搵唔到床蝨
係咪似跳蝨多啲

如果係跳蝨 應該點處理
跳蝨 買支殺蟲水周圍射都得啦
蟲最鍾意係暗角位
但係我唔係好肯定係邊種蝨
有噴嘢

中過床蝨到跳蝨
我都好似中過2種
共通點係床單度,你細心望邊位橡筋位,望下有冇黑色點點
有既再望附近有冇蟲,我上次咬完反開見到1隻立即KO佢

之後無見到啦,可能坐巴士中招
兩樣處理唔同 要檢查下床邊邊角角有冇奇怪黑點 同聞到一啲奇怪氣味

請教下呢隻係咪9成似床蝨

日頭係屋企癱癱下梳化經過我隔離捉左
前兩日手有紅色一達達

屋企有大肚婆 係咪唔建議請滅蟲(會噴野)?
有咩注意事項

Thanks
百分百。

有大肚婆 同滅蟲就冇衝突

1: 真係擔心 可以出去酒店住幾日 咁可以徹底啲滅蟲

2:但凡熱能個啲最後都會落一種粉末可能對人體造成不適合

3:如果唔想用任何化學野 粉末 都唔係唔得 但要視乎實際情況 如果都好嚴重 你咩都唔掉唔拆嘅情況下 清零時間會耐啲
唔該曬樓主

1)暫時只係梳化捉過一次
建唔建議宜家就扔左張梳化佢?
床褥暫時未見到有

2)想詳細了解下
噴完藥 其實間屋係唔係會殘留左果d藥一段時間?
(要等d蟲食完慢慢死)
因為bb差唔多出世,變咗一出世成間屋就係化學野?
到時做完治療,屋企可唔可以大清潔?
做兩次治療 蒸加噴 效用大唔大?
(醫生曾經話唔好用粉同spray)

3)係未搵到滅蟲公司既呢段時間
我有咩可以做住先?
4)第一次見到隻蟲係日頭。
請問日頭見到既話係咪代表已經好嚴重?

5)梳化上面既公仔可以點處理?
6) 熱能(120度)既原理可唔可以請多少少
想了解更多…
見到滅蟲公司網站,佢寫住冇用化學劑….

唔好意思呀,問題比較多….
基本上 任何粉末處理都可能引致人體不舒服

例如呼吸 喉嚨 唔舒服

皮膚乾燥 眼乾等等

佢個啲粉末只係理論上冇毒 不是化學物質

但好多人試過 都會有影響(至於影響大定細定冇 因人而異)
熱能一般係第一次做 佢之後唔會再同你做熱能 所謂保養會係粉末處理和檢查。

呢類粉末處理基本上冇乜毒性
但會影響到人

如果去話每次上黎都唔用粉 只熱能 咁就join得過

但唔會有呢啲公司存在。

因此消費者唔可以誤會粉末處理 係 0影響
我諗你要明白 滅蟲公司 唔止係滅蟲 更重要係分析到底床蝨分佈/源頭

你掉sofa 雖然對外面啲人唔多負責(至少你都噴過下藥水或者包住袋咁掉)

咁基本上你sofa會有床蝨蛋 掉咗過係一個做法(理論上快)但sofa周圍 同其他位置到底有冇床蝨 呢個要再睇。

床褥冇乜發現 咁要留意訓個度有冇被咬

btw
你可以做嘅就係追post 然後係人坐嘅 訓嘅位置check下邊邊角角有冇黑點 有冇奇怪過期果仁味道等等
好多謝你既詳細回覆呀。

咁如果我做完treatment 後,再扔左d野佢,加包起佢,
會唔會對外面影響減細呀?
如果宜家即刻扔,會唔會影響inspector 黎調查?
我驚係佢黎做之前,d蛋已經擴散左
暫定我哋淨係用好細部既蒸氣機 蒸過梳化
落左d DE粉你梳化度

咁真係要滅蟲 但係 想將化學成份影響減到最低
熱能 定 蒸+噴藥
會比較好d
我殺佢果時係聞到條屍有陣味踢

家居清潔 - 我仲可唔可以吸塵?我隻吸塵機係冇袋,怕唔怕d蛋儲埋係入面?
熱能 貴 +冇話幾耐之內搞掂
同佢會落粉末 呢個係必定有影響

純用蒸氣 針對係輕微 中等程度以下(你呢啲應該符合)點分辨

屋企人冇老人家 減低危險級別
冇工人姐姐 再降低危險級別
私人單位 居屋 再降低危險級別

自己應該都算計到

咁純用蒸氣都好大機會搞掂 呢個你可以搵我搞

但凡粉末 噴霧 都唔能夠符合你的要求(例如對人體有冇害)
一般吸塵機都有熱力餘溫 一旦吸入蛋 啲蛋都好難生存嘅

家居清潔

我諗都可以99%答你

你呢啲程度 蛋唔會咁容易俾你見到 吸到

你正常洗版呢類冇任何問題
好多謝你咁用心答!!
咁我試吓搵d淨係做蒸氣既公司問下

屋企雜物幾多
特別係中招既梳化 有一堆大型公仔
唔想棄置
請問宜家點處理最好
眼望到暫時未有白色一粒粒蛋 宜家間幾日用s1蒸一次
係咪好過冇
見到黑點周蛋果時係咪已經好嚴重

梳化淨係用s1盡量蒸左次
之後就落DE粉 宜家隔左兩三日倒
其實係咪抹走佢日日蒸,效果更好?

如果真係要棄置梳化,到專業人士上黎調查完,蒸左
我包好佢之外,仲有冇咩野可以做?落下DE粉係入面先包?

對唔住,身在海外,冇咩朋友可以問…………
見到床蝨真係好大精神壓力
知道自己好煩
感謝你
外國冇選擇

你可以問熱能 heat個啲

再問清楚有冇落powder

冇powder個啲就應該ok(唔好意思 我以為你喺香港 香港冇公司可以做到只用熱能而唔落任何野,外國技術先進啲 應該可以再問問)
壁虎食唔食佢地
未測試過 唔清楚 但壁虎一般涉及嘅面積和熟悉嘅位置都唔係床邊 我諗就算偶爾咬兩餐 亦難以擔當杜蝨先鋒

唔好意思,想問下呢啲似唔似係蝨咬
啱啱發現 有啲擔心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞