「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
你都冇得唔返去住 任何滅蝨方法都要觀察期

2-4星期係基本

嚴重嘅1-3個月都有
我當年係用三寶+蒸氣槍+床套

係有用既, 可能算係初起

同埋我真係全間屋大執

連櫃筒都抽埋出黎噴熱蒸氣

全屋角落都放哂粉同藥水

再飛埋張網椅走

之後就無再見到

P.S. : 懷疑係隔離屋有人搬哂野出黎走過黎

「恐怖路線」「快遞篇」床蝨是如何透過包裹進駐家中?

有啲朋友會話 唔係嘛 我出名金睛火眼 郁嘅嘢點逃過我法眼。

啱👍但好多時候床蝨嘅型態仲係一粒粒嘅床蝨蛋。

個啲紙皮木屑 係床蝨蛋最愛嘅嘅Home。

好多朋友拎到包裹 隨手擺喺床位 座位 檯上。

咁個啲床蝨蛋好大機會透過人類嘅動作「fing/掉」 唔駛自己行 都可以被送往某啲角落 伺機孵化。

任何紙皮個啲 最好係門口處理完先好入屋。

可以噴酒精/藥水/綠水/漂白水

又或者用袋裝好 倒啲DE粉或者消毒藥水落去。包好再掉。

#床蝨
#滅蝨
好崩潰 琴日開始屋企人發現父母房有床蝨
其他房同廳暫時未有發現

第一次發現係床邊一個膠盒有一隻
第二次係牆身一隻 我哋有啲牆紙有少少剝落情況冇痴返
然後到今日發現床頭pan有幾隻
個pan係布然後軟身嗰隻 屋企人話要𠝹開佢我唔知係啱定唔啱

check哂床角未有發現 未準備好抬起床褥
打算瞓醒就開始清理全屋
勁唔開心 屋企自問每日都清潔 我父母都係愛整潔嘅人
唔知幾時帶咗啲仆街蟲入屋

以前從來未有過呢個問題
唔知點應對好呀
呢種情況係咪要剷起晒啲牆紙間屋要重煉?

唔好意思各位 我真係好lost 好急想幫屋企人手所以可能有啲1999
牆紙係相當麻煩嘅

一定要剷/噴藥水

你呢個case太複雜 搵滅蟲公司比較好
黎緊去法國旅行 可以點部署
香港嘅床蝨仲多過巴黎
但巴黎闊咁多 香港豆潤咁細 中招機率大好多

出去玩 最緊要隨身物品 行李 衣物 獨立擺一邊(遠離床位座位)

自己多啲沖涼 留意有冇被咬

返到香港 入屋前消毒行李箱(酒精又好)

隨身物品噴酒精
師兄會唔會有聯絡資料留低 想搵你幫幫手!
例如?係邊方面 tg midlifekeepfit
酒精有無話要幾高濃度定平時用開嗰啲酒精都OK
「義工難忘case」收到來自凶宅嘅求助,即刻出動。

我們唯一值得恐懼嘅係恐懼本身 - 羅斯福

比起有啲做滅蟲公司 包到自己裹蒸粽咁,我哋係唔會著任何保護衣。因為對床蝨嘅瞭解太深入,處理嘅單位太多。從未試過床蝨爬上我哋身。氣場上無法碾壓床蝨,施工將會陷入僵局。恐懼絕對拉低效率。

有次收到求助case,住戶係一名伯伯,年輕嘅女兒睇唔開輕生咗。

「你驚唔驚?」

「我兇過凶宅😌」

我諗印象最深刻係無意中見到一封伯伯寫俾女兒嘅信件,我覺得有一段非常值得分享:

「有理念固然係好事 但需要實踐,兩種缺一不可,理念太多 行動欠奉 咁就會害了自己。」

係呀,有心就要去做。Action緊要過comment。我處理過好多唔收錢嘅單位

有啲係 患病家庭
有啲係 殘疾家庭
有啲係欠債被追數嘅家庭
有啲係綜援單親家庭
有啲係兩大一B蝸居劏房嘅家庭⋯

就算俾錢 一千兩千 擺喺我哋銀行戶口都係肯定貶值。但如果呢筆錢可以令佢哋花喺更值得嘅地方,咁呢俾錢喺我心目中就係升值 係昇華。

最後,我哋希望 如果遇到困難嘅家庭 真係唔好彩惹上床蝨,聯絡我哋,一人計短二人計長,我哋幫得到盡幫,縱使冇任何資源支援,連社工一面都見唔到,但係

有理念
肯行動

做一單就係一單。好過想做超人 但一步都冇踏出過。

#滅蟲心得
#滅蟲新德
#床蝨
1個月幫爸爸間房用蒸氣機殺曬 風平浪靜 1個月後 我間房出現好多
有貓點安全地防
其實係唔係買個蒸氣機
幾個月清潔下自己間屋都好呢?
幾個禮拜就可以掃蕩一次 撞得正床蝨爆發嘅時間
蒸氣機 或熱水多洗床單枕頭套被單
60度夠做?如果去完旅行返黎可以點搞
烘被機有冇用
操作唔方便 好多野整唔到
例如床褥邊
入屋前睇下行李箱邊邊角角 噴下酒精
衣物能洗就洗 加洗衣粉洗
Thx巴打
用蒸氣機係咪應該直接噴蒸氣定係搵塊布包一包先再噴?
包包再噴冇咁多水氣 唔包都得
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞