「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
過來人

有幾樣野可以做先,

先將屋企分隔乾淨區同床蚤區,盡量唔好將兩區物品換黎換去

用無穿無爛嘅垃圾膠袋包住同封實你床底唔常用雜物,起碼包足半年

每日返到屋企,唔好隨便坐,先將衫褲鞋襪抌落洗衣機用60度洗,洗乾淨嘅衫用太陽晾乾佢之後放返入去乾淨區

起碼做足三個月
Thanks巴打分享
咁你用咩方法消滅床蝨區嘅蝨?

正路係參考呢一張圖 但係好多單位都唔睇唔到電制位/牆紙有冇脫落/牆灰/床有冇裂縫

所以一定要仔細處理

好似我咁肥c大隻 點解都要咁辛苦伸入去 就係因為要盡最大能力搵螺絲位置/窿

我哋係用蒸氣+藥水 蒸氣係有即刻殺死床蝨嘅作用 但雜物較多 有啲位置唔方便噴 就要利用藥水殘留性去狙擊爬行類害蟲(床蝨正是呢類)

而你send嘅空間圖 大致上就係劃線位置 但你好似係用牆紙 呢類靠近床嘅牆紙危險程度較高 必須用藥水噴。否則就要全部起曬佢(動作更大)

以你手頭上嘅資源 基本上陷於苦戰(如有蒸氣或者專業用藥水 反而追到床蝨擴散速度和繁殖速度)

搵公司得三種

1: 熱能(貴 )(理論上較快) 你呢類case較輕微 搵佢哋等於捐錢支持佢哋 性價比嚴重偏低

2: 鳩噴藥水 水浸級別($3000-4000)應該大把 就算條友新入行 只要噴足藥水(圖1各類高發位置)針對床蝨只能爬行無法飛越和條約嘅弱點 成功率都頗高

3:上過電視 有媒體加持多數都ok嘅 蒸氣+藥水雙重掃蕩 距離清零再快啲
想問噴無敵士有冇用?
呢啲害蟲拎去燒就啱
串燒床蝨
想問小型掛熨夠唔夠力殺佢地?因為九成機會中左招
肯定唔夠力 用上黎都唔就手

好過冇咁解
部機係有呢個問題 例如黃色個部 要聽到轟轟聲先開始煲水 有時候可能冇聲就煲唔到

白色個啲機一般比較少會暖氣 都係煲好 出黎就好熱。

切勿用手掂氣體 都係先用蒸氣五秒靠近一個點。然後營收摸下呢個點

必須辣手/條件反射縮手

暖暖地就一定唔得。因為蒸氣本身都冇可能每個位置100%接近到噴嘴,所以一定要好熱好熱先達到標準。
第二次爆發好似仲大獲過之前
明明床4邊落曬de粉
但d野都識爬上黎
懷疑張床已經有蛋係度
明明用左高溫槍+天然鹽
想知佢地活動範圍可以去到幾大
我自己房係床附近先見到屎漬
但我屋企人房唔知咩環境
老人家講又唔理又唔想解決
想問啲蝨入哂牆,就咁補啲牆灰寶有没用?定係要揾專人折牆洗一次?
點都要藥水 最低限度漂白水抆一次甩灰位置 先補。

另外牆壁對手水喉管 電線位置都要處理好
直接blacklist呢類手提式蒸氣機

溫度絕對夠 煲水耐都唔係死罪

係實際操作非常唔就手 就算做開gym嘅人都會覺得麻煩

一覺得麻煩 就唔會得過且過 更加唔好講杜絕。蒸氣一定要reach到指定位置先有機會剷除床蝨成蟲和蛋

唔排除一個禮拜要掃蕩七日 每次閒閒地都噴30-60分鐘

手提式絕對打擊士氣。

要選用係機身和噴射器分開 透過軟管連接
機身可以提起或者拖行呢類就最得心應手

滅蝨能力有加乘
就會得過且過

經常見到床蝨喺DE粉池入面玩得不亦樂乎

唔係話DE粉廢,而係閣下低估咗DE粉嘅戰術佈置。如果閣下為床蝨爭取到時間離開DE粉路障,俾佢哋較腳出去其他位置收埋啲床蝨蛋,此乃兵家大忌,未能斬草除根仲放虎歸山。

一方面 中咗粉嘅床蝨命不久矣 但係床蝨蛋卻絲毫未損 久而久之慢慢孵化 再繁殖。

另一方面 DE粉並未能盡可能鋪滿全屋嘅面積 很多移動中嘅床蝨都可以輕而易舉繞「粉」而行。

梗係杜絕唔到床蝨。

❓啲粉好乾 令人唔舒服 都唔可以全屋面積盡鋪😅

咁咪係囉😀醫生叫你一日三次每次一粒藥 你一日一次仲要半粒藥。

既然DE粉追唔到床蝨繁殖嘅速度/擴散嘅面積。

最終當然戰敗收場。證明此舉唔work。同樣地用藥水而未必針對性施工,一樣有機會俾床蝨走甩,釀成大錯。

注:某啲床蝨中咗DE分可以十幾粒鐘內 異常活躍 莫講溝女應酬 仔都生一窩啦 。DE粉點追佢哋嘅造蝨速度呢?

#床蝨
#DE粉
你好,暫時睇落一間房有(一個超大衣櫃+上下格床),間房雜物+衣物多,打算call滅蟲公司,而家諗緊藥水定熱能 見到nobedbugs標明唔需要執屋到啲野,唔知係唔係真
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞