「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
其實藥水 熱能 蒸氣 三種歌結果都係差唔多

1: 本身唔嚴重 都係好快ko

2: 本身嚴重 都需要觀察期 並不是你俾得貴啲就快啲
熱能做完都要鋪一層層粉 唔係話特別舒服(對人體)

3: 都需要觀察2-4星期 可能要再約人上門跟進 但熱能只做一次 第二次唔會做熱能 都係鋪粉/噴藥水

所以你著眼唔駛執野

nonono

噴藥水都唔一定要執啲咩 只係要移動床褥 部份床底雜物處理下

熱能都要有限度移動少少野(因為佢💊落粉)
太長追唔切post
係咪tg hugo1991
明白,因為屋企啲衫有6個人份 而屋企係木地板,真係無從入手。上年十月份開始有蝨,個時掉咗張上下格床+衣櫃,焗晒啲衫,成間房批牆、油油,用農藥拖地(一星期拖兩次),點知到近排又出現返 所以先打算搵滅蟲公司幫手,心很累
今日清理部吸塵機械人發現,想問下係唔係木蝨全部都唔郁。
平時唔覺有出現
亲 淘寶傢俬附送
圖片有啲矇 但唔似
今日清理部吸塵機械人發現,想問下係唔係木蝨全部都唔郁。
平時唔覺有出現
圖片有啲矇 但唔似

thanks
已知對面屋拾荒者,有床蝨,上年我瀨過野。屋企大門的門框貼了四邊冷氣膠邊,定期門口噴殺蟲水,最近門框嘅底部貼3M雙面膠。
想問下仲可以做咩嘢預防呢?有冇其他師兄可以分享
呢個月keep住日日都有野咬小朋友
有一兩次係個小朋友玩具墊到蒸死左幾粒蝨
但就翻轉全屋既大熱高危位都搵唔到個源頭係邊
已經日日癲左咁拎起啲野蒸來蒸去心累
約左滅蟲公司下星期黎焗屋 希望一兩次斷尾
咬我無所謂 最慘咬個細
想問如果被佢咬左會幾耐左右開始痕?同埋紅腫會留幾多日?
個friend懷疑中左招,但佢幾日都係office下午先開始痕
我開頭都係自已買部野蒸,又買DE 粉,最後都搞唔掂
DE粉真係垃圾黎
整撚到沙漠咁撚樣都殺唔到
清又清唔死曬 搞到死灰復燃
複發個陣又阻唔到爬上床
轉左用千赤士之後已經有幾個星期見唔到堆床蝨
我見FB好多人推介Nobedbugs hk滅蟲
間野真係好好?定係打手嚟?
「好多人」推介其實就係打手黎
但係佢真係好多客 啲客多數都係讚嘅。

主席站在消費者角度 13000 蚊+一年保養4000

呢條數幫手杜絕 係咪值得

熱能係有機會令傢俬 電器變形,而且佢要鋪一層千赤粉 令人皮膚可能不舒服

重點係 床蝨要喺輸入方面做好監控 否則唔代表一年之後冇床蝨

咁計落 我俾萬七係咪抵玩?見仁見智
一般公司都控制得比較好 我諗問題不大
即痕 有咬痕
會留好長一段時間 搽嘢都未必止到
一般嘅長者 被床蝨咬都冇乜感覺 甚至唔重視
所以一旦惹返黎 越養越多

咁你有衣物個啲 書。你可以用密實袋包住擺返喺 遠離佢哋床位 座位嘅area

你去拎 嘅時候 自然比較安全
(都係借左acct直接問,thx)

有幾個問題想問,希望唔好覺得我煩
1. 尋日朝瞓醒手臂多左幾粒紅色,點先確認到係床蝨? 因為完全揾唔到佢地d生體/屍體
2. 將d枕頭被床單擺乾衣機烘佢半粒鐘,之後擺係另一間房會唔會有風險?
3. d蝨會離巢行幾遠? 間房有張書枱離床兩米左右,有無機會個巢係果面?
4. 即刻買左de粉同借左部sc3 來用,要點用先最好? 尋晚蒸左d床罅,灑左de粉,但今朝仲被佢咬,即係殺唔死
5. de粉幾耐先起作用? 要點樣評估成效? 因為張床2.5面貼牆,要搬動有難度,所以揾屍唔易
比床蝨咬多數果幾粒野都係連得好埋
前年中過一次 上年冇事 今年又痕返 唔撚想再煩
de粉冇乜用 灑電制邊邊會好啲。呢啲唔方便用蒸氣嘅位置縣掃啲粉

至於點做 我哋冇你屋企嘅地形圖 你可以追下post或者係床位四邊掃下蒸氣

咬痕比較難鎖定係咪被床蝨咬

咁第二個問題乾衣機乾枕頭被 擺開佢得唔得
呢個想盡快做左先,少d雜物多d空間易d做其他處理
乾衣機物唔清楚幾多度 60度以上係可以殺死床蝨

擺返其他房間 理論上係安全嘅
唔該巴打
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞