「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
做實事,幾好幾好
咁想問下其實床蝨點黎?雖然我張床宜家無,但都想問定睇下點預防
留名支持有人做好事
留名
試過屋企有床蝨 最後成張床換咗
床蝨係咪可以入到床褥?我張床褥完全無屎/血
幾年前中左招,見張木床無蝨
最後連床褥都掉埋就無事

到依家都唔知班野係邊到
好多問題:
- 千赤士係咪比DE粉好?
- 點解有朋友全屋噴完奮鬥吶都仲有床蝨 (佢諗住噴毒磷靈)
- BIOKILL Long Lasting Extra (有Lambda-cyhalothrin(CS) 0.065%) 有無用?
- 通常你地用農藥係點溝?
- 如果同層有另外單位有床蝨, 自己個單位就算點預防係咪都無用? (有無方法預防啲蝨走入自己單位)
- 聽REDDIT講用Beauveria bassiana滅蝨好慢好慢, 香港有無咩好既表現?

- 另外你地做咁多滅蝨工作, 點樣預防帶啲蝨返自己屋企? 真心RESPECT你地
100% 外賣。例如有蝨單位內嘅人會去餐廳、公園、搭車。

又例如某人作客蝨患單位。咁就非常容易將床蝨和蝨單帶回家。

小心

外傭(聚會後返屋企)

老人(被咬冇感覺)

露營/住酒店。特定高危人物和曾踏足高位地段,入屋前應該謹慎處明檢查隨身物品和衣物,最好盡快沖涼和用高溫熱水清洗。
雨狗?
床蝨會喺最短時間(若1-3秒)找尋邊邊位置躲藏,所以要非常仔細先發現得到(以中等嚴重個案為例)

如你所言,你可能發現得早/入侵嘅床蝨比較少

一般床蝨都會依托床位/座位地形而擴張勢力,即床邊/座位邊嘅牆身 、窗簾 、地板裂縫等等。務求匿得隱密,出得方便。佢哋目的都係要吸血維生。

所以你呢個case

可能床蝨唔吼牆身 地板。集中曬喺床蝨,而你及時掉走便解決到問題。一般如果牆身係牆紙/有明顯大小裂縫/地板有裂口/窗簾布喺度,勢力一旦擴張 掉嘢則不能解決問題。
專業人士, 拜一拜先
唔知你所講嘅係咪Insect growth regulator

我最近開始了解「延遲害蟲繁殖/生長」嘅藥物。
中大趙紹惠做嗰個研究

我見REDDIT都有啲人用真菌想殺蝨, 但話好慢
明白,我哋暫時係協助中大黃洪教授開展嘅床蝨研究實驗。

私底下係做義工,同做我哋嘅研究工作
總之殺床蝨= 救世
希望大家都可以做返啲嘢,因為暫時個形勢並不樂觀。

滅蟲工作和義工工作大幅度落後床蝨增長和黑點擴散嘅速度。

所以希望喺教材上做啲嘢,等更多人可以用最經濟實惠同高效率嘅方式防治床蝨。
屋企應該有床蝨,有時坐梳發都會咬到
可以點做?困擾左好耐
有睇過經緯線介紹過相關義工團隊, 支持樓主
直頭係
諗起之前有條巴士阿叔片,個阿叔坐係到成頭蝨爬黎爬去,巴士阿叔無反應
我都係七月左右加入咗,之前係同傷殘協會一齊合作滅蝨。足印同建築義工隊真係
要睇本身有咩裝備,一般床蝨和其他蟲都會被高溫蒸氣擊殺。蒸氣可以reach到唔同角度嘅位置。
如果有蒸氣幾呢類蒸氣 同小型吸塵機吸下。我諗謎底會比較快解開到底係咪床蝨。理論上床蝨都會被發現(活體或者死屍)

sofa套亦係基於內裏有蟲出唔到黎,呢個比較弱,但可以加快釐清係咪坐sofa被咬,還是sofa以外有蟲爬過黎咬你。

縮窄範圍黎做會好好多。
年紀較大嘅朋友,一般被蝨咬都冇乜感覺。到親友發現時候原來成間房都係。

同埋舉個例子 爸爸 媽媽 bb 三人同住,屋企有蝨,咁好多人擔心bb,反而bb冇被咬。

有啲情況係 bb被咬得好犀利 爸爸媽媽反而報稱冇被咬。

令發現床蝨嘅時間慢咗好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞