「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
溜左無問,係咪成蟲先有臭味?
2年前咩都死
睇下有冇白色粒粒,有就搵熱水沐下
呢種情況有機會係輕微得黎 ,咁啱啲蝨冇往牆身地板窗簾呢啲熱門位置延伸,你封住床褥正是截斷佢哋獲取營養嘅機會。
幼蟲係透明色 米白色,都係咬人。

成蟲體味濃郁,尤其係三五成群疊埋一齊好大味道。

幼蟲和蛋 氣味好弱,蛋我聞過多數冇乜味道
搞咗我幾個月咬到成身都係,又有貓狗好多嘢唔敢用
床以外其他地方有用DE粉天鹽清,蒸氣熨斗之類
衫同毛巾仔全部攞出去俾人洗完即入真空袋
但封床褥之前做晒呢啲嘢都係好少少咁多,好快打回原形
封床褥之後繼續做,但就慢慢少,幾個禮拜後就冇晒

所以最大問題應該都係張床褥,個套就係咁兩年唔敢拆
而家係咪應該可以拆
樓主知唔知道滴露係可以殺到木蝨?
2年中過床蝨 掉晒全間房d野 床架床褥衣櫃全部衫 最近又好似比蝨咬

都唔知邊度搞到返嚟 而家洗晒床單 噴咗無敵士暫時無再比佢地咬
de粉之前用過成床都係無用就無再買
我知幼蟲都會咬人,但去到成蟲先好似蚊咬咁
之前一d都唔覺比野咬
聽日清一轉先 真係好撚煩
其實理論上安全,不過有啲蛋可以幾個月後孵化 年幾以上我就冇見到有孵化跡象。
好多嘢講殘留性,具備殘留性先可以破壞床蝨神經系統。否則效果就好似蒸氣/酒精/任何普通殺蟲劑咁

噴到床蝨床蝨先會死

否則冇飲。

迪露可能有long stay/last嘅效果 但冇數據顯示乾透了的迪露可以殺死床蝨。反而所噴之處有機會驅趕床蝨,呢一點成立

如同臭丸效果咁
冇床蝨問題,但多謝樓主咁有心
似潮濕蟲(姬薪蟲)多啲
lm學嘢
床蝨係咪會揀人黎咬?
即係爸爸媽媽一齊訓
但只咬媽媽 而唔咬爸爸?
有既話係咩原因
[img][/img]
呢幾張清楚啲
唔似床蝨
佢好光明正大
但我枕頭有血跡咁 我唔肯定我係咪有r頭r損左
但我又無比野咬
今日訂左dc粉 聽日拎 試下用先
因為我係租地方住 佢新裝修無耐就有滲水
而家啲牆有啲牆蟲食霉
佢唔咬我都算 而家有新品種好驚
似強仔多啲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞