「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1840 Like 19 Dislike
師兄你用咩噴?
叫滅蟲公司係幾有效 但又要執晒全屋企啲衫 又要包起 又要拎曬去洗 搞到勁煩…
https://www.debugx100.com/products/package
之前買呢隻 掉左張床同用左之後就冇影
所以未用曬都停左噴
點知琴日見到2隻 今日又見到1隻
不過我剩係清左自己房
屋企人房冇得搞 都係冇撚用
一定要全屋搞.. 淨係搞一間房無用
唔想翻到去一訓著就3,4個鐘俾野咬醒既日子
殺極都殺唔曬咁
簡單啲,係咪同啲人唔注意衛生有關
邊條小巴線
呢個係加劇情況嘅因素
本身唔會因為唔衛生產生

都係外來輸入 只係如果個人比較邋遢 成日堆積雜物喺屋企 咁就容易越養越多
繼續用蒸氣其實ok

只係每個單位都唔同 你要知道點噴

要噴呢啲位置先可以更好控制
之前見巴士都有係個座位到
邊條巴士線咁大獲
咁巨形既
如果我今次搞返好,以為每次返屋企,啲衫,褲,鞋,全部都要蒸氣高溫消毒先安全嗎?
做得到做得足梗係好 但唔駛咁驚弓之鳥嘅。

只要

知道其他同住人日常嘅路線圖 習慣會去邊

出街返黎加強噴酒精(隨身物品邊邊角角) )鞋)

加強講解 教育

平常心應對 咁就好好多

你話一黎就高度戒備

冇都比佢嚇死

巴打請問呢隻似唔似床蝨,頭先係木門禁死左,有杏仁臭味
希望係啦,早半年因為木蝨先做完裝修
所以一見到蟲我就好敏感,再加上有杏仁味
巴打有冇tg?
有啲嘢想請教你
巴打係咪覺得唔係既原因
係因為隻野唔似蝨?
唔係床蝨
呢度講比較好 或者追post
網民:「掉咗張床/梳化佢,床蝨就冇㗎啦。」

⚠️注意⚠️ 此類建議必須符合一個條件

就係「床蝨真係專一 只stay喺床/梳化度」

大部分床蝨都唔會玩專一,玩N心N意。咁掉嘢係咪解決到問題?

其中 電線位/電制位/牆身/牆灰/牆紙係超熱門躲藏位置。

呢啲位置唔搞 重置傢俬都冇用。

咁裝修得唔得?

「人」嘅因素 無法控制,無法追蹤到高危族群慣性到訪嘅位置,無法清潔消毒佢哋出街返黎嘅物品。加上購買淘寶傢俬/姐姐聚會 返黎,都係熱門輸入途徑。裝修或搬屋都冇辦法一勞永逸。

我哋希望市民遇到床蝨問題 先資訊一下專業人士。一動不如一靜,三思而後行。

#床蝨
#滅蟲心得
#滅蟲新德
#滅蝨

我琴晚臨瞓去廁所 喺張床一起身就件到佢得一隻
殺左佢第二日都俾嘢咬 應該都係佢啲fd
買左De粉同天鹽清先見到你個po
可以點報署?
本來就係。所以中咗唔好瀨隔離鄰舍 或者屋企人

可能係屋企人無辜被波及
你手頭上嘅嘢肯定唔多夠力 你只能假設情況比較輕微。

點部署 我建議send圖 我可以劃圖俾你地邊啲位置要處理

不過如果預算$4000-13000okok

直接call滅蟲公司可能更加好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞