「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
氣場真係關事?定講笑
一轉天氣我就返黎了不過今晚我覺得似蚊應該未復發既
氣場係有根有據

好似我呢啲根本唔驚床蝨 入到去床蝨單位我仲惡過佢職業生涯未曾試過俾床蝨咬/甚至爬上我身都計很難

但我個人係騮蚊咬 可見我皮膚都敏感

只不過床蝨呢啲欺善怕惡嘅生物 你越驚佢越興奮 咬得仲甘
我經驗係蚊咬唔到地方,痕係平時蚊咬3倍
就9成係床蝨咬
樓主我見你個支殺蟲水要連續射5秒先死

但睇你條片殺死床蝨又唔似要5秒咁長時間,見58蚊諗住買返支防身
其實我唔係好清楚你講邊支冇$58蚊可以滅床蝨嘅殺蟲水

一般藥水都係經過稀釋才能使用。冇固定邊一支以供售賣。
支野叫滅蝨王
Thanks 巴打
巴打有冇聽過cross fire
呢類需要稀釋+噴壺嘅藥水好多都係大同小異

「床蝨研究報告」喺同等條件下 遠離人群和失去血液供應嘅情況下

床蝨成蟲/幼蟲/床蝨蛋嘅壽命和特性。

而一般家庭都冇辦法杜絕床蝨

往往就係因為雌性床蝨「建奇功」,令人類輕敵。

萬般皆學問,仲係唔係搵人上黎噴下藥水咁簡單呢?不在於藥性有幾毒,而係要熟悉床蝨嘅路數。

圖Credit:德國巴斯害蟲防治公司

#滅蟲心得
#滅蟲新德
#床蝨
真正嘅學者應該係謙卑、無私、大愛的。

而唔應該係高傲、自私、貪婪的。

今日係飯廳檯面穩到粒死左嘅野,想問係咪床蚤or其他蚤
唔係呀 放心
唔似。一般抹開啲糞便都唔會有其它顏色出現。
加上風乾後一般黏在物體表面 好少會離開物體表面
屋企好痕呀用過d粉冇咁痕
樓主可摸耳上黎幫我搞搞
點幫你搞搞
教下我可以點搞?
咁你要先確定係咪床蝨先
如果係就追下post
個個單位情況唔一樣有啲純用蒸氣機都搞得掂 有啲就要藥水藥粉一齊上
留名支持樓主
唔知有人問左未

去酒店點check好?
試過有friend瞓左一晚咬到成身腫晒
一掀開床單張塾有黑色一點點郁郁下, 講都打冷震
已經知係咩嚟 貓蝨屎黎
補圖片好啲
假定郁嘅係床蝨 %99.99 唔會係黑色

去到好資深 老屎忽 個啲先有機會全黑膚色

或者需要的話可以搵我全面偵查 搵出答案
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞