「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
點解淘實傢俬會有
成日喺床邊或者床架下面有呢啲一隻隻黑色毛毛蟲,但係咪唔係算係床蚤
殺極都有
掉嘢唔係解決未來嘅問題
係解決家陣床蝨勢力。

兩老出入 隨身物品 任何輸入可能都要多加留意和消毒

如果唔喺人嘅因素上做好

全屋裝修都無法保證遠離床蝨
唔係
任何產品 冇經過滅蟲消毒 本身產品就有機會含有蟲卵

包裝 又係一個高危地方

運輸 又喺多個高危地方

所以一般呢類產品就要多加小心 至少唔好拎包裝 個啲廢料入到屋
即係唔止傢俬
任何產品既包裝盒都唔好拎入屋
包括紙皮箱
冇錯
所有大型運送中心都有床蝨白蟻
每日都有新嘅木任食
仲要永遠唔清潔

雖然好多人話香港傢俬鋪都是淘寶貨
但人地至少鋪頭同貨車確保冇蟲
來貨會做一轉清潔
白蟻同床蝨
另外想問,如果有Desktop電腦或者其他電器可以點check點清?
呢D蒸氣會噴壞,係咪要全拆check一次再隔離?
定係擺房中間用一圈DE粉圍住部機等D蝨出入果時死?
呢個係唔係蝨

唔係
可以一排唔用的話 密封袋包住佢

好難唔係透明密封袋度留下黑色的痕跡

當然你可以拆黎用強光照下

袋好過粉

啲粉太麻煩 同過就知
有冇見過呢款
知唔知係咩黎

如果講床蝨 布梳化真係高危
搵滅蟲公司 保護你自己個房間

再有限度控制佢哋放房間 雜物
呢個問題太複雜 做好自己房間保護先

有滅蟲公司跟咗 如果佢係用殘留性藥水 係會持續擊殺/狙擊未完全搞掂嘅床蝨
張碌架床發現左三隻床蝨,已經㩒死晒同埋掉晒d床上用品
我碌架床d樓梯櫃桶係衣櫃,係咪入面全部衫褲都唔要得
另外想請問下我仲有d咩可以做到,例如call滅蟲公區司上門睇下仲有冇床蝨/落下千赤粉咁
跪求樓主建議,而家唔敢返屋企訓
支持
邊間有媒體加持
屋企有養寵物都可以噴藥?
nobedbug 觀林
實際上某啲藥對哺乳類嘅影響好細好細
就好似蚊香咁 吸入嘅份量好少 根本唔會造成傷害

同樣地 10-50ml藥水+1-5L嘅水

就可以控制一個單位 咁10-50ML藥性殘留 係好難對人體造成衝擊
其實係要分類。例如 近床嘅衣物會比較大機率有床蝨 需要高溫蒸氣處理/拎去洗/密風袋包住

截斷床蝨移動/擴散路線。

一般嘅嘢都唔需要掉 如可以包裹就會比較好少少

最後就係要妥善去滅蟲。否則上述做法都係杯水車薪

建議係搵滅蟲公司
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞