「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
如果屋企有貓,又拎唔走佢地
可以用咩方法處理
蒸氣機 慢啲 技術需求比較高 不過可以日日噴

其他化學物質的話 一般都低毒(非農藥)

但呢啲嘢都係透過殘留性去殺蟲,對哺乳類動物本來就係冇太大傷害。只係待施工後藥水乾透先俾貓返黎就得。貓誤奶地板物品上殘留嘅藥物

一般都係自己嚇自己居多

如果漂白水拖地 貓都唔會奶 何以見得佢必定會奶含有殺蟲劑的地板牆壁?因此用化學野問題不太大 但一定唔可以係農藥類。
咁我可以買邊隻殘留性藥水?
首先確認左係咪床蝨先
其次 使用專業滅蟲藥水需要一定嘅技術和掌握邏輯。
我諗分享邊個牌子意義不大(bayer primise)
唔似
如果唔係蝨咁唔通係蟲咬?
9估 蜘蛛
屋企曾經中過 睇到啲相都覺得好撚痕
無法確認 但可以分析

1: 皮膚組織受損 導致容易被致敏源刺激 引起皮膚痕癢和不適。(吸塵 除蟎方向做

2:食物/藥物引起的皮膚痕癢

3:懸浮粒子會喺空氣中漂浮,有機會造成對皮膚嘅刺激(選購空氣清新機解決)

4:常規飛蟲(蚊/蠓)咬人(喺源頭解決例如清積水/喺窗口/去水位加網加蓋等等)

5:一般皮膚問題(搵皮膚科醫師諮詢下)
今朝見到隻唔識郁疑似係既成蟲,但佢係濕潤既
難道要再大戰
其實呢啲最好報上去一線搜查或者東張
最好迫社署大規模全港check

其實啲中心有部分係因為申請錢嘅手續煩,所以放pea
除蟲都係要錢
放上fb報料區?最好有相
床蝨每次吸血個量好細,所以佢地咬一下吸兩野就會行兩步再咬,多數會咬撚到你地圖咁
巴打想問下好多人推薦嘅大滅有冇效?
安全但成本貴 酒精噴隨身物品
或者biokill呢類產品。

1: 去露營 酒店 咩咩社區中心 公園等等 呢類係第一級高危地段

去呢啲地方返屋企 衣物洗 鞋噴下野 主要都係噴邊邊 暗格位。最後掛係遠離床位座位嘅地段 咁就好安全

唔需要驚弓之鳥

但要提高警覺 做好習慣
有keep住做 冇人理。
出fb爆料區
其實用可以噴蒸氣嘅熨斗燙牀褥去殺床蝨得唔得㗎?
1. DE粉本身都唔貴,市面DE粉多唔多假?

2. 係咪寫明除害劑認證編號:1P203就係正宗DE粉?

3. 屋企多衣魚但唔用得臭丸(有BB同貓),落DE粉有冇效(集中在佢地出現過的路徑/角位)?

4. 其實我都落左DE炒一排,大隻(1cm以上)衣魚係少左嘅,但細隻的仲係常見,有冇咩好建議?
冇話唔得 只係農藥 毒性好高

唔建議自行使用
你家陣係預防 就夠力
床蝨如果已經入侵 擴散 建立勢力

biokill
甚至農藥都未必搞得掂
可行,但個個單位唔同
你唔可以將輕微case同嚴重個啲相提並論

同埋蒸氣係噴到 先有用

有啲雜物 鬼鼠位冇噴到就百密一疏
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞