「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike

義工日和足印
想請問下巴打 今日殺蟲公司上到黎屋企殺床蝨 用藥淋到全屋好似水浸咁 除左啲電器位之外 全部濕哂 包括 全部櫃 牆 成張床 開住冷氣吹左兩粒鐘先乾 之後師傅叫我呢個星期都唔好拖地住 等啲藥效過左先拖 其實淋到咁係咪正常情況黎 唔該巴打
利申 見到佢支藥係bithor
藥冇問題呀
不過濕啲 係唔方便生活 技巧好少少應該係邊邊角角個啲位置會噴多啲 表面會少啲。

如果噴到水浸咁 係技巧問題

但既然搞成咁。你最多用地拖輕輕印走地面啲水 唔該好拖行。廢事抹走殘留嘅藥(即google顯示乳白色個啲藥水成份)
可能床蝨問題比較嚴重 師傅費時翻手乾脆重手啲
一般呢啲藥水都比較快乾
聽佢講都算嚴重 屋企雜物太多 師傅一次過噴到全屋所有野濕哂 被 枕頭都噴埋 其實都幾有安全感 但係怕兩老錯手食到啲藥劑
巴打 我跟你依個方法試
無見到有蚤嘅痕跡/味道
但係就成日比野咬
我屋企人話係蚤嘅咬痕嚟嘅 我google都覺得似
想麻煩你幫幫眼睇下似唔似
本身睇咬痕就多準確
不過你呢啲更加唔似床蝨咬
上星期五返完大陸 有帶背囊
跟住星期一咩住個背囊返寫字樓
中午見到背脊連咬五口
返屋企即掉背囊
+ 放背囊位 、 床板 狂咬天鹽清
今日星期日 so far 無再比野咬
算唔算安全

另外起身有一千零一粒蚊咬咁
唔係連住
無蝨咬咁痕 + 快消腫
咁樣會唔會係蝨咬

依家勁panic mode
再觀察下 單憑咬痕比較難鎖定係咩情況
想問下塵蟎會唔會好難清
ching係只見到咬痕,蚤本尊一個都未見過?
沒~
係呀 呢啲case就唔係普通義工上到去
但呢啲單位嘅人又自出自入
將潛在的床蝨輸出社區
早年全屋都係, 衫, 傢私, 床 所有都有, 有大量血績, 唔知點解會有或邊到帶返黎, 最後點都要一隻隻咁殺, 無用什麼落粉等等, 最緊要殺隻老母, 可能有多隻老母, 最後用盡時間殺曬佢全家, 可以唔要既空盒有木既傢私都可以唔要, 之後一個星期乜都無曬, 唔太好既方法, 但都要試下. (殺佢老母)
基本上家陣得東張西望 call到
而我哋呢啲義工先可以參戰 先搞得掂
唔好話我衰口(可能需要一啲奇案 意外)

必定要發生一啲大事件 先會引起全城關注 繼而推動全港滅蝨計畫

否則一個單位 堆積個房屋 人地東張西望都會採訪下 無法激起更大迴響
未見識過既人真係唔會識驚佢既可怕 仲講笑咁覺得好少事 又冇意識好容易就帶左番屋企

然後老一輩既又唔會識去處理 或者收埋收埋 嚴重影響到其他人

頭先同鄰里傾左陣 佢地半年前都中過 都買左蒸汽機 但今次又翻發 大家都真係驚 真係唔排除去搵東張西望
今日三點 獨立做義工 係AKA轉介的case

我基地喺荃灣 走黎薄扶林呢啲位置。

其實呢啲嘢可以話唔係由我黎做 但有啲組織攞咗錢唔做嘢 好多基層飽受困擾 亦成為主要的傳播鏈。

我唔明白 呢個post有人mon 有傳媒轉載

但唔去關注下全港床蝨失控形式

到底邊啲組織(例如救世軍)

攞咗錢卻拒絕做義工

反而我哋呢啲冇資源嘅人 甚至要倒貼咁去做義工

持之以恆做義工 都係無法追到床蝨擴散到各區嘅速度 但我至少願意付出努力

證明我唔係知道好多人受苦 而無動於衷
大撚鑊 房署話聽日上源頭屋企用蛋同殺蟲水
同佢講過叫佢地唔好 唔肯聽
仲話好有經驗
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞