「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
魚缸黎?
龜店買嘅 好用
巴打
想問下千赤士係咪跟佢個教學輕輕用毛掃上一浸就得?
呢啲係理論上做足,冇保證。

由貴價噴壺開始講起,淺談選用噴壺嘅基本常識。

我哋選用B&G噴壺,純粹係向高階嘅專業團隊致敬。$2100/個,解決咗好多問題。

1: 軟管會唔會塞?
2:出水位會唔會塞?
3:泵氣會唔會失靈?

$21都買得到噴壺,點解要用貴100倍嘅產品,加上金屬造,拎上手好重。

因為,物超所值。損耗率除非係同女朋友分手故意丟爛壺身(要非常憤怒暴力先可能達到),否則損耗率基本上等於0。

坊間大部分噴壺,用幾下就壞,更加唔好提及加粉劑落去,肯定塞,第幾時塞。

因此我哋建議預算應該係$100-$300不等,配備軟管和噴射器嘅噴壺。呢類噴壺噴出黎嘅效果較好,對於泵氣位/出水位嘅壓力不算太大,因此呢類係基本合格嘅工具。

每次使用後,需要加清水,再噴一次,為一個簡單清理管道嘅工作。使用壽命則更長。

而我哋用嘅B&G噴壺,基本上唔需要洗,留意下軟管係煤氣管個類質地,即係話受熱受凍都不易爛,連接噴壺和噴射器嘅口密封不漏。

所有結構都係精心設計,一塊軟膠Role Ring 足以改變噴撒嘅效果。

至於提及過DE粉加水,亦可以換一個模式,先鋪一層薄薄啲嘅DE粉,再用噴壺噴水/噴藥水,覆蓋de粉表面,帶乾透之後粉黏在物體表面不易被揚起。咁樣一黎,DE粉唔經$100蚊樓下個啲噴壺,自然不存在噴唔到嘅問題。

至於負責人堅持用廣東話書寫文章。

「因為我係香港人,我係要服務香港市民,我用最簡單直接嘅文字去講解邏輯和理論,係我身為作者嘅光榮。」

#噴壺
#滅蟲心得
#滅蟲新德
好驚驚
post有講,nobedbugs熱能公司都係用呢啲粉(佢哋自己嘅產品)

有個套餐係 $6000 粉末處理

即係話你呢個產品理論上係勁過de粉

如果要處理得好 可能需要一定嘅技術。如果呢個產品唔係好得 佢哋都唔會出純粉末處理。

畢竟床蝨好頑強好麻煩
想問下有咩滅蝨水推薦?
同埋想問下大滅推唔推薦
點樣知屋企有冇床蝨
幾年前中過
嗰陣買無敵士
每個星期都噴晒全屋
所有窿la位全部每晚補噴+熱風機吹爆佢
搞左幾個月

見到呢個post就諗起以前啲辛酸史
好後悔果陣貪平買左熱風槍而無買蒸機
燙傷左幾次
不推薦,因為冇話邊個一定得邊個一定冇用,重點係方法。
蒸氣機套個毛巾會好啲 啲氣都濕架。如果處理電制位置的話
其他唔好講住,最後自己搞得掂先
因為我基本上唔會收任何投訴,90%以上都係清零為止。
你嘅裝備一強一弱

不過你噴得比較仔細,屋企啲不確定因素較少,因此搞得掂。
可唔可以講佢地的屎同卵
唔明
i mean床蚤d屎同卵的size 顏色,最常出現地方,手感等等
需要噴的地方包括木質傢俬、布質傢俬🛋、衣物👕👖👟🎒、地腳線及各處縫隙。

圍繞床位座位附近嘅位置一般都係列入高發區危險區高度危險區。

蛋=白色一粒粒米狀
幼蟲=米黃色(淺)
越大越棕色
7月開始有蝨 但一直都係斷斷續續 例如7月有幾隻夜晚不停咬 捉過4隻左右 到8月至9月一隻都冇咬過亦冇出現過(都有做過幾次滅蝨) 到最近9月中d蝨又返曬黎 就咁捉都有5隻 宜家開始又冇乜野咬 佢地活動範圍都係房 房得床同衣櫃

屋企都係得千赤土 想問下點樣可以杜絕佢地?

屋企人最近仲淘左木製品 好驚有蝨 如果d貨落到黎我應該可以點樣預防?掃定d粉係上面?
三年前中過一次自己用DE粉解決咗
但上個月疴夜尿返嚟見到枕頭有一隻,即時處理咗
上兩星期床邊發現一隻又即時處理咗
之後即買DE粉全房撒,由見到第一隻開始到依家都未有俾佢哋咬嘅績象

想問以樓主經驗我依個情況係咩情況,點解會單獨一兩隻間中出現?其實有冇擴散定其實解決咗?外來引入定有冇機會係三年前殺淨一兩粒蟲蛋依家出世?
屋企有寵物係咪唔可以落藥
同可唔可以養隻守宮同青蛙去狩獵佢哋
淘唔淘都有機會輸入 ikea啲木床都有(去過好多新單位)

你單憑粉末好難掌握得好,清零的話不會建議用粉。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞