「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
單憑痕跡唔需過分驚慌
反而check下床上用品 床褥 床板邊邊角角有冇奇怪痕跡可能更快接近答案
Thanks 巴打
唔好意思巴打又係我
搵左滅蟲公司黎
因為單位有搬唔郁既家電,做唔到熱能…
佢哋響我既床,裂縫位 牆邊位 梳化 落左呢d:
Apprehend
Demand CS
Insectigone

黎做visual inspection check左睡房同梳化附近,搵唔到個巢/蛋,
只係即場係梳化見到1隻床蝨爬緊
房、床就完全冇發現

隔大約兩個星期後會再黎睇

1)搵唔到個巢,斷唔到尾既機會係咪好高 ?(可能喱埋左係屋企其他地方?)
2)佢哋黎之前果1個幾星期,我地有響梳化附近落DE粉,仲有蟲係咪即係成效唔大?仲好唔好再落?
3)佢建議我地買床褥保護套同trap,仲有冇咩可以做?
4)係咪繼續唔好用梳化比較好?兩星期前被咬同殺左1隻後就完全唔敢行埋去好驚擴散…..

唔該曬
搵唔到/搵唔曬巢係合理嘅,一般做法都係喺床蝨出現機率大嘅位置附近佈防。至於熱能嘅好處係話可以喺幾小時內殺曬8-9成唔理佢匿喺邊嘅床蝨。

藥水/藥粉一般就係話以路障形式狙擊殘餘勢力(持續游擊戰戰術)

既然無法使用熱能,咁就需要更長觀察期。

1: 冇直接關係嘅 搵唔到 但專業人士上過去 斷呢個單位嘅尾問題不大,但如何喺輸入方面做好控防 先係真正斷尾嘅主因 容後再談。

2:唔建議自己落粉(乾噴),不過你前後嘅做法(用de粉)唔會影響滅蟲成效

3:合理建議 可以接納

4:呢類傢俬好多類別 如果你已經對佢產生心理陰影 加上你有能力換嘅話。不妨換咗佢。
Apprehend
Demand CS
Insectigone

呢類 一般都係非農藥系列產品 問題不大 如果要細分成份是否對人有致癌風險 對寵物有冇影響 可能要自行去睇成份圖 我唔係好熟悉呢類產品。

Demand CS喺香港都多人用。
感謝你咁快回覆

1. 床蝨係可以潛伏好耐而未被發現?張梳化/屋企既木櫃係朋友俾我地既二手,但係已經每日使用左半年….(如果有幸解決到,想吸取教訓唔好重犯)…………….

2. 我地果張係布梳化。既然佢噴左野,係咪唔可以宜家拎去洗走d粉?(會洗走埋d藥)

3. 梳化 - 會唔會建議等佢哋黎埋第二次先扔?或者等藥力發揮一段時間後?

因為屋企通道太窄,要扔左梳化,就要成張打豎搬出。
我擔心跌左落屋企其他地方
同埋會擴散去鄰居到
我哋會睇吓出邊搵唔搵到公司 包好/直接收走佢,唔想搞到隔離左右
咁啱睇完波 咁啱睇到你留言有緣人 唔駛客氣

1: 理論上係 。由於床蝨蛋可以隔好耐先孵化 某啲幼蟲可以喺極少營養供應下都生存得好耐 期間佢哋又可以交配 分散咁收埋啲蛋。因此增加咗斷尾嘅時間和難度。

2:等佢哋指示 一般唔好洗住先

3: 你家陣掉 係冇影響大眾安全 唔會擴散床蝨俾其他人。先後次序分別不大 因為已經受到控制。

我覺得既然搵左人控制 就降低恐懼級別 無謂自己嚇自己

因為唔會因為你家陣嘅一啲做法 令情況更嚴重

再講 滅蟲 係需要觀察期 你做任何野 唔代表可以加快斷尾 好多時候一定不如一靜
唔該曬爸打好詳細 唔好意思打攪晒你
即場technicians 同service report有好多問題未答都幫手解答曬

唯有等大廈安排滅蟲公司再黎
希望bb出世前受到控制

好人一世平安
最尾巴打你揾唔揾到蝨?
好似蝨咬WOR
Check 過張床都唔太覺有
希望無事
想預防有咩方法?
係咪門口放一層防室粉?
搭車好迫成日唔知會唔會有大陸人用淘寶傢俬通街惹人
唔好意思想再問下洗衫果方面既問題

其實 乾洗 對殺床蝨有冇效
大型公仔(一直放左係感染左既梳化)/ 衣櫃一d去街衫
唔可以用熱水or 乾衣機 or 乾洗 or both
諗緊可以點處理
不如留一下屋企人 係咪有長者 工人姐姐呢類族群
叫佢哋自己檢查或者幫佢哋檢查 可能好過盲目落粉 。
有用 但只係解除某件物品嘅疑慮 亦唔代表呢件嘢唔會成為床蝨樂園
咁我應該點做好
乾洗完等幾耐先解封返個膠袋

做左第一次treatment後幾日,發現梳化後面有屍係咪正常
其實佢落藥果d,係咪殺唔到卵,淨係殺到蟲?
上網睇好多要做幾次先斷尾
試過清完床蝨一年
之前剩係係間房殺哂
後尾係廳天花版有一隻
床底又有一隻

所以話永遠都唔好以為會斷到尾
呢啲要睇係咪有持續輸入嘅情況。
不如煮到埋黎先食 有呢次經驗 之後咪可以做好啲

我只係解釋乾洗 濕洗 都可以確保物體上可能存在的蝨勢力死曬

但物體本身冇任何防蝨嘅效果

如果源頭係物體以外嘅位置/族群

咁你應該係解決源頭

而唔係話單憑洗左咩而覺得斷尾咁簡單 洗左包好 只係話確保少一個床蝨熱門會匿嘅位置
可以試下用2,3號 呋蟲胺,吡蟲啉,高氟氯菊脂,噻蟲胺,呋蟲胺和臭氰菊脂。均對人體無害的。

可以混合使用 一晚就見效果
唔係咁既意思 我都無睇過依個post 只係想講可以試下用上面講過既藥姐😂
其實都明白佢講嘅憂慮,
始終一講到用藥
實有人係亂9咁噴,
其他po都有人出埋最毒果隻農藥

不過以免費諮詢黎講,巴打都算係好詳細
幫到一啲無辦法搵人上門嘅屋企儘做

純粹靠對話黎教人DIY係有局限,
點都無搵公司上門咁好架啦
呢點都唔算係你嘅問題,
只係呢個方式本身最盡只係可以幫到咁,
好多野要靠問果個自己衡量,唔駛太上心
又例如某義工團隊,非常熱心處理地區義工case。佢哋會用de粉 乾噴形式。

唔通我走去阻止佢哋用粉?我係加入做義工,係其中一份子,唔係走入去做專家,一句

「de粉滅唔到蝨!」

我覺得 公司負責人唔好咁武斷 甚至斷章取義 喺自己並沒有付出太多的時候 貿然批判別人的言論。一點兒不似係為社區做事情。你不能因為自己固有認知而忽略實際情形。

有啲人屋企 唔方便搵滅蟲公司 唔一定係負擔不起滅蟲費用。而係唔係有人反對 唔希望陌生人上黎掂佢地嘢。亦可能因為潔癖問題 /疫情問題唔可以請人上去

但床蝨情況持續,困擾緊戶主。

你一句 硼酸就得 唔得係因為係份量問題

其實 會唔會係戲言

最後希望新年流流 多做實事 唔需要將自己凌駕於任何人身上

唔好意思,因為你提及到具體成份。咁啱有公司quote呢個post某段野。

我都係順便講解下 用藥嘅根據同分享

純粹係以邏輯出發。呢度唔係散貨場鼓勵啲讀者走去買咩咩粉滅滅士
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞