「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
英國比起澳洲呢啲就安全好多(就床蝨黎講)
首先床蝨喺無法喺60度以上嘅溫度生存,冷天氣只係話限制到佢哋活躍度。由於英國嘅床蝨輸入個案唔多,可能牽涉地理問題 氣候問題。澳洲美國反而好多bedbugs。我諗你居住嘅環境可以列入低風險地區。

至於點預防

床蝨喺可以喺一秒內急速爬到物品嘅隱蔽位置(例如邊角位/窿/裂縫)因此如果巴士度飛機度有,乘客自然有機會惹上床蝨。

一般都係話返屋企唔建議攤喺sofa飲啤酒,應該將身上衣物擺洗衣機+沖涼,隨著物品例如袋,用酒精噴下邊邊位。

同樣地 去酒店呢類屬於中高風險嘅地段,當返屋企時,行李箱應該擺門口,用燈光(強光)找行李我箱四邊,再噴酒精或者一啲天然殺蟲劑。所有嘢確保安全入屋。唔建議喺酒店亂郁人地嘅床(如果清潔得唔好會揚起大量有毒懸浮粒子和物質,人吸入體內會非常危險)
水。利用高溫霧盡可能reach到物品每一個角落位/面積。用高溫殺死床蝨和床蝨蛋。
飲啤酒關事定係指太懶?
熄燈至咬, FEEL佢跳黎跳去
但開燈又搵唔到有野
係咪床蝨既一種?
舉個例子 ,好多人打陣機先涼冷氣先,咁如果佢身上有床蝨,啲蝨會極速匿喺床位座位。

咁咪造成輸入而自己都唔覺。
只係bedbugs習性鬼鼠,一般紀錄低人類睡眠時間先出動,開燈只係令佢哋有所顧忌,但唔會阻止到佢哋繞道而行偷襲
真英雄係呢啲

神奇四俠(滅蝨義工)

我非常喜歡和足印義工團隊的相處。這四位更是我非常敬佩的義工。

經常帶兒子來參與滅蟲的媽媽
身體不太好的70歲老人
忘我工作的 低調內斂的 同為60歲的孖寶兄弟。

站在他們的身後

我顯得很渺小

30歲 單身 身體條件不錯 經濟獨立

只是我沒有把時間浪費在無謂的應酬當中 而是比較多拿來做義工

也就是說 如果把我放在和他們對等的條件下 我還能堅持嗎

1: 要照顧小孩
2:每天吃很多藥
3:身體不太好
4:路程遠(70歲老人從北角來荃灣)

我對於自己心中那一團火 著實打下了一個大大的問號

當很多人每天都在浪費時間 做一些不知道有沒有任何意義的事情上

有的人 卻撐著平凡的身軀 幹出了神奇的事情
呢個post po嘅義工case係我一個人獨立去做。私底下我大概1-2星期會跟足印團隊去做義工。我認為佢哋啲義工真係好值得人尊敬。好多都每個禮拜都黎 不乏年紀大嘅朋友。
可以參考下我寫歌一啲方法

「係咪床蝨呀?」五種感官幫緊你幫緊你

1: 觸覺—痕癢

2:視覺—以床位/座位為一個中心擴散開,係咪發現奇怪墨水印/黑色窿窿(用水噴射會甩色)

3:嗅覺—一種奇怪嘅霉咗嘅果仁味/核桃味,臭又臭唔曬,但並不熟悉。

4:空間感+感覺—坐特定位置/訓特定位置先被咬/總感覺有嘢好快靠近自己又極速離開。

5:時間感 — 一般發生喺夜晚,越發強烈,日頭(喺人類精神相對比較飽滿之時,對比夜晚嘅感覺竟然會弱好多)

任意過三關/四關/五關,咁就好接近蝨患情況。單憑痕癢,鎖定唔到範圍又嚇餐飽,建議唔好單憑一關就買好多粉呀噴呀,搞到屋企變到「冰雪世界」。

#檢查床蝨
#滅蟲心得
可唔可以講下,如果床上冇床蝨,但全身皮膚上仍然會生一粒粒紅點甚至流血嘅原因,因為一上床就感覺痕,但又冇見過有蝨嘅黑色一點點

跟進本人多年黎觀察,床蝨面對強光刺激下會反應較大,極力找尋暗角黎匿。

因此開燈訓,係壓抑床蝨冇咁猖狂行動

但佢地會繼續找尋合適時機吸血,固不要要從那一點上思考,開燈抗蝨冇乜意義。
痕癢只係一種警號,提示你身體或者單位有異樣,並不一定是關床蝨事。我諗睇皮膚科或者繼續找尋真相會比較好。
好似幾有意義,如果想加入義工團有咩途徑?想殺撚哂d 閪蚤
兩年前有過床蝨,買床褥套封住咗床褥,過咗一排問題解決
咁張床褥而家解封得未
pm 足印義工facebook group admin
你可以瞭解咗群組平日嘅活動先再決定。

至於我本人 我多數單獨上門 例如協助自強協會(輪椅友)check床蝨:滅蝨

我就唔係咁習慣去招募義工(唔好意思呀我覺得 我冇錢可以負擔到$)
無用,我個時開間房細燈照咬
去酒店點先睇到有木蝨
假設木蝨無光明正大係床度
係咪成蟲咬先痕?
個時中木蝨,開頭完全唔覺
係有一晚突然咬幾粒,點完蚊香都咬
開始覺得唔對路,最後3,4點開燈見到幾隻成蟲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞