「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
奮鬥納冇味道 毒性有致癌成份 建議係唔好掂到皮膚(致癌)

味道呢啲一般唔怕 佢本身係懸浮濃液 待載體(水)會發揮後 奮鬥納成份會殘留於物體表面,對爬行類害蟲持續進行狙擊。

由於藥水需要稀釋 你最好噴埋床/sofa呢類人類經常逗留嘅位置。主要係噴邊邊 床板床褥附近嘅牆身 木櫃面積等等。
最尾個句唔明 即係噴床褥附近 但係就唔好噴會接觸到皮膚個一面? 例如床褥一邊係貼木板 另一邊係訓上去 咁我淨係噴 木板個邊?
另外老細話 幾日要噴一次 有需要噴咁密?
床蝨匿嘅位置集中喺物件個邊邊角角位置

我哋建議任何殘留性藥物 唔好掂到皮膚比較好。

而自行噴藥水 需要注意唔好整到自己就得 有啲位置噴唔到(最接近人皮膚嘅位置)喺整體嘅滅蝨行動當中 唔算重大失誤

該發揮嘅藥效都會持續

我哋比較專業嘅做法 追求噴出黎嘅藥水 薄薄地一層 被接觸嘅面積廣泛 但唔需要太濕。

至於老細話噴密啲

意思係怕你地噴得唔夠仔細 不如噴多幾次 推高成功率
咁即係 只要唔係直接接觸到皮膚都OK 咁我直接噴落床褥下面塊木板都OK啦? 同埋床既4條柱既洞位同腳附近D位 重有牆應該都OK?
如果我想噴鞋櫃既話 係咪直接拎晒D鞋出黎 之後噴落去 等佢乾
之後再擺鞋入去就OK
你講嘅奮鬥納含有對人體有害嘅物質 和致癌物質

我哋無法判斷係掂到皮膚定係其他可能

只係覺得唔符合吸入起氣味會致癌呢個條件

咁既然你用得呢個產品 你就儘量保護自己

床褥邊要噴 你可以乾透了笠新床單 避開可能直接掂到皮膚
其實呢啲藥水掂到皮膚都唔會痛唔會痕
只係既然你選用呢個產品
比起之前個啲吸入會傷害呼吸系統嘅藥水
你呢隻 本身係懸浮溶液 揮發後都係得返原來嘅懸浮溶液 依附喺物體表面

我建議唔好掂到皮膚 冇話掂到就一定唔得 。

你選擇呢個產品 平 正 我唔能夠話俾你聽係「靚」
唔係床蝨係冷氣有煙甲蟲應該點搞
唔係好熟悉 唔方便解答 sorry
佢隻粉係咪de粉
係,好多人話冇用其實因為落手重太多粉啲蟲會兜路。自己落粉學佢買個噴壺輕輕噴先有效。例外如果香港以外地方嘅巴打我會推薦crossfire,其他奮鬥乜 弟猛cs 唔建議
搞唔掂咪搵hugo1991
我見條片溝水係稀到完全肉眼見唔到粉
香港咁潮濕唔使溝水都得啦
同埋你講緊邊條片
我Po嗰條都冇溝水
另一樣係用蒸汽熱死
20:30果度
矽藻土有冇用?應該點用?
nozzle唔同啫都係噴粉
有冇人買過葉Sir 滅蝨1 2 3號?知唔知成份係咩?有冇用?見啲人係YouTube comment 話有用
留言支持下樓主義舉
想問白僵菌有冇用
有啲街坊話ok
但我未測試過
上年夏天有過床蝨
去明記買咗奮鬥吶,連續噴咗個幾兩星期先消滅到

但呢兩個月間唔中夜晚熄咗燈
用用吓電話,就會有好細嘅蟲喺個mon 度行
同埋皮膚間中有少少紅點,不過冇上年咁紅腫
我仲呃自己應該唔係
點知今日老母同我講好似又有野咬
而家好撚不安
咁耐以來都搵唔到有竇
同埋見到巴絲影出嚟嘅,都係成蟲
我見親都係好細好細隻,聽日要搞搞佢
繁殖速度咁快,再唔搞就大撚鑊
辛苦你哋了
奮鬥吶其實咩原理黎
岩岩捉左隻識郁既 用奮鬥吶噴左佢一野 重好精神咁跑黎跑去
咁幾時先知有冇效
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞