「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1840 Like 19 Dislike
一般營養充足嘅床蝨蛋,會比較短時間內孵化,暫時未觀察到幼蟲之間能否交配繁殖

一般啲蛋 幾個禮拜後幾個月後孵化都有可能,即你見到個啲 如果從幼蟲生長到到成蟲 期間冇經歷交配的話

時間上符合你所講嘅情況 一斷時間內出現一啲
去左油麻地買左枝premise今晚同佢死過
以前中過一次全屋放哂de粉同活捉左幾隻就冇左
最近無啦啦又有 已經用過一次千赤士
都係仲有先決定噴藥 要同佢地鬥快
極度懷疑隔離屋傳過黎
後者不了。

有寵物 應該儘量減少使用化學野 不過好多滅蟲公司用嘅藥都係低毒性。有啲對哺乳類動物都有影響。

正如漂白水嘅使用,一樣對哺乳類動物包括人類都有刺激性破壞性嘅影響。睇你點睇

真係用得藥水而怕怕 就帶寵物離開該單位一段時間

又或者選用高溫蒸氣自行處理,同搵滅蟲公司。
呢個牌子係Bayer,其藥水主要係滅白蟻為主。
大部份公司都會用滅白蟻嘅藥水去滅床蝨
貪嘅就係藥水殘留性可以持續狙擊匿喺深處嘅床蝨和未孵化嘅蛋。

可想而知床蝨幾咁古惑同頑強

單憑市面上嘅粉末藥劑 處理輕微單位尚可。處理已經擴散到床以外嘅單位,實在係不敢說很有力。
巴打想問下點做好預防床蝨工作。屋企有de粉,我灑左係地台床下面。
有時覺得梳化有野咬,懷疑鄰居寵物有蝨,我灑左大門邊,不過好快吹到唔知去左邊。
有咩仲可以做,做預防?
早年舊居有出現過床蝨,懷疑係屋企人去完泰國有返黎,所以都有陰影
德朗邨有一座出左通告有木蝨擴散問題
求幫忙🥲🥲🥲
我既studio 都有開始有呢個問題而家主要係張布制摺床出事,一訓落去唔洗半個鐘就出晒黎咬我

頂唔順就嚟想丟左佢,而家係表面係咁噴消毒酒精先,星期六日再出去朋買三寶搞
咁大獲?邊棟

我處理過某棟(收費)
你三寶嘅錢已經接近可以買到二手蒸氣機⋯
或者你追下post自己研究下
因為個個單位都唔同 難以用同一套方法
Lm
咁我處理嘅唔係呢棟 喺珊。

呢類case唔知社工個啲會唔會跟 有社工轉介下快好多
照咁睇 都做左好多野 應該比較安全
大家check住

好少可會有呢類通告
露營都會有

咁點 香港好難有地方攤開個營黎洗
你要休息/訓教嘅任何地方附近都有機會會有
有無咩寵物養左可以食啲床蝨
一兩隻的話無,除非你養到成屋幾百隻蜘蛛,隨時訓教爬上身果種
諗住會換過d傢私 用熱水浸曬d衫 被拎去乾洗
除左蒸氣有冇其他推薦?熱風槍?天清鹽?
後兩樣不推介 一個比較危險 一個比較弱
蒸汽機二手係咪五六百都有
但如果用 傢私都係木 濕左會唔會有反效果?
支持
搭條毛巾喺噴口頭就冇咁濕,建議係有單獨軟管和噴射器個啲蒸氣機。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞