「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
咁我情願射密d殺蟲水
一般殺蟲水冇咩用
只係因為成本問題,
千赤士大陸做平D呀,
亦都唔係矽藻土
主要成份係矽膠
然後會殘留高達十年
殺蟲速度快過DE粉

開公司緊係直接用個平既又效果快架啦

「滅蝨」點解話買部蒸氣機「最平」?係基於復發率無法預計,見疑即噴,好過次次都call滅蟲公司。

同埋Karcher產品嘅質量非常耐用,選購二手嘅產品更加抵玩。

Carousell 成日都有人放蒸氣機 必須要買型號SC3或者更高階。

蒸氣機除咗可以滅床蝨/滅雜物內嘅蟲仔,仲可以消毒/壓抑塵蟎/清潔廚房油污。

配備唔同噴頭 可謂是家中好幫手。

如果冇信心自己搞 現場床蝨實在太嚴重。咁就應該搵專人幫你評估一下,無謂自己估估下。

1: send現場圖片最快
2:列明發現咗幾耐 屋企有冇老人家 和工人姐姐
3:用過乜嘢滅蟲產品

如最後兩張圖所示

一分鐘出到初步結果俾你 邊個位置需要加強處理。

#蒸氣滅蝨
#床蝨
買咗支泰國天然既野噴床
尋日噴完 訓醒背脊就腫左幾達
支野真係唔得
用返奮鬥吶算

屌,日光日白出黎揾食,仲要勁撚大隻,平時完全唔知late埋係邊,睇過晒張床褥完全冇屎,冇黑點
兩年前中過
搵左滅蟲公司搞
搞第一次已經無曬
最後想安心啲 照搞埋第二次

到而家好彩都無翻轉頭
發現床蝨大約 1 星期多,已經買咗 DE 粉,天然鹽,蒸氣機,但尋晚都仲發現有,如果想斷尾,一定要做熱能嗎?
熱能之後都係鋪粉
用蒸氣機 +藥水都係要觀察

冇話邊個方法最work

只係要搵出來源 做好防控
一睇幾句就知係雨狗
果種懶醒味無得搣
佢個竇都唔知係邊,真係好難玩,可以做嘅野已經盡量做,真係好恐怖,晚晚瞓唔到,瞓瞓下又會彈起身開燈睇下有冇床蝨,就嚟精神崩潰
每個單位都唔同 滅蟲公司等於係分析師 去更快控制形勢

熱能vs蒸氣vs藥水藥粉

其實條條例路通羅馬 冇特別分野 優勢
最近搭車,成日見倒架車有床蝨,係咪只能唔好搭果條線
咩車
咩車 x2
搭小巴,啲床蝨日光日白都係條窗邊等吸血
咩線
唔好彩。但只要有人屋企床蝨未搞掂 去邊啲有機會被波及架啦

茶餐廳坐低都會啦

呢啲嘢多加留意 多檢查隨身物品+噴酒精
上年都係呢個月份左右開始爆發床蝨
個陣叫左滅蟲上黎初步睇過
但係屋企人嫌煩要執曬全屋既野 最尾都係冇搞
之後開始自己搞 買左滅蝨三寶 (高溫蒸機/de粉/滅蝨噴霧)
開頭個陣都好積極係咁用 後尾用得多隻噴霧
搞到自己皮膚嚴重過敏 個陣睇醫生話我嚴重皮膚中毒性過敏
之後都唔敢再用 後尾冬天叫好左 紓緩返
但去到呢幾個月熱返又開始嚴重返
真係唔知可以點搞 晚晚比野咬 比野咬都唔緊要
但佢係咁繁殖係咁愈變愈多 呢下先痛苦
呢家個情況已經唔知點搞 搵滅蟲 我地屋企又冇錢
我又唔敢再用返之前個d滅蝨噴霧
不過我見我屋企人最近搵d好勁薰衣草味既野
之後有個膠杯好多床蝨屍體係度 唔知咩原理
大撚獲 烏鴉口
講完之後 啱啱見到隻 Google過同埋按照上次嘅經驗 應該係嘅

請問係唔係?

屌 點解又中
1000%係可能係搭車野返黎
唉屌 好想死
唉屌 我都係
噴撚到之前有獲皮膚敏感
清左3個月左右
琴日又見撚到2隻
唔知係死剩種定係仲有未清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞