「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
我哋唔能夠話天鹽清冇用 de粉冇用。
只不過床蝨比較蠱惑

如圖所示

當大家以為掌握到邊邊位,噴咗藥水/粉/蒸氣

但冇鬆開螺絲,原來內有乾坤(影片係床蝨四散)

咁即係話 唔係天鹽清/藥水/蒸氣唔得,係對單位嘅掌握度不足,有啲位置漏咗。諸如嚴重嘅單位,若唔拆嘢唔掉嘢,用天鹽清去噴可以話係根本嘥氣。藥水未能覆蓋至床蝨卵度,咁噴極都仲有新力軍⋯
我咁岩 比床蝨咬左幾啖
其中一撻仲要愈發愈大
腫起哂水泡流膿

完全唔知點處理好
你肯定咗係床蝨?
其實點解最近尼十年好似多蚤左好多,聽老豆老母講佢地細個生活環境係有蚤的,但好似8-90年代開始比較少,但最近又多番,個趨勢係咩原因
好肯定 因為係酒店惹番黎
之前屋企用齊白僵菌,天鹽清,de粉,過左一排發現床上有屍體,都唔知係邊樣有效

咁就要檢查下床上面每一件物品個邊邊位置,有冇黑點/白色粒粒(米size嘅蛋)/幼蟲(淺黃色)/成蟲(棗紅色/黑色)

同樣地 ,用藥水蒸氣都係照檢查嘅位置黎噴
咁三者都有導致床蝨致死嘅效果,三者結合,床蝨會死冇錯,但能否杜絕就不能保證。
幫樓主推推
支持好人做好事
隔左幾年好似復爆 有d想捱到冬天新年再搞
訓得著咩
本人係足印義工,如果特定人士(例如獨居老人/殘障人士/低收入家庭)可以經社工去申請呢啲基金。雖然審核需時和可能需要家訪,但不失為一個途徑去解決床蝨問題。

🙇🏻🙇🏻🙇🏻

對!收到好多查詢!

已經超過30個成功個案,背後一班「義務社工」協助審批,行政義工協助跟進!

❤️「緊急扶危基金」❤️

感謝「施永青基金」推出「緊急扶危基金」,協助水深火熱的弱勢家庭短期過渡難關的支援!

「建祝義工隊」協助審批及運作。
由「社福機構/學校」的社工為有需要家庭申請。

我們製作了一個幾分鐘簡介方便大家了解詳情。👇🏻
https://youtu.be/Q1PW9DOi290

「申請或查詢」:請 *whatsapp* 給我們負責的副總幹事(行政)*Rainbow* 91717913。

為弱勢社群
比昨天的 做得更好!
For the needy,
Make Every Day Count!

共同努力,紓解困境!
建祝義工隊敬上
本人亦同自強協會合作,為某啲輪椅朋友義務滅蝨。

但只限於公屋/居屋住戶。曾經有個住日出康城嘅輪椅朋友確實有床蝨困擾,恕本人未能提供義務幫助,有需要我可以提供在線教學,但呢類住戶都係搵滅蟲公司好啲,sorry。

有啲報稱屋企有床蝨,上到去卻因為雜物奇多,行唔到。經本人檢查係冇床蝨存在。然後佢要求我幫佢滅螞蟻/小強。

對於呢類,如果我身上有裝備和藥我可以順手做埋。但係如果要我特登因為床蝨以外嘅害蟲上門服務,恕我未能抽到時間

本人亦算得上係商家,不是慈善機構,我希望為社會出一分力,但無法為非公屋/居屋住戶提供服務。希望佢哋理解

義務診斷是否有床蝨ok,但要將呢類case group埋同一日做否則我會疲於奔命,未能為真正需要嘅朋友服務
哇屌 要扭開晒都幾大工程
近年愈嚟愈多
支持
木蝨係60-80年代橫行無忌,當時坊間會用一種藥水控制,收到奇效,但後來證實對人體有極大傷害,因此禁用了。

當社區內已經接近清零,冇蔓延擴散開。呢種嘢就唔多見

到2000年後 香港人重用外傭,而喺東南亞常見床蝨,就係咁又輸入香港。

而且好多宿舍 中心率先爆發,但負責人傾向冷處理/怕駛錢

越拖越多,喺黑點內活動嘅人亦會全港九四圍走,加上某啲單位亦開始變成黑點(無法清床蝨)

循環輸入輸出。

誠如我呢個post所言,如果冇白武士帶隊掃蕩床蝨黑點點,以現時香港嘅滅蝨力係無法追上床蝨擴散嘅速度。

越黎越多係冇辦法
咁如果成間房都係組合櫃同地台床,係咪真係死撚得
成幅牆係牆紙 內裏海量蝨
都搞得掂。不過可能要上去4-8次
香港咁濕又暖(熱),啲牆身既灰批好過得幾年又開始裂開,咁真係好易生咗成竇都唔知
係呀,牆紙就仲麻煩,唔撕開根本無法掌握形勢,杜絕時間亦會比較耐。
我好L憎滅蟲佬,以前試過滅蝨搞一大輪錢又洗左得個吉,之後自己買藥噴唔洗一舊水搞掂,d滅蟲公司根本拖長來搞賺人錢
一啲啲啦,始終有啲都係臨時工。有冇話係邊間呀
開名啦屌
百XX好易搵,都成5-6年前

跟住我自己搵資料出去買藥,自此乜蟲都自己搞算數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞