「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
其實lihkg可否pm,想講個故仔俾你聽我知點解搞唔掂
呢間好搞笑㗎
冇pm係連登特色
咁由佢,費時喺呢度公開講,只可以話你唔好彩
連續2年搞床蝨都搞唔掂 (毒氣、床框清潔、床被全換都唔得),屋企太多物件,太多隱藏地方。

第二年冬天前,將D牆油過哂D油漆。之後夏天再黎就唔見哂D蝨,原因係乜?
De粉會唔會肺積塵?
有冇睇過有關聯性?
牆身甩灰,俾佢哋可以匿入面
油咗當然好好多
我間房個牆成日有蝨,係好細隻好書入面有果種,叫卜泥?然後有時我房尾又會有,係床單上面見到佢地,請問點做好
首先唔淨止de粉,任何微細粒子喺空氣中飄下飄下,被人體吸入,都係危險嘅。

其次 de粉聲稱食品級,呢個簡介已經錯曬,食咗冇事唔代表吸入冇事。

最後 de分係一種乾燥劑。攤喺牆角,某啲人會口乾皮膚乾,甚至覺得唔舒服

吸入體內 未能排出體內或是轉移。必定係有上述效果(使乾燥)

慎用會比較好
卜泥/粉塵/姬薪蟲呢類統稱潮濕蟲

係因為潮濕導致某啲木製品發生質變,吽出黎。

建議從抽濕方面去做 會比較有用。例如長開抽濕機

de粉的話可以加水噴。

1:主要係利用乾燥粉使覆蓋位置變得乾燥/抽濕

2:蟲經過呢類粉容易死亡

3:不會被人體吸入,安全
即係我用De粉加水噴牆壁同床頭床尾?
同埋想問多句,因為我間房太細,噴牆既話老人家出入可能會hi到,hi到皮膚有冇問題?唔好意思好多野問
冇嘢首先唔會刺激皮膚

只不過唔及時吸走 會乾/抽乾皮膚水份/唔舒服
卜泥會咬人咩
唔會
卜泥抽濕堅有用,用biokill都有d用,但呢隻野我覺得冇可能杜絕

你招de粉我未試過,睇你d圖搞到好污糟咁
請教一下
有時會訓訓下覺有連續幾點紅左好痕痕醒
懷疑比虱咬
但呢個情況又唔會持續出現
請問禁係咪有機會有床虱
要安全有效係得咁。加上好多都有床身 櫃遮掩,加上同牆身顏色重疊,唔多覺。
咬開就唔存在收手一說。不過痕癢就唔一定係蝨咬。
雨果小子
點解要加水噴,de粉唔係for抽濕咩?加水又濕翻更加難殺死,同埋可唔可以比張圖教一下點鋪de粉,例如厚度高度
經驗之談,如果work咁咪做。
首先 水只係載體,令粉容易地噴/均勻地噴
水會揮發。之後得返粉黏在物體表面,繼續抽濕。

呢個方法本人曾經協助多個單位壓制潮濕蟲出現,累積到唔少個案和成功率,特此分享出黎。單憑抽濕機未必可以做得好。

奇難雜症就用奇招應對。

好多人滅蝨
忽略咗牆身

由於空間有限,可能某啲位被床支架遮住,以至於睇唔到。

我哋滅蝨就唔係主張掉嘢 拆嘢

但對於該空間嘅掌握度要近乎100%,例如床嘅組件涉及幾多面/接位/角位

漏一個都可能鑄成大錯
用水同粉都搞唔掂係咪應該買埋蒸氣機
已經係有屎同附近位用過水同粉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞