「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
你先送貓貓去清理 睇醫生
帶貓貓睇醫生

然後你再留意下屋企有冇嘢咬

亦可以搵滅蟲公司幫你單位焗霧一次
https://fb.watch/jKqSAKnZZ8/?mibextid=qC1gEa

如何處理辦公室內採樣嘅床蝨成蟲/床蝨蛋

不論過咗幾耐,觀察完畢,就倒落破壁機/攪拌機 整碎佢,

對付呢啲大魔王級數嘅害蟲,千祈唔可以掉以輕心。掉任何可能含有床蝨嘅物品之前,請至少高溫蒸氣/藥水噴灑/膠袋包裹/落DE粉。

不要導致床蝨可能波及隔離鄰舍。

連我哋呢啲成日同床蝨交手嘅專業人士都不怕繁瑣確保床蝨死曬先會掉。更何況一般住戶呢?

任何舉動之前 不妨查詢一下

我哋可以提供一系列清理雜物嘅方法🙇🏻只要你肯問,我哋樂意協助 🙇🏻

注:至於片段中唔採用藥水噴灑,因為有啲床蝨蛋保護力較強,可能待藥水效用退卻才漸漸孵化成蟲,因此會加多一步。確保做實驗做觀察亦不能讓任何床蝨「活著離開」。

#妥善處理可能含有床蝨的物品
#滅蟲心得
#滅蟲新德
最近天氣潮濕,好容易有
長開抽濕機會好好多
「負責人義正辭嚴嘅錄音」推滅蝨教學/教材,係滲透率最快/最高嘅方式。社區嘅勝利,才是真正令大家安枕無憂 、免受床蝨困擾嘅大結局。

#滅蟲心得
#滅蟲新德
#滅床蝨
#床蝨防控工作
https://fb.watch/jLQC2-tXvP/?mibextid=qC1gEa
跳蝨問題問唔問得?
屋企多咗好多跳蝨
黑色一點點超細隻 好似蚊滋仔咁
用電筒照先見到 主要喺地板跳嚟跳去
晚晚俾佢地咬到仆街 主要咬腳
有咩辦法根治 佢地連漂白水都唔驚
呢啲一般係焗霧 類似將藥水打成霧。
不過呢類專業人士黎做會安全好多

如果比較安全嘅做法可以噴無敵士 喺牆身 地板 部分雜物度

好處係安全 但效果會俾焗霧弱 同埋需要一星期內做幾次同類工作
你講個啲唔多斯跳蚤

被跳蚤咬會感覺好似針吉你 同埋咬痕多數「連綿不斷」

即一排排 唔似蚊咬 呢度一撻戈夫一撻
係 成排好似縫針咁
焗霧係咪即係滅蝨炸彈? 定用無敵士好啲?
收到咁我試下用無敵士 過幾日再報告
渠有冇倒水落U型隔氣? 好多時佢喺下面走上黎的
呢個只係一個自己處理 安全 比較可靠嘅做法

但實際上唔清楚你實際單位狀況 跳蚤擴散到邊度 所以只係建議你可以考慮天然產品

例如潮濕買嘅biokill

同無敵士

無敵士呢個產品可以話係需要買多個噴劑 比較大面積咁噴。令潛在嘅跳蚤避無可避。

不過如果搵滅蟲公司 上黎一次2000 可以上黎好多次都未必搞得掂

權衡消費者角度 經濟實惠 安全且有一定狙擊害蟲嘅效果

因此現有呢個基本嘅分析和診斷

請自行選擇方案 希望幫到你
直接噴落衫褲到有冇影響或敏感果類
極少人士會產生敏感 一般都唔會
唔-定,我之前搵專人嚟都唔得,最後靠自己搞店
聽過噴呢類硝鹽會有結晶 之後佢會唔會自然消失定都要人手清走佢
整左幾耐先斷哂
長期黏在物體表面 無揮發跡象
其實冇特別需要清潔 清走

本人接受訪問 重點提及過高溫滅蝨

大家可以參考下
但話噴落件衫到咪就晶晶?
呢啲可以洗嘅物品就高溫熱水洗咗佢 掛喺遠離床位座位嘅高位。

一般噴嘅嘢集中噴床上用品
因為睇佢做法話櫃入面都噴埋衫嘛 成件衫就亮晶晶
萬念俱灰拆咗張床,先見到𥦬台底有條大裂縫,就咁用玻璃膠封九佢,之後乜事都冇了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞