「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
安全 唔駛抹(絕大部份人掂到都唔會皮膚敏感)
抹走就等於冇噴架啦

一年前整過張圖
大家可以參考下

唔駛冇方向估估下 嚇餐死
我已經噴曬無敵士 全部地板都噴曬 跳蝨經常出沒嘅地方都噴曬 每日用吸塵機吸 但仲係每日見到好多跳蝨 點搞點解跳蝨都咁難搞

btw我發覺router附近好多跳蝨 係咪因為router好暖?
想知道師兄對貓蝨有冇了解
會唔會都係差唔多
我見有D滅蝨粉賣,有用嗎?同埋點用先有效?
任何野都有實際用途 但係方法好緊要

喺面積處理 粉呢類 例如處理書本 你擺曬落一個膠袋 倒粉 打結。封閉個2-4星期 如書本內有床蝨 粉可以令佢地乾死。

但如果大面積處理 粉就難用得好
完全唔同嘅嘢

1: 睇醫生
2:如果空間內有貓蝨 就要搵滅蟲公司用焗霧方式去處理
跳蚤 跳蝨 就唔係床蝨。

同埋跳蚤係彈下彈下 唔容易睇到

你話router好多 我無法判斷係咪真係跳蚤

如有跳蚤 一係包住個router 再焗霧

如果自己用結晶類噴霧 成效有限
最初買無敵士 冇咩效又立痴痴咁
最近買左iDeBug 3寶+床笠套
第一日用床笠個下真係好似翻翻去正常咁
但係隔幾日又出翻黎
而家開始整左1星期有減少跡象
不過屋企有老人家唔配合 好驚之後又入翻黎
床套就類似圍城策略 讓床蝨冇得匿入去邊邊角角 同樣以喺入面嘅出唔到

的確有效舒緩

例如我接啲義工case 1: 床蝨已經多 唔排除老人家每出一次街就將床蝨帶出走廊 甚至出街

2:任何到訪過該單位嘅人 有機會成為新嘅受害者和傳播鏈

3:通常都係會被暫停上門服務 長者失去一啲上門服務 例如測血糖 派物資。

雖然本人唔係能力好大 唔係咩大公司

不過有人求助我 能力範圍內我都會盡量安排

因為 對內對外都具迫切性
如果DE粉係倒到成屋沙漠咁
係會幾有用
不過stay係屋企會feel到喉嚨好乾
de粉係有一定用處

例如+水噴 就唔會飄起被人體吸入。

而乾噴 一般適合

1: 裝修

2:拆曬大部分傢俬和吊走

如果冇辦法掌握更多面積 和床蝨集中點

粉只係喺局部面積

距離清零和杜絕就相當困難
我觀測啲Bug 多數會係床嘅area出沒加生蛋
第一次中果時咩都唔識
最後用蒸氣機加熱風機對付床褥同床架啲Bug同egg
床板乾倒大量DE粉
放返個床褥落去時順便揚到成地都係
直頭揚過下feel到吸氣個感覺唔同左
過左一陣先清新返D
連訓教冚被都feel到張被有粉
如果啲電制位鬆鬆地有罅隙
最好倒埋粉落去
都要等兩個禮拜先完全冇哂Bug嘅身影

第二次中有經驗就快手好多
不過感覺依個做法應該幾傷呼吸道
de粉加水噴? 變左濕噴
作用係咪同天鹽清果d相似
安全 唔會吸入體內 水分散發後黏在物體表面持續有攔截作用

即同乾噴效果一樣 但安全啲
咁千赤士可唔可以溝水噴
唔得
可能性極低
存活率唔高
佢要依賴你地坐廁先有機會出黎咬人
等太耐
而且廁所比較少遮掩位 好慢唔暴露蹤影
買左支Biokill嚟噴床 其實有冇效?
冇話完全冇效 但效率比較低
追唔到佢哋繁殖速度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞