「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
bed bug係軟定硬,點解我之前係屋企穩到隻差唔多嘅物體,壓落去會好似粉一樣散開,係死左會軟定點
吸血後bedbug身體腫脹,手指壓落去較有「手感」,可能感覺硬身啲。

一般床蝨消耗咗體內儲存嘅血漿,身體可以好扁好平,咁呢個時候可能唔需要明顯力水就可以禁止死床蝨,可能係軟身?

而一般淡黃色嘅幼蟲 唔需要太多血漿都能生存 身體較軟。

蛋係較為硬身(米粒狀)

至於你所講個啲 應該唔似係床蝨。
死咗嘅床蝨 我實驗室有海量樣本 一般都係越黎越輕身 按落去扁平
我係輕輕手指甲一壓,就一分為二,係上半身同下半身分開左
咁唔係好似
唔清楚
我真係成日俾野咬 但依家搵唔到臭蟲 岩先係牆度搵到一個臭蟲屎 好崩潰
好難搵佢地個巢出黎 😢
你意思係黑色墨水印或者黑色一舊凝固物體黏在物體表面嗎
Yes 一抹就有黑色印咁
想問下依個係臭蟲既脫殼嗎?
一般殘骸或者殼冇咁大pat

如果床蝨聚集 好多床蝨 先有機會咁大pat堆埋一齊

所以我認為線索唔明朗 唔似
明白 🙏🏻
一年都仲有睇完覺得好灰
咁通常由做完第一次開始計
最少幾耐倒先可以推測情況受控

大廈安排既滅蟲所以完全冇機會問
都唔知用熱水洗衫幾時可以停
搬開左既傢俬
一袋二袋封好晚雜物幾時可以解封
無法推測。
仆街頭先訓訓下,比野咬到起身
以為敏感拎支酒精周圍望
見到有蟲射2下,跟住拎廁紙望真D又中臭蟲...
幾個月無事又返嚟

想問似唔似床蝨 喺office發現
唔該巴打
緊係NO啦
Thanks 巴打

見到其他人啲經歷 有啲精神緊張
依家個身一有少少痕就成日凝住有
我發覺R多兩R 越R越腫得大就肯撚定係
不過有時得一粒喺背脊似暗瘡就唔sure
Lm
想問你工作完返屋企 點確保自己無帶到啲蝨返自己屋企?
憑氣場笑到最後。冇乜床蝨可以埋到我身。

咁當然著保護衣就會比較好少少。但著呢啲裝備分分鐘焗死多過保護。

一般唔係話十分嚴重嘅單位 小心少少 都好難惹到床蝨。同埋每日通常只處理一個單位。如果要去第二個單位 我哋會全身消毒 檢查 噴酒精。地理位置許可之下會返辦公室沖涼。
唔係。床蝨排出的糞便 從液化到凝固 一般不容易脫離物體表面。要去到咁完整一大舊,比較罕見。
強帖留名
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞