「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
佢話係殺跳蚤喎?
佢有講話可以去床蚤 不過冇cap出黎
我都唔想淘寶買,已經比床蚤逼到走投無路已經揀左個有啲信譽嘅黎買架啦
效果係真係有嘅 噴完一支已經冇咁痕同埋冇見過佢地係床出現,不過衫都仲有(有Keep住噴下)

係想問呢個成分對人體同貓有冇害,因為都會直接噴落床,怕hi到對身體有害
佢寫係一件事

係咪係冇人去QC

Dinotefuran對人體較安全 如果噴完開窗 或者人離開

等乾透先入去 咁會比較好
上面咪有人講bayer
點解唔買咗bayer先
有冇人有推介床蝨公司,用三寶唔掂仲開始全家咬
樓主咪係
見佢頭 post留左義工page唔見其他keywords
咁出名都唔識
咬到老豆姓咩都唔知
德國巴斯
不過你應該了解咗邊種方式適合你

例如 熱能個啲 佢係理論上唔駛噴你嘅嘢唔駛抖你嘅嘢。

但係佢一樣會落粉末。

即係話唔係畀得起最高級別嘅價錢 就可以一夜之間冇曬床蝨。

同樣地如何截斷輸入途徑都好緊要 否則會有循環
雨果小子?
謝回覆
其實我屋企都似呢個月先有俾野咬
呢個星期咬到我+屋企人飛天

我起左張床都唔多見到床蝨屎之類

再咬落去訓唔到跳樓都似

所以想搵專業人士睇下用咩解決
淘寶有奮鬥立賣
香港有不過少一半

依支有巴打講滅蟲公司都用,殺依隻蟲最好買埋玻璃膠封位

要買農藥級香港都有得賣
唔好意思,唔記得POST主職業,無心阻你
最憎床蝨,一見到就想用農藥殺佢
殺依隻床蝨
只有3大難題,屋企廢老唔執屋,唔肯詳細滅蟲
鄰居走入嚟

有錢找滅蟲公司(德國巴斯),無錢去買持效長 藥水+千赤士/DE粉脫水性產品
+玻璃膠封位

一星期重複2,3次,做2,3星期
只要唔係鄰居引入,一定搞得掂
其實我主職業 同我做義工 教學

三樣嘢可以分開

只係我一個人有三個身份

大家集思廣益 交流下。用農業就小心啲
有錢搵滅蟲公司

都係解決單位內嘅床蝨勢力

如有再次輸入個案(住戶還是鄰居)而控制得唔好

今日搞掂都唔代表一勞永逸

所以最好搞清楚輸入提及(可能)
呢啲嘢只能做好防禦

1: 屋企有冇老人家 工人姐姐

2:查詢下佢哋通常到訪地方 如果喺乜乜中心 協會 公園呢類就要提佢哋返黎應該沖涼洗衫 酒精噴下隨身物品

3:了解住戶有冇淘寶 收二手傢俬習慣 著重喺包裹度消毒 掉走去
好post
依家先睇到
要咬一年12個月都咬
無就無
求教
呢幾個月啲貓一梳就有好多蚤
應該點樣清
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞