「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1838 Like 19 Dislike
Hello 巴打 想問你拎個報價
即係啲蝨都怕咗你
咩蟲?幾多呎?幾多間房幾多張床
應該唔係呀師兄
佢地識跳架數目都好多
佢地係牆同地下走走走
好乞人憎
懷疑木蝨,係咪床蝨又唔同?
三房三床
咁如果配合蒸氣機,係咪推薦sc3?
木蝨 床蝨都係個隻怪物

睇係咪咁嘅樣
至少要sc3 以上先好用

sc2 煲水好慢
sc1 唔就手

「心理戰術」「偏方」床蝨係嗰啲欺善怕惡嘅怪物

「試下唔好咁驚,情況或者會有所舒緩。」

本人處理過咁多case,有啲單位閒閒地幾百隻床蝨,從來唔會著保護衣,亦未曾被咬過。

成功率100%!點解?因為搞唔掂即係有愧於人,所以每一個case都係許下投名狀,唔係床蝨死就係我亡,帶住呢啲決鬥精神,反而屢戰屢捷。

有時候收編啲強壯床蝨返去研究和觀察。於心不忍,因為佢地太早轉世,不利於研究和觀察。

為咗延續部分床蝨嘅壽命

古有佛祖割肉餵鷹 今有亞臣攤掌餵蝨。

五分鐘?

十分鐘?

佢哋都唔咬,可見呢啲床蝨都係欺善怕惡嘅族群。越驚越崩潰,越咬得犀利。

同埋好多人反而冇輸俾咬痕

係敗給自己心理

成日諗住 成日覺得有 成日崩潰

咁咪正中床蝨下懷,咬得更加興奮。

#偏方
#床蝨
粉劑:DE粉 (天然矽藻土)
水劑:天鹽清 (特效硼酸鹽)
IGR:蝨怕水 (印度苦棟油)
真心想問呢三隻野係咪work

另外我屋企人係咁叫我上門探case個度帶多啲沙薑粉,係咪真係得架

樓主好人一生平安
呢個就真係要問九龍灣總部佢哋嘅消息

sc5應該係最好用個隻
冇嘢係冇用,係要睇實際情形,呢三隻處理非常輕微嘅蝨患程度(例如介乎輸入咗一個禮拜內)

但如果持續左一排

得返de粉有少少用 但一般要配合蒸氣和藥水一起用,de粉單兵作戰能力不理想。
都起碼一排,婆婆隻腳都俾啲蝨損晒
但屋企人唔肯執屋
淨係DE粉+steam有冇得控制蝨患?
藥水係咩藥水可唔可以分享下?
唔sure佢屋企係邊隻蝨

另外我地上門用苦楝油保唔保護到自己
我都唔想帶左蝨返自己屋企,好驚
勁噴啲驅蝨水先上去
苦棟有驅趕性
但不及滅蝨士天然水 噴鞋底衣物再入門就搵

(其實啲蝨唔會飛唔會冇啦啦周圍爬)

你入屋後堤防床位附近 座位附近 已經係好好嘅「眼神防守」

離開後返屋企前喺屋企門口噴酒精落鞋 衣服快洗

100%冇問題(隨身物品袋呢類 可以酒精噴啲角落位置)

係咪即係呢支?

啲衫使唔使用熱水洗?
我同事叫我係樓下跳返一分鐘先返屋企安全啲成個白卡仔咁

多謝樓主
呢個係用左保護自己到訪該單位
當然滅床蝨都得 但係咪清零 我諗單憑你咁少信息 難以俾到意見
酒精殺唔殺到臭蟲?
兜口兜面噴中 滾水都得
要殺其他冇噴中嘅 冇可能
THX,咁岩屋企有支75%酒精
好過用殺蟲水
太細睇唔清楚,不過似棕帶蟑螂幼蟲,而佢地真係識跳
你試下Google 圖片睇下似唔似
係屋企門口出面見到隻反左肚既 所以都幾肯定隔離/對面屋過黎
唔知係咪我之前係門外都噴過我枝Bayer premise所以先反左肚冇入到黎我度
另外我門口都落左千赤士
so far暫時一個月過左都未有新咬 但就要諗下點預防隔離屋
我其實唔知我果d係蝨定"滿"
- 天氣熱/濕,就會出現
- 開冷氣就唔會咬
- 有著衫既地方唔會痕
- 好細隻,開燈見唔到縱影
- 臨近天光就唔再咬
- 揾唔到屍體
- 第2日見唔到咬痕
其實有冇話咩物料做嘅床褥係啲床蝨滋生唔到?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞