「你問我答」本人從事床蝨研究工作多年,希望可以幫到巴打們解困。

1001 回覆
1839 Like 19 Dislike
只要係心系社會 關心基層

就算係孤身作戰 都係無愧於男子漢身份。

由細到大都係立志報效社稷,機緣巧合之下入行,自立門戶,體驗無數民間疾苦。

一息尚存 必定全力以赴 !

朝自己的目標進發!若能貫徹始終,則不負此生!
但焗霧點殺啲蛋
宜家比野咬緊 平時見唔到任何野 係有野有身到跳黎跳去 咬都係連住兩粒 好癢 呢個係咩蚤黎 床冇黑點
無知一問
密封房間 喺裹面燒碳有冇用
通常都要預幾次上門 都係理論上空間內逐一擊殺。焗霧成效較噴藥水更高。

重點在於 床蝨係陸路度 你set路障就可以有效狙擊

但跳蚤彈下單下 藏於深底 純路障戰術較冇咁大把把握

不過焗霧陣係要預好幾次上門 都係縮窄範圍,進一步鎖定係咪跳蚤,如果焗完都好痕有野咬

有機會就係詐糊 除跳蚤可能性 仲有好多可能性
我屋企有呀 係冬天靜左
暖風機可能仲有機會(理論上)

仲有咩嘅可能性 係咪好難搞
跳蚤通常肉眼睇到?
做實事
敏感又有
心理壓力導致又有
懸浮粒子多又有
遺傳/食藥副作用/手術副作用都有
亦有某啲害蟲唔係跳蚤呢科

滅蟲公司滅跳蚤 只係用滅蟲理論去處理 只能滅跳蚤/剔除跳蚤選項

其他可能性 不在滅蟲範圍內嘅 應該循其他方法去處理。而非堅持搵人黎滅蟲。
其實都係取其熱度
但較危險 容易燒著啲嘢 /誤傷自己身體
小心!
燒碳抽走氧氣唔得?
暖風要熱到幾多度?
係可以 但容易塞。要注意用de粉加水 如果動作唔夠快噴霧曬 啲溶液會「瓊」住曬 塞咗就噴唔出。

當然 有一個方法係先噴粉(乾噴) 然後再用第二個噴壺噴水疊上啲粉都度 都有相似嘅效果。

btw 粉末處理技術含量比較高 一般都要配合其他方法一齊用 de粉加水噴只係一種安全+容易reach到床蝨匿嘅邊邊角角位置。
唔好討論呢呢個問題 你提出碳處理已經係冇實際作用

我提及暖風機 只係用一個冇乜可能嘅方案去取代冇可能嘅方案

正常室溫超過60度(reach到大部分角度) 係有效滅床蝨 但如果要清理 都要補啲粉末
巴打想問下平時噴1:99 /1:50 漂白水清潔家居& 出入衣物 對防治床蝨有無效?
有 但漂白水唔適合宜成日用 對人體有害
感謝
「床蝨研究室」Bedbug Control Room 研究項目。

1:仿製由床蝨喜歡嘅形狀/機構/氣味構成嘅捕獲器,吸引床蝨埋黎築巢,繼而拖慢其擴散速度。並且收網時可以更快杜絕床蝨。

針對嘅對象:無法請滅蟲公司/義工上門嘅單位。大面積我哋冇辦法一次過搞掂,但小範圍內我哋可以確保其他人不容易被波及。

暫時嘅模仿品:白蟻咬爛之木塊,非常吸引床蝨進駐。

2:尋找或培養其他低害性昆蟲,以清道夫嘅戰術幫手滅床蝨。

針對嘅對象:垃圾屋/環境惡劣以至於冇人肯上去嘅單位。

暫時嘅模仿品:🪳

此子出名爛口,乜都食,連同類都會食。

備註:需要更多品種嘅小強參與實驗,暫時手頭上嘅小強寧願絕食自殺都唔食床蝨😂(所有床蝨都冇被藥物噴過 全部都係健健康康嘅床蝨)

3: 光線顏色/亮度對床蝨嘅影響。

已經觀察咗幾年,好多扮死/匿埋嘅床蝨一旦接觸到強光,好難保持冷靜,因此我哋強烈建議滅蝨期間配戴頭燈。

4:床蝨蛋的孵化期 &變種床蝨的壽命

若20個單位內 會出現1-2個單位,其單位內種有疑似變種的床蝨。非但不怕DE粉 喺DE粉內玩遊戲,甚至喺冇營養供應下可生存超過30日(成蟲)

對於呢類強大嘅床蝨,我哋需要跟進嘅時間就會比一般單位更長。亦必須話返畀客戶聽,閣下屋企嘅床蝨係異於常規個啲床蝨,希望有心理準備。

唔佔用公共資源一分一毫,走在前線,服務市民,每日觀察,參與研究。

有心做可以做好多嘢

打份工or冇心做,有資源都可以公器私用,或者得過且過,罔顧基層的哀號。

#滅床蝨
#床蝨心得
#滅蟲新德
我都畀跳蝨咬中過床蝨到跳蝨咩料
啲粒粒中間係有個窿仔咬痕
但我暫時未見過佢哋出現
害蟲當中嘅影帝 金牌古惑仔— 床蝨

假設床蝨同人類嘅體型比例兌換成係1:1,我夠膽講出飛虎隊,成team 狙擊手圍捕床蝨,都會陷入苦戰。

只有有建築 /物體嘅遮掩,床蝨總能匿到一啲絕佳嘅死角位置。

因為擁有呢個超強嘅反偵察屬性,一般市民的確唔容易刮到床蝨匿嘅位置。

同埋床蝨非常擅長「詐死」,等人以為佢死咗求其掉走佢。呢個時候 一定要往床蝨身體補一槍/一刀/噴任何刺激性液體。

如圖所示,清楚列明琴晚受到本人滿清十大酷刑都靜止不動嘅床蝨,如何喺離開本人監控下自由逃脫。

一種如此狡猾嘅無脊椎生物,經人類傳輸帶輸出社區

怎一個危字了得?

#床蝨
#滅蟲心得
#滅蟲新德
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞