與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
故事簡介:

男孩失戀嘅時候女孩搬到佢屋企,兩人由此開展同居生活。校園欺凌、家庭糾紛、自我懷疑、校園生活嘅苦樂,二人嘅相遇會編織出點樣嘅故事?
--------------------------------------------------------------------------------------
每30正評加更,每日大概有一千字左右嘅文。Penana每30like都會加更。兩邊會同步更新。

同上個故唔同,今次每一話會拆到比較短去寫,唔會再有萬幾字先一話嘅情況。

另外,我今次會校對完先出文,可能會出得比較慢同夜啲先出文。大家嘅意見我收到嘅,希望今次可以畀到讀者好啲嘅閱讀體驗,所以會認真咁改進一下錯別字嘅問題。

如果要OT搞到出唔到文會係到講聲,請大家一齊屌鳩我老細。

最後,請推post、正評!
--------------------------------------------------------------------------------------
關於作者:

IG:littlemanhkg
本故事嘅Penana link:https://www.penana.com/story/84900

舊故:
我青梅竹馬同咗個死MK仔一齊//《不懂愛的青梅竹馬們》
Post 1: https://lihkg.com/thread/2583136
Post 2: https://lihkg.com/thread/2656487
【序】

放學後嘅班房,夕陽嘅餘暉灑落係班房四周,燈光無一例外地關上,室內嘅唯一嘅光源就係窗外嘅陽光。

班房內只有五個人,當中得兩個人企直係到,另外有三個面容扭曲嘅女仔瞓咗係地下蠕動。佢哋微弱加痛苦嘅呻吟聲同冷氣嘅「轟轟」聲成為咗佔據室內靜默空氣嘅唯二聲音。

呢三個係地上蠕動嘅女仔都係畀企咗係我面前、與我同居嘅女同學打到咁。

喺我面前企係到嘅係與我同居嘅女同學,而喺我身後瞓咗係地下、一面驚恐嘅就係畀帽我戴嘅前女友。

我企係二人中間將佢哋分隔,我當下覺得自己有啲似將海洋分開嘅摩西。

「當我求下你,可唔可以收手?」我竟然坦護畀帽我戴嘅前女朋友。

我前女友手腕有個非常明顯嘅鞋印,而呢個鞋印就係我眼前嘅女仔踩出嚟。佢身上仲有其他傷痕,全部瘀傷無一例外地由我眼前嘅女仔打出嚟。

「我只係連本帶利還畀佢。」我身前嘅女仔講。

係我思考嘅期間,同居女同學係我身邊行過,再用腳面拉弓踢落我前女朋友塊臉。

連叫痛嘅時間都未有,我前女朋友就已經暈咗。

到底點解會變成咁?
【第一話 女孩來襲】

「你好,我係阮倩兒,由今日起我會係你屋企寄住。」一個身材高挑而且皮膚雪白嘅單馬尾女孩係我門口自我介紹。

阮倩兒見到開門畀嘅係我嘅時候有一下露出咗驚訝嘅表情,但係下一秒又擺返個臭臉(aka閪面)出嚟。

我一面不可思議咁掃視阮倩兒,點解會係佢?有冇咁橋呀?

我叫梁諾衡,身高差唔多一米八,因為長期留係室內所以皮膚好白,但我會打下拳同健身所以手腳都唔算太幼,身體都叫有啲肌肉。

「係你!?」我細聲地自言自語,然後就陷入沉思。

阮倩兒係我嘅同班同學,條女係班入面嘅邊緣人,我未見過佢朋友一齊玩,每一日都獨來獨住。

阮倩兒係典型嘅書蟲樣,一副金絲眼鏡同一條黑色馬尾,老套又典型嘅陰沉讀書女仔樣。

雖然阮倩兒個樣好唔起眼又係邊緣人,但係我對佢係有啲印象。

某一次嘅巧合,我見到除咗眼鏡同放下長髮嘅阮倩兒,絕對可以稱作美女。

雖然未到驚艷嘅程度,但係都不遠矣。係呢次巧合之後,我就對阮倩兒美貌刻骨銘心。

我試過起阮倩兒底,不過出乎意料地,我搵唔到阮倩兒嘅社交媒體,倩兒冇同任何人做朋友,所以我無從入手。阮倩兒就連班嘅通訊群組(TG group)都無加入,所以我連傳訊息畀佢都做唔到。我唯一知道嘅就係阮倩兒讀書成績好好,長期居於全級頭十。

雖然好在意呢個女仔,不過我一直都無辦法去接近佢。隨時間推移,我已經經歷咗拍拖同分手。

呢一刻嘅我正經歷失戀嘅死去活來,老實講,我唔係好想見到人。

「我可以入嚟未?」仲企緊係門口嘅阮倩兒唔耐煩咁問,同時打斷咗我嘅回憶。

「可以。」我有啲唔確定咁答,因為我仲猶豫緊係咪要同眼前嘅妙齡女子同居。

我講完之後退後一步,讓啲空間畀拖住行李箱嘅阮倩兒走入嚟屋內。

阮倩兒入屋之後問:「你著返條褲先得唔得,淨係得底褲有啲嘔心。」

阮倩兒講完之後,我先發現自己淨係穿住條底褲同一件純白U記恤衫,於是我急急腳走返房著返條面褲。

啱啱起身就聽到門鐘聲嘅我根本唔記得自己淨係著底褲瞓,結果我褲都無著就去咗應門。

出返客廳之後我仔細打量阮倩兒,阮倩兒穿住白色嘅直間小背心,下身就係藍色嘅牛仔短褲,胸係有啲料到,脹卜卜。阮倩兒有對長腿,無乜贅肉而且白白滑滑,我都唔知要望佢對波定對腳好。

「你望夠未?」阮倩兒語帶厭惡。

「對唔住⋯⋯」我尷尬咁道歉,畀人斷正𥄫女真係好柒。我拿拿聲閂門再叫阮倩兒去飯檯坐低先。

「淫蟲。」阮倩兒唔留情咁講,畀我打量全身嘅佢好似有啲唔舒服。

「唔⋯⋯」我唔知點否認,畀同班女同學話係淫蟲,個心好受傷。

「點稱呼?」阮倩兒問。

「我叫梁諾衡,叫我阿衡得啦。」

「我識你。再講多次,我叫阮倩兒,無花名。」

「咁我叫你倩兒啦。等等!你識我?」唔通佢認得我?

「點解咁多垃圾都唔扔?」阮倩兒無答問題,反之佢提出疑問。

我呢排都係食外賣度日,雖然我有將食完嘅外賣盒放入垃圾袋同綁好,但係就無拎出屋外扔,結果成間屋都係黑色垃圾膠袋。

「er⋯⋯」我又畀條女收我皮,呢個唔熟嘅女同學、今日開始同居嘅女仔講嘢都幾兇狠。

「點都好,我今日開始就會係到住,打攪晒。我同世伯傾好咗,我會幫手照顧你嘅起居飲食,你唔洗再食啲唔健康嘅外賣。」阮倩兒指住堆垃圾講。

因為無交租,阮倩兒唔想白住人哋地方,所以佢搬入嚟之前就決定咗會幫忙照顧呢個同居男孩嘅起居。

「吓?」我有啲不知所措,無啦啦照顧啲乜,我老豆明明無提過呢點。我依家唔識叫外賣呀?

「我間房係邊?」阮倩兒又無視我。

「等陣先,你真係要係到住?」雖然佢有我老豆首肯,但係我始終覺得孤男寡女共處一室唔係太好。話就話我失戀,但係男人都係鹹濕,如果我畀性慾控制嘅話,我可能就要洗定八月十五去坐監。

「我依家已經返唔到屋企,如果你唔收留我,我就無地方可以去。」阮倩兒輕描淡寫咁講。

我唔覺得阮倩兒講緊大話,無根據嘅直覺。

我好想問點解佢返唔到屋企,但係關係唔係太熟嘅我問啲咁私隱嘅問題有啲失禮,所以我努力壓抑住好奇心。

我嘆口氣然後指住一間房:「咁好啦,你住係間工人房啦。」

我點會捨得要一個都叫做認識嘅女同學流落街頭,加上我屋企又有空房,再加上係我老豆嘅命令,我就唯有收留咗呢個女仔。其實我本來就無反對嘅餘地。

就係咁,喺暑假嘅最後一個月,我就同阮倩兒展開咗屬於我哋兩個嘅同居生活。
做咩又開左新post?
本身用第三人稱寫,依家改做第一人稱
lm gchi
lm
推推推
Lm
Lm
Lm
LM
係新故呀!推
【第二話 父親的請求】

時間回到一日前。

雖然係暑假,不過啱啱失戀嘅我就好似一個漏氣嘅氣球,每一日都攤喺床上面度過大部分時間。

今日喺我瞓緊覺嘅時候,身處外國嘅老豆突然打咗個視像電話過嚟。

係床攤緊嘅我出盡九牛二虎之力先落到床,再拎起放係檯面嘅電話聽。

雖然我唔係太想聽老豆電話,但係佢係我金主所以我點都要聽。

呢個將我扔低係香港再走去外國工作嘅老豆,老實講我對佢無乜好感。

「食咗嘢未呀仔?」

食咗又點?未食又點?

「食咗。」為咗唔好煩,我揀咗個佢無咁多嘢可以追問嘅答案。

「食咗咩呀?」都係有嘢可以追問。

「白汁雞皇飯。」

「記得食啲菜呀!營養要平均啲!」

「OK。」

「係喎,聽日會有個女仔搬嚟同你一齊住。」老豆講。

「是但啦。」我唔太在意,反正應該係啲阿嬸。

「個女仔同你差唔多年紀,應該幾靚女。同埋佢都係讀你間中學。」老豆補充。

如果唔係失戀無耐,我都唔介意有條女同我一齊住,但係我依家真係極度唔想見到差唔多年紀嘅人。

我怕會觸景傷情。

「咁點解你要畀個後生嘅女仔同你呢個後生嘅兒子一齊生活呀?你唔驚會出意外咩?」我都係隨口問下,我依家唔係太想見到人。

「你諗都唔好諗,佢係我好朋友個女嚟。人哋屋企有啲事,無地方住,我先叫佢搬過嚟,你好好地咁照顧人呀。」老豆叮囑。

「你真係唔擔心?」我唔敢直接話唔想同人住,我只係想獨自抑鬱一排,所以我嘗試旁敲側擊令老豆放棄呢個念頭。

雖則話同相同年紀嘅女仔一齊生活係好吸引,但係一來我啱啱失戀,唔想接觸其他女仔住,二來我唔知呢個女仔靚唔靚,所以都係保持兩秒距離比較好。

「人哋老豆朋友個女嚟㗎,要幫手好正常。反正我哋有多間空房,你咪當多個house-mate。」老豆講。

「一男一女喎。」

我想再拒絕,但老豆心意已決:「總之人哋聽日就會嚟,你好好睇住人哋啦!」

我知道無得反抗,唯有放棄:「明白,早抖。」

收線之後,我就將老豆嘅說話抱諸腦後,然後叫個外賣醫肚。

係床上等緊外賣嘅我腦海中浮現咗唔同嘅AV情節,然後就忍唔住係到偷笑。

啲瘋狂做愛嘅情節出曬嚟,依家希望嚟嘅會係一個靚女。

就算無AV情節,都可能會有啲酸酸甜甜嘅戀愛喜劇由此展開。

雖然唔想同人同居,但係米已成炊,我開始瘋狂FF。

青春期嘅男生,對女生就係有無限嘅幻想。

但係幻想嘅途中,我前女朋友嘅樣貌突然浮現,將我嘅幻想全數破壞。

「屌!」個心好似畀人揸到實一實咁,痛到好似全身就嚟撕裂,然後我又喊起上嚟。
文呢!
推到有文出
30正評加更

【第三話 離家女孩】

同樣一日前嘅上晝,將軍澳醫院某病房。

「你唔洗成日嚟探阿媽喎。」一個中年、穿著病人裝嘅長髮中年女子坐係病床到講。

「邊有成日呀。同埋依家暑假,唔嚟探你我都無嘢做。」坐係病床旁邊嘅阮倩兒講。

「你咁硬頸都唔知遺傳邊個。」中年女人笑住講。

「邊到硬頸呀我。」阮倩兒唔同意母親。

「傻女。咳⋯⋯咳⋯⋯」中年女人突然咳嗽。

「媽!你冇嘢呀嘛。」阮倩兒為母親掃背。

「喝水⋯⋯濁親⋯⋯」中年女人邊咳邊講,佢喝咗啖水但唔小心濁親。

「我今晚留係到陪你啦。」阮倩兒提議。

「病房點會畀你係到過夜呀。」咳完嘅中年女人講,佢望住自己個女再講:「你係咪唔想返屋企呀?」

內心嘅想法畀老母睇穿咗,雖然無做錯嘢,但係咁樣令阮倩兒有啲心虛。

「係呀,因為⋯⋯er⋯⋯」阮倩兒無講出唔想返屋企嘅原因。

「女呀⋯⋯」

「唔洗講啦,你唔會改變到我對嗰個人嘅睇法。」阮倩兒態度非常堅定。

「真係鬼死咁硬頸。」阮倩兒媽媽嘆口氣再講:「你係咪真係唔想同佢住呀?」

「係。我依家瞓緊麥當勞。」阮倩兒喺媽媽入咗醫院之後,已經無返屋企咗兩日。

「唉,真係無你符。阿媽有個朋友可以收留你嘅,不過唔知你肯唔肯姐。」阮媽媽提議。

「人哋肯就得!好過做麥難民!」阮倩兒二話不說就同意呢個提議。

「你聽埋阿媽講先。人哋地方就有房畀你嘅,但係間屋得佢個仔自己住。佢個仔同你一樣讀緊中學,你要去住就孤男寡女架啦。」睇嚟阮媽媽一早已經問過朋友借房畀自己嘅女兒。

「點都好過四海為家!」阮倩兒道。

「真係得?孤男寡女喎?」雖然係自己提議,但阮倩兒媽媽都有啲擔心。

「唔洗擔心,我識保護自己。」阮倩兒去意已決。

「咁好啦。」阮倩兒媽媽知道個女好硬頸,唔會改變到心意。不過,有個瓦遮頭點都好過要個女瞓街,所以佢就有啲擔心咁幫女兒安排新地方住。

於是,阮倩兒同梁諾衡係各自嘅父母牽引下,開展咗佢哋嘅同居生活。
push
每30正評或penana每30 like都會加更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞