與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
「點都好,記得要用安全套。」伯母語出驚人,我都唔知點反應好。

伯母批准!
「吓?」兩母子係咪都癲癲地?到底想玩乜?

係咪又有得加更
加甜啦
開曬綠燈 男主gogogo
可能係plot twist嚟,但樓主唔小心劇透咗
依照女主嘅人設,好難加甜喎
點會,成日講咸濕佬變態佬
都知人地留意佢
不過佢好好打,甚至打得贏男主呢一點係bug
點解bug
因為嗰女主有機會打死男主
身為一個啱啱分手仲要因為綠咗嘅人,課金有冇得加更?
唔洗ot嘅話都想加畀你
等你
「媽!」喺伯母回應我之前,倩兒就拎住盒糖返到嚟病房。

「乖女。」接過二寶軟糖嘅伯母即刻食咗一粒,再後佢講:「我想瞓啦,你哋後生仔出去玩啦。」

「但我想留多一陣呀!」倩兒喺老母面前就變到好鐘意撒嬌。

「媽媽累啦。你遲啲再嚟探我啦,你哋走啦。」

「好啦。咁你小心啲啦媽媽。」

「伯母保重。」

【第三十四話 完】
【第三十五話 淚水】

道別過後,我同倩兒就踏上回家嘅道路。

離開醫院嘅時候已經係黃昏,夕陽西下,我哋喺餘暉嘅照耀下慢步回家。

「多謝你今日陪我過嚟。」倩兒雙手放係身後,上身扭下扭下咁講。

「客咩氣。我話咗會一直陪係你身邊。」

「我大概都估到媽媽同你講過啲乜,希望你唔好介意啦。」

「有嘢你估唔到嘅。」就係佢一眼睇穿我哋唔係情侶。

「是但啦。」

「你真係變咗,開朗咗。」

「係咩?我只係覺得我嘅生活好似大解放咗,以前無形嘅束縛唔見咗,所以真正嘅我好似出返嚟。」

「咁咪幾好。」

「多謝你。」

「唔洗,明明我乜都無做過。」

倩兒搖搖頭:「咁樣已經好足夠。」

「你話係就係啦。」

倩兒對我笑咗笑,然後行返幾步走咗係我前面。

背對住我嘅倩兒仰天講:「其實我一直都覺得父母係人生嘅負累。」
正,多謝
少左d喎
Ot完好辛苦
呢排減產
俾個故老細睇
等佢睇上癮
返工逼你寫文
唔緊要,我會由頭煲過,等你更新
梁諾衡嘅內心世界大有共鳴
新讀者留名
「唔⋯⋯」

「咁樣好衰呀可?明明媽媽對我咁好,當然我都好鐘意媽媽,但係有啲諗法、有啲感覺我控制唔到。」

「係因為伯母個病令你咁諗?」

我無加快腳步,我保持一貫嘅步速,緩緩跟喺倩兒身後。

「唔係。我屋企比較窮,雖然媽媽好鐘意爸爸,但佢哋只係奉子成婚。爸爸好似唔係太愛媽媽,只係因為我而被迫結婚。明明佢哋落咗我嘅話,佢哋兩個人嘅人生可以好好多。不過個病都關事嘅,我都唔知要照顧媽媽到幾時,明明媽媽都唔想病,但係我又開始對成日要照顧佢呢件事感到煩躁。」

「但係你唔出世嘅話你就享受唔到世界嘅呢一切。」

「亦都唔會要承受咁多痛苦。媽媽係我最鐘意嘅人,佢病之前一直都好努力照顧我,我喺佢身上感受到愛。雖然唔係富有,但係媽媽會將佢可以畀我嘅都無條件畀我。如果無咗媽媽,我諗喺我認識你之前就已經自殺死咗。我都好愛我媽媽,但係又覺得佢係我人生嘅負擔,係咪好矛盾呢?」

「咁樣你都寧願無出過世?」

「我又唔係鐘意做人先畀人生出嚟,我根本無選擇嘅權力。明明爸爸媽媽都無錢,但係死都要生我出嚟。結果,貧窮家庭孕育出嚟嘅悲哀,就係我嚟承受。受苦嘅由兩個人變成三個人,完全無講過道理,明明無問過我想唔想出世。」

如果倩兒屋企富有一啲,佢就可以同雅妍佢哋出街、佢就唔洗用二手書、佢就可以參加唔同嘅興趣班、佢就可以享受多一啲娛樂、佢就可以有多一啲自信、佢就可以做一個平凡嘅女仔。

所以一切係倩兒嘅悲劇,我哋都可以歸咎於「窮人生仔」。

「你已經挨過咗其中一段痛苦嘅時間。」

「或者未來會有更痛苦嘅事。不過依家嘅我已經無問題,我已經唔再係一個人。」倩兒望住我講。

「我同陳浩然會係你身邊陪住你。」我講。

「另一個就算。」

「佢聽到又會發火㗎啦。」

「唔緊要啦,哈哈。」

倩兒講完就轉身望住我笑。

「點解要同我講?」

「因為你係可以聽嘅人。」

「即係點?」

「我只係會講一次,你好好聽清楚。」倩兒就到我身前,頭微微抬起望住我講:「多謝你喺我身邊。」

佢紅都臉晒,我又有無臉紅?

陽光灑落係佢泛紅嘅臉頰,一鼓衝動湧上心頭。

我伸手撫摸倩兒頭頂:「你已經好叻啦。辛苦晒。」

最少,佢依家要受嘅苦已經少咗一樣。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞