與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
浩然會唔會中途轉機
筆者究竟有幾愛白汁雞皇飯
「佢搞咩?」倩兒問我。

「好似我之前失戀咁。」我答。

「佢成條蟲咁。」倩兒描述得非常貼切。

「可能只係幻覺!」陳浩然欺騙完自己就慢慢企起身。

「我真係鐘意咗你好耐。」李樺用女班長嘅聲線講。

「呀!」

效果超群!

陳浩然𣊬間倒地。

「哈!!」大家都忍唔住放聲大笑。

「無嘢喎,女死女還在。」我安慰陳浩然。

「係囉,女班長都唔係特別好。」李樺講。

「唔好侮辱佢!佢係呢個班上稀有嘅清純女仔!」陳浩然正言厲色地道。

「但係佢都畀個毒撚男班長食咗。」周璇抽刀。

「點解⋯⋯點解要畀個柒頭食都唔試下我呢個靚仔⋯⋯」陳浩然喺地上翻滾。

「因為你柒過佢?」連倩兒都落井下石。

「算啦。已經係既定事實,你接受現實啦,女班長畀人食咗啦。」我拍拍陳浩然背。

「你好快會遇到新嘅好女仔。」倩兒竟然會安慰人!?佢真係改變緊。

「你留意下身邊嘅話,其實都有唔少好女仔。當中又可能有啲女仔對你有意思呢。」李樺掃一掃陳浩然背。

陳浩然抬頭望望李樺,再低頭喊住講:「女班長無啦!!世界末日啦!!我要嘅清純女女呀!!!」

李樺作勢踢陳浩然,但係我拉住佢,再喺佢耳邊講:「放過佢啦,佢鐘意咗女班長好耐。過一排之後,佢可能就會留意到你。」
「咩⋯⋯咩呀!」李樺紅都臉晒咁大叫。

李樺見眾人嘅目光去到佢身上,佢就連忙道:「無事!講返女班長畀男班長食!」

之後李樺喺我耳邊細細聲講:「你點知佢鐘意我!」

「應該係旁觀者清。我本來都唔係估估下,但係你自己承認就無辦法啦。」我嘅推測fact checked。

「你唔好同佢講呀!」李樺再講。

「放心啦,我一定會講。」

「喂呀!」李樺係咁踢我。

「喺你表白之前都唔講啦,咁樣得唔得呀?」

「得!」

「但係我唔排除講漏口嘅可能性。」

「咁我會盡快出手。」

「加油啦。」

「你哋講咩?」倩兒插口問。

我喺倩兒耳邊講:「返屋企先話你知。」

「懶神秘。」雖然佢把口咁講,但係佢望落都幾開心。
之後李樺喺我耳邊細細聲講:「你點知我鐘意佢!」
咁樣係計一個定兩個typo?
建議計兩個
推推
本來都係估估下?🤔
唔係建議, 係根本就係兩個
Live
左膠中立L教育文🤣
好好睇,加油
喺絕望中企返起身(物理上)嘅陳浩然喺衫袋拎出兩張飛,再遞畀我。

「本來想同女班長一齊去,但係依家無人會同我去㗎啦,送畀你同倩兒去啦。」陳浩然將兩張海洋公園入場卷遞畀我。

「你約嘅話我會去㗎⋯⋯」李樺咬牙切齒、細聲地道。

「咁我唔客氣啦!」我拎走嗰兩張飛,然後將其中一張交畀倩兒,我問:「一齊去?」

「好。」收咗我張飛嘅倩兒講。

「我又要去呀!」周璇不滿地講。

「得兩張飛咋⋯⋯」倩兒有啲困惑咁講。

「但係我真係好想去呀!」周璇好似小朋友咁扭計。

「咁我畀你去啦。」倩兒交張飛畀周璇。

「我唔係咁嘅意思⋯⋯算啦,你同阿衡去啦。」周璇放棄同倩兒一齊去海洋公園嘅念頭。

「嘩!女班長同男班長!」李樺突然大叫。

女班長同男班長拖住手咁由遠處行過嚟。

陳浩然先喺呆一呆,然後邁步就向二人:「你哋一齊咗?」

「係呀。」女班長一臉幸福咁挨住男班長講。

「係鄙人福分。」男班長講。

「哈⋯⋯」陳浩然生硬咁笑咗幾下,再講:「祝你哋幸福。」

陳浩然講完就跑走咗。

「等陣呀!」李樺就追向陳浩然,睇嚟我唔洗跟去啦。

「恭喜你哋。希望你哋唔好咁快分手。」倩兒祝福二人,但第二句真係唔需要。

「多謝。」男班長同女班長異口同聲回道。

「我要教下你點樣好好祝福人。」我拍拍倩兒膊頭講。

李樺搵返陳浩然嘅時候,我哋已經夠鐘坐校巴走人。

臨走前,周璇突然講:「不如我哋影張相?」

「好呀!」李樺帶住陳浩然過嚟,我同倩兒就自己走埋去。

我哋張一部手機交畀男班長,由佢幫我哋連埋周璇影咗一張五人合照。

大概呢張係第一張倩兒同朋友影嘅相,所以佢先會笑得咁真摯同高興。

【第四十二話 完】
我哋一部手機交畀男班長
推推
加碼
冇力都要推!!!
好懷疑作者係唔係考我哋有冇文盲突登打錯字 btw 作者記得加更
Ot無文sorry
ot 慘過死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞