與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
男豬食屎啦
明明倩兒同條臭雞嘅事係佢哋之間嘅私人姻緣恩怨,我唔應該插手,都無身位插手,但係我抑壓唔到衝動,干涉咗佢哋嘅事。
垃圾左膠
其實男主呢啲人仆街過班臭雞,自己無受過又係到說三道四
加甜唔該
男豬好撚嘔心
男主好似離地有錢人
推推
收皮啦男主
Gchi倩兒繼續復仇,將雅研整做人彘,吊喺冇人嘅課室,俾男同學每日返學、小息、食lunch、放學得閒就可以過去出下火
下章唔該打埋男豬
【第二十六話 開導】

第二日一早我就走咗去拳館。

「準時。」館長一邊動態拉筋一邊講。

館長戴上咗兩個拳套,可能佢今日要打比賽。

我指住拳套問:「陣間你要上擂台?」

「係。」

「邊個挑戰你?」

「係一個自大嘅傻仔。」館長話語未落,一個身材矮小同瘦弱嘅男人,大搖大擺咁喺正門行入嚟。

「今日我要將呢個場收歸我名下!」個傻仔笠住一件明顯oversize嘅空手道袍,腰綁黃帶,睇落都似係一個有為青年。

但係佢纖瘦嘅四肢,完全唔似一個打開拳或者做開運動嘅人。另外,佢頂住八兩金嘅冬菇頭,同埋佢有一隻眼戴住眼罩。

「你要同佢打?」我問館長。

「係。」聽到答案之後我臉色一沉,開始擔心呢個on9仔會畀館長打死。

館長好似睇穿咗我嘅諗法,所以佢講:「放心,我只係要畀啲教訓佢,我只會出腳唔會出手。」

「咁都好,唔會搞出人命。不過我估唔到你竟然會為咗條廢柴而出山,明明佢唔係乜嘢大人物。」on9就罪不至於死嘅,受下教訓就會收斂下。

「佢已經騷擾咗我哋拳館成個月。起初我哋當佢係白卡佬,趕走佢就算,點知佢變本加厲,我只能夠無可奈可咁同佢講話要打一場,贏咗就佢想點都得。估唔到佢會應承。」估唔到連平時咁硬朗嘅館長都無呢個on9仔辦法。

「都好嘅,呢啲人受下苦先會知道世界唔係圍住自己轉。」我講。

「其實你都明呢個道理。」館長講完之後就走上擂台。

拳館職員幫個on9仔穿上唔同嘅護甲,將佢包到實一實。
「陣間你唔掂嘅話記得出聲嗌投降。」職員畀咗on9仔一個善意提醒。

「佢夠我打先至算啦!」職員無奈地嘆口氣,拍拍on9仔膊頭就走咗去。

on9仔昂首闊步走入擂台,然後大聲宣告:「我打贏你之後,呢個場就係屬於我㗎啦!」

圍住喺擂台睇熱鬧嘅觀眾都忍唔住發出乾笑。

雙方簽咗生死狀之後就各自企咗喺擂台嘅兩個斜角。

企喺擂台中間嘅裁判揮動手刀向下劈,同時大喝一聲:「Fight!」

館長一步都無郁過,企定定喺原地望實on9仔。

on9仔見館長郁都唔郁就冷笑一聲:「睇來你都睇穿咗我嘅真正實力,嚇到郁都唔敢郁!等我再解放多啲力量去解決你!」

on9仔講完就除咗個眼罩,然後一邊衝向館長身前一邊大叫:「九陰白骨爪!」

佢雙手無力咁打圈,佢弱小嘅拳頭擊中館長心口幾下。

館長一面無奈咁望住佢,然後垂低雙手,再一個側踢踢落on9仔膝頭。

On9應聲倒地,館長無即時補刀,反而喝令對方:「起身。」

On9仔用盡全身力氣先企到起身,佢喘晒氣咁講:「不愧係我睇中嘅對手。呼⋯⋯呼⋯⋯我都係時候使出真正嘅實力,你受傷唔好怪我呀!」

On9仔突然仰天大叫:「呀!!!!」

刺耳嘅叫聲喺成個場館迴盪,館內所有人無一不用雙手遮住雙耳,館長都唔例外。

On9仔眼角見到館長雙手掩耳就一個箭步衝向館長,想對佢打出一記上勾拳。

館長不慌不忙向on9仔下盤一踢,on9仔本來想避開,可惜嘅係館長嘅踢擊速度奇快,on9仔係剎那間就畀館長破解咗佢使出「真正實力」嘅一擊。

只係掛住按摩被踢中嘅地方嘅on9仔無留意到館長已經走到佢面前,當佢發現館長嘅時候,已經係畀館長踢到失去平衡同四肢朝天嘅時候。
180正評加更

館長無因為對方倒地而停手,佢用類似足球員射波般嘅姿勢踢落on9仔心口,雖然隔住護甲,但係腳踢到護甲時發出沉實嘅「呯」一聲,令在場人士都感受到呢一腳嘅威力。

On9仔即時噴出不知名液體,再不停咳嗽:「果然無睇錯。咳⋯⋯咳⋯⋯不過你太睇小⋯⋯」

「我」字都未講到,館長就再踢向on9仔腹部有護甲嘅地方。

「呯!」

又係沉重嘅一踢。

On9仔今次好似噴咗啲嘔吐物出嚟。

「咳⋯⋯咳⋯⋯」佢嘅咳嗽越嚟越勁。

「認唔認輸?」館長高居臨下咁問。

不過on9仔始終係on9仔,係呢個時候都仲要作死。

「我只係未使出真正嘅力量。你以為自己會贏到我?哈哈哈⋯⋯呀!」

館長係到笑嘅時候卯足全力踢落on9仔屁股,on9仔嘅反應都係大聲叫痛。

館作再作勢要踢到on9仔到,on9今次耍手擰頭咁講:「認輸啦!投降啦!求下你唔好再踢啦!」

On9仔畀館長打到懷疑人生,佢差在未聲淚俱下咁求饒。

「係咪唔打?」

「唔打啦!唔打啦!」

「以為仲嚟唔嚟搞事?」

「唔搞啦!唔搞啦!」

「之前嚟搞串我個場嘅事,你要點賠?」

「唔知⋯⋯」館長聽到呢個答案就作勢要踢向on9仔,on9仔見勢色唔對就即刻急口令咁講:「對唔住!係鄙人唔識死,不知好歹咁嚟呢個場館興風作浪,騷擾到各位職員又影響到客人真係非常之對唔住!我以後都唔會咁不知所謂,唔會再影響到大家!」

「你覺得自己值得原諒?」館長對呢個答案唔太滿意,於是又作勢要使出踢擊。

「鄙人唔值得!所以鄙人會擺低筆賠償金嚟展示自己嘅誠意!」

館長好似滿意呢個答案,於是佢轉身離開擂台。然後,場館職員即刻走到擂台中為on9仔檢查傷勢,大家都非常專業。
完場之後,落返擂台嘅館長筆直咁走向我。

「雖然咁樣類比唔係完全正確,但係我想你知道,要斬斷悲傷、麻煩嘅連鎖,有時候係需要震撼教育。」館長舉起拳頭再講:「當人唔能夠依靠說話去阻止傷害發生,我哋做到嘅就只有用拳頭去保護自己。阿妹嘅拳只係將無限輪迴嘅鎖鏈打斷。」

「邊到相同?你哋打拳場係喺雙方都同意下嘅情況進行。同埋倩兒幪咗面,對方未必知係佢出手,最後可能乜都唔會改變。」我試圖反駁。

「你前女友打阿妹時又有冇經過佢同意?阿妹只係喺同一個情況下對佢哋出手,既然對方默認咗唔需要得到對方同意都可以打人,咁畀人報仇嘅時候佢哋就唔好再怨天怨地。就算阿妹幪面,只要佢哋知道有人會係佢哋蝦蝦霸霸嘅時候對付佢哋,佢哋自自然然就會收斂。」館長講。

館長嘅推論根本無反駁嘅餘地。

報仇只會帶嚟空虛呢啲廢話我一直都唔同意,但係我嘅道德潔癖仲未消除到。

「但係……」其實我無理據反駁,我只係想講句「但係」。

「聽我講。如果頭先我唔肯對打,由得佢喺度繼續大吵大鬧,你覺得佢會點?」館長問。

「佢會得寸進尺,更加多時間上嚟搞事。」我答。

「道理就係咁。一次震撼嘅回憶同教訓就可以令到人學乖,知道有乜嘢對象唔可以招惹,又或者有咩事唔可以做,同埋有啲嘢做咗係會有後果。阿妹令到你前女朋友知道欺凌人嘅話係會有機會畀人報仇。呢個教訓會令到佢唔再去傷害其他人,唔止係阿妹一個,係所有被欺凌者。最終呢個欺凌嘅連鎖至少唔會喺佢哋兩個之間再出現。當武力成為唯一出路嘅時候,反對用拳頭去解決問題嘅道德潔癖只會係負累,亦只會係助長欺凌者嘅武器。」

館長除咗幫我健身,亦都幫我健心。

無謂嘅道德潔癖好似變得有啲模糊。
健身健心
吃屎哥

篇文唔係咁簡單
館長有智慧啊
推推
抵男豬戴綠帽
成個人柒吓柒吓咁
On9大愛左膠
「我好似明明地。但係你唔係一直都話學拳並唔係為咗蝦蝦霸霸,點解倩兒今次嘅行為你又接受到?」

習武之人嘅理念係止戈為武,拳頭係為咗保護自己而唔係為咗傷害其他人而存在。就算倩兒今次係反擊先出手,但係打到對方咁傷真係有啲踩界,完全見唔到佢點到即止。

「因為佢係為咗保護自己而出拳。同為咗傷害人而主動出手有本質上嘅唔同。你要記住,佢等咗五年先出手,佢絕對有資格還返五年嘅分量畀人。」

估唔到館長會認同倩兒。

「我好似諗通咗。」

五年分量嘅反擊。

保護自己。

道德潔癖助長欺凌者。

或者,大部分人嘅道德潔癖係不知不覺間助長咗好多唔公平嘅事發生。

「學拳除咗想你有肉體上嘅成長,我更加希望可以你會有思想上嘅昇華。」

館長由心而發咁講。

「知道。咁今日練乜嘢?」

我感恩識到呢個師傅。

「今日唔使練。你去氹番阿妹先。佢嘅行動始終同社會嘅制約有所出入,唔係個個人都可以明白佢,而佢好需要明白佢嘅人成為佢嘅支柱。我諗阿妹雖然已經報咗仇,但佢對自己行動都仲係有啲不安,需要人支持佢。」館長拍拍我肩膊。

倩兒好需要人支持,呢刻嘅佢或者對自己嘅決定感到迷惘同不安,作為佢唯一嘅朋友,只有我可以成為佢嘅救贖。

係館長嘅目送下,我離館回家。

【第二十六話 完】
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞