與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
lm
Push
Push
轉gay?
原來男主係gay
唔好掛
「我會唔會只係提款機?」我補充。

「我唔係gay⋯⋯」

我哋兩個同時出聲,撞機了。

「屌,你講呢啲。」陳浩然大大聲咁笑,再講:「我又唔係啲臭雞,我同你做朋友撚係為咗錢。你個人好玩同有義氣我先會同你一齊,我哋男人老狗,撚會為錢同人做朋友!」

「陳浩然⋯⋯」我有啲感動咁望住佢。

「都話我唔係gay,你唔好咁樣望住我。」陳浩然退後咗幾步。

「Sorry。」

「咁點呀,你暑假搞乜姐!」陳浩然拉返去最開始嘅話題。

「我同雅妍分咗手。」呢件事連講出嚟都會痛。

「一早就應該飛咗隻臭雞啦!不過你唔係因為失戀而潛水呀嘛?」

「係。」我有啲唔好意思咁答。

「女死女還在,下個更可愛!」陳浩然唔知係講笑定鼓勵我。

「得啦!」

我嘅心結,好似又解開咗一啲,我最少都有一個朋友。

【第十三話 完 】
【暑假篇 完】

【校園欺凌篇 正式啟動!】
打死個八婆
【第十四話 校園欺凌(一)】

返到學校,過咗個無聊嘅早會同班會之後就到咗小息。

我不時偷望去雅妍同倩兒嘅方向,佢哋兩個可以話係南轅北轍。

倩兒就係一個毒撚咁坐咗係班房嘅右上角,佢側邊就係窗口,望到街外。佢自己一個係到睇書,無同任何人有交流。

相反,雅妍就好似山中大皇咁,有三、四條女圍係佢張檯附近吹水,佢又愛理不理咁樣玩手機,不時又加入一下對話咁。

有樣我比較在意嘅就係雅妍佢哋不時望向倩兒再偷笑,細聲講大聲笑,八婆嘅特色。

兩邊我都無行過去,因為佢哋都散發住生人勿近嘅氣息。

小息過後就係體育堂,女仔要去另一間班房換衫,而男仔就留係原本嘅班房到換。

換完衫之後大家就係操場集合,老師今日畀大家自由活動,所以我同陳浩然加多幾個同學湊夠10個人就打幾咗場5對5籃球。打嘅時候我時不時都會偷望雅妍同倩兒,但係唔知點解望極都見唔到倩兒。

唔太專心嘅我打得有啲差,最後我嗰隊就輸咗,然後換另一隊上。

坐埋一邊嘅我試圖再去搵雅妍同倩兒,但係今次連雅妍都唔見埋。

覺得有啲唔對路嘅我就返上班房所在嘅5樓,睇下會唔會見到佢哋,雖然見到雅妍我都唔知講乜好。

雙腳係我思考嘅時候已經不知不覺地動咗起嚟。

一上到5樓,我就見到穿住體育衫嘅雅妍喺女廁走出嚟,佢無視我直行直過。緊隨其後嘅係幾個同佢同一個圈子嘅女仔,佢哋全部都無視我就走落樓梯。

我心情即刻插到落谷底,明明無做錯嘢,但係就有啲莫名嘅心虛。

跟住,一個穿住校服裙、全身濕晒嘅女仔慢慢無女廁行咗出嚟。
跟住,一個穿住校服裙、全身濕晒嘅女仔慢慢喺女廁入面行咗出嚟。

係倩兒。

「係你⋯⋯」倩兒有氣無力咁講,佢嘅頭髮仲滴緊水落地下。

「你搞咩呀?」點解佢仲穿緊校服而唔係體育服,我想知但係無問。

「唔關你事。」倩兒講完就喺我身邊行過。

「但係你濕到咁。」我伸手拉住佢。

倩兒甩開我隻手,再講:「都話唔關你事。」

我再捉住佢隻手,然後拉住佢行:「跟我嚟。」

去到班房,我扔咗條毛巾畀佢。

「拎去抹身先啦,你咁樣會好容易感冒。」我將本來用嚟抹汗嘅毛巾交畀佢。

「你依家係可憐我定係點?」倩兒雖然把口唔滿意,但係都拎咗條毛巾嚟抹頭髮。

我見佢乖乖咁抹身所以我都唔多講嘢。

「係佢哋淋你水?」我背住佢問,因為入到班房先我就注意到佢濕到透咗個bar出嚟,唔想尷尬嘅我就望向另一邊。

「都話唔關你事。」倩兒仲係咁硬頸。
「係佢哋淋你水?」我背住佢問,因為入到班房先我我先就注意到佢濕到透咗個bar出嚟,唔想尷尬嘅我就望向另一邊。

「係佢哋淋你水?」我背住佢問,因為入到班房先我就注意到佢濕到透咗個bar出嚟,唔想尷尬嘅我就望向另一邊。
?
barbra
penana 90 likes加更

「你當係講畀朋友聽。」我出大絕,倩兒話過佢未曾有過朋友,用朋友嘅名義去問,或者可以氹到佢開口。

倩兒耳仔郁兩郁後佢講:「女仔會欺負唔合群嘅人。」

無朋友嘅倩兒。

「以前都係咁?」

「由中一已經係,我已經習慣。」倩兒原來由中一已經畀人欺凌,我想像唔到佢係點樣挨到中五。

「唔同佢玩都唔洗蝦人呀?」我有啲嬲咁講。

「啲女人會將朋友嘅數量同自尊掛勾,拒絕做佢哋朋友嘅話就會勾起佢哋嘅劣等感,然後就係憎恨同發洩。」倩兒講到同自己無關咁。

無朋友嘅倩兒睇女人嘅友誼睇得好透徹。

「但係佢哋欺凌你嘅,點解我哋一直都唔知?」我問。

一班咁少人,無理由我哋會唔知。

「啲女人好蠱惑,隱瞞大部分人嘅手段可以話係成千上萬,加上我本身就無朋友,你哋唔知都好正常。」

我知道,如果同呢啲被排擠嘅人一齊玩嘅話,就成會被欺凌嘅一分子,結果就無人敢同被欺凌嘅人做朋友。

所以,倩兒一直都係孤單一人面對。

所以,倩兒之前先話唔好畀人知道我哋相識,原來佢係擔心我。

明明係我個ex,但係我竟然唔知佢一直都做緊啲咁卑劣嘅嘢。

女人真係好蠱惑,好多心計又賤格。

我愈嚟愈討厭呢個女人。
跟住,一個穿住校服裙、全身濕晒嘅女仔慢慢女廁行咗出嚟。
下一行就改咗了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞