與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
閂門前,倩兒突然踢咗我一腳。

「見到你咁得戚我就好唔爽!」倩兒踢完就推咗我出去再閂門。

落到樓下,行到Donki門口,我就見到換咗便服嘅周璇。

「班長未到咩?」我寒暄式問道。

「你見到佢咩?」周璇反問。

「我以為佢匿埋咗咋。」

「無你咁好氣。」

「話說,你食Pizza加唔加菠蘿?」我求其搵啲嘢講下。

「無所謂,好食咪加。」

「咁珍珠奶茶味Pizza你得唔得?」我又問。

「一聽就知唔得啦!」周璇激動咁答。

「都係,哈。」我打算end topic。

「點解你仲係穿校服,你唔係住樓上咋咩?」到周璇搵嘢講。

「懶呀嘛。講開又講,你咁穿又幾靚女,我會畀9分呀!」

「100分滿分呀?」

「10分呀!」

「乜嘢10分?」唔知幾時出現嘅男班長。

「班長,你咁遲㗎!」我無視班長嘅問題,再向佢抱怨。

「約5點,依家先4點59分,仲有一分鐘。」男班長解釋。

「差一個人姐。」周璇講。

「倩兒就到啦。」我講。

「你同阮倩兒好熟?我見到你又特登要坐去佢隔離,又直接叫佢個名。你係咪想溝人呀?」周璇問。

「唔係啦,我只係同佢比較熟同friend底。」

「你話係就係啦。」

我哋終結呢個話題嘅時候,倩兒就啱啱好趕到。
其實倩兒比人咁串法暗爽緊
推推
「唔好意思,遲到。」倩兒有啲笨拙咁講。

「阮倩兒同學,你仲大家欠一句對唔住。呢樣係基本禮貌。」正經八百嘅男班長講。

「唔洗啦,好小事。倩兒又唔係有心,同埋真係只係遲少少。」我講。

「係囉。班長你份人唔好咁死板啦!你咁樣無女仔鐘意㗎!」

聽到周璇嘅話,男班長就好似畀子彈射中。佢㩒住心口講:「但係⋯⋯但係⋯⋯唉,唔係,不過⋯⋯都係無嘢⋯⋯阮倩兒同學,下次⋯⋯唔好⋯⋯我唔介意。」

男班長心不甘情不願咁講。

「咁入去掃貨啦!」周璇講完我哋就去Donki買燒烤嘢食。

炭、燒烤叉、火槍、炭精、燒烤網都會由老師準備,所以我哋只係買食物就可以。

周璇將唔同嘅肉類、丸類都掃晒入我哋嘅手推車到。

「呢啲牛扒醃好咗㗎喎!阮倩兒你覺得買呢盒好唔好?」周璇問倩兒。

「幾好呀,方便。」倩兒簡單地回應。

「咁就呢盒啦!呢包日本芝心丸又好唔好呀?呢包芝士腸又好唔好呀?」周璇馬不停蹄咁問倩兒意見,但就完全無諗過問我。

「都好呀。」

「咁全部都要啦!」周璇將啲嘢食放晒入手推車。

男班長則一個人走開,去咗搜羅唔同嘅蔬菜,蕃薯、金菇、茄子之類。而我、倩兒同周璇揀完肉就去咗零食區。

「睇緊咩?」我問倩兒。

倩兒拎住一盒寵物小精靈嘅食玩,目不轉睛咁盯住。

「我想知道入面係咪會有糖?」倩兒問。

「會有。」答完我就將佢盒食玩放返原位,點知倩兒又即刻拎返起佢。

「你想要隻比卡超咩?」我問。

「我只係想知入面有冇糖。」

「咪話咗有。」講完我又想重施故技,但係今次倩兒捉得好實。

「唔好搶⋯⋯」倩兒講。

「我擺返好佢咋,我哋要買燒烤食物。」

忽然,有第三隻手伸出嚟搶咗盒食玩。

「買囉!」周璇將盒食玩扔落手推車再講。

倩兒望住周璇個樣就好似望住救世主咁,充滿住熱誠同尊敬。

「多謝你,周同學!」

倩兒拎起一包綿花糖:「我想要埋呢個。」

「無問題!」周璇又將綿花糖放入手推車。

「我想要埋薯片。」

「可以!」

結果,倩兒想食嘅每一種零食都喺周璇同意下放入手推車。
原來未甩到p
「唔該晒你呀周同學!」心滿意足嘅倩兒講。

「客咩氣!同埋叫我小璇就得啦!」周璇講。

「er⋯⋯小璇。」倩兒有啲怕羞咁講。

「洗乜怕羞喎!兒兒!」周璇突然伸手翹住倩兒。

「兒兒?」倩兒同時試圖掙脫,但唔成功。

「你咪兒兒囉!」周璇更用力咁捉晒倩兒。

「小璇,你放開倩兒先。」我講。

「邊個畀你叫我小璇㗎!叫返我周同學唔該!同埋人哋兒兒唔想同我翹手咩?」

「有小小唔想。」倩兒細細聲講。

「咁陣間先再翹!」周璇講完就鬆開手。

我哋之後又繼續行,期間周璇成日偷偷地撞向倩兒。

男班長同我哋會合,見到成車都係唔太關燒烤事嘅零食就講:「點可以買咁多唔關事嘅零食!」

「有咩所謂姐。」我講。

「係囉!啲食物未燒好嘅時候都可以有啲嘢咬下呀嘛!」周璇同我企係同一陣線。

「有道理嘅。但係無需要買咁多!」男班長再宣示立場。

「我拎返走一啲。」倩兒傷心咁拎起幾包零食,我同周璇同時㩒住佢。

「唔洗!男班長呀!你睇清楚啦!呢啲零食都可以燒㗎!」周璇講。

「你當我傻?」

「棉花糖唔可以燒?」

「可以。但係點解要買咁多果汁糖?」男班長拎起一包果汁糖問。

「近排燒糖係女仔之間好流行。」周璇一本正經咁胡說八道。

「咁多筒薯片又係咩食法?」

「揸碎之後可以沾喺燒好嘅肉上面增加口感!」我已經分唔清周璇係真心定假膠。

「咁呢盒比卡超食玩呢!」男班長臉上掛住勝利嘅笑容,反之倩兒就露出絕望嘅神情。
Pushhh
les
小璇
又係小璇
男班長好似毒撚
等緊呀敏出場
新讀者LM
鍾培生
佢都冇錢
正皮留名推
出多啲文就甩到
推推
男班長係做乜鳩
一本正經嘅死毒撚男班長
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞