與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
冇文
【第四十三話 萬聖節】

十月尾,我同倩兒去咗海洋公園,時間正值萬聖節前後,所以有好多鬼怪相關嘅設施同裝飾。

我同倩兒著住校服去玩。

點解要校服?因為呢個係我嘅夢想之一,我好想同女仔著住校服喺主題樂園玩一日。

「啲人個個都化咗妝。」倩兒四處張望,呢到嘅一切對佢嚟講都太新奇。

「應節呀嘛。」我答。

「我哋係咪都要化個妝?」倩兒問。

「唔洗啦,每個人都有自己嘅玩法。」

「咁我信你啦。」

我同倩兒首先去咗睇動物。

「嘩!」倩兒見到熊貓嘅時候忍唔住叫咗出聲,下一秒佢就咳兩聲,再講:「唔好意思。」

「你好鐘意熊貓?」

「唔係話特別鐘意,只係佢毛絨絨咁好可愛。」

「咁即係鐘意啦。」

「唔係。不過你鐘意話我鐘意,你就當係啦。」倩兒講完就好專心咁觀察嗰隻唔想扑嘢嘅熊貓。

「幫你同佢影張相?」

「可以影相?」倩兒好開心咁反問。

「如果你鐘意呢隻嘢嘅話,我可以幫你哋合照。」

「我唔鐘意呢隻嘢㗎,不過機會難得,我想同佢影一張合照,所以可唔可以麻煩你?」倩兒道。

「係嘅係嘅。」

幫倩兒同隻熊貓影完相之後,有個女職員行過嚟問:「洗唔洗幫你同女朋友一齊影呀?」

「佢唔係我女朋友。」我答。

「唔緊要啦,我可以照幫你哋兩個影張相,留念都好呀嘛。」女職員邊講邊推我去倩兒身邊。

「影囉?」我問倩兒。

「好呀。」

「你哋兩個企埋啲。」女職員講完,我同倩兒就肩並肩企。

「咁樣得嗎?」我問。

「男仔試下搭佢膊頭。」女職員講。

「可以嗎?」我問倩兒。

「OK。」

我將手君子地放喺倩兒嘅膊頭,再輕輕將佢拉近我。

「一二三,影完!」女職員影完相之後就將我部電話畀返我,再細細聲同我講聲加油,然後就走咗去。
我一睇張相,頂佢個肺呀,都影唔到隻熊貓。

之後我同倩兒就去咗海洋館到行,水族館入面嘅氛圍幾浪漫,但都係個句,呢到嘅一切對於倩兒嚟講都好新奇,所以佢好認真、非常好奇地去觀察一切。

「啲魚得唔得意呀?」我問。

「唔太,但係我覺得呢到好犀厲。世界各地嘅海洋生物都匯聚係呢一到。」倩兒環視周邊嘅一切、震撼住佢嘅一切。

「咁你有冇乜嘢想睇?動物我睇夠啦,可以同你玩下機動遊戲或者鬼屋。」倩兒問。

「錦鯉係魚。」

「吓?」

「錦鯉係魚。」

「好爛。」

「哈,我哋坐纜車上山睇下企鵝先啦!」我book咗「企鵝全接觸」呢個活動,我直覺話我聽倩兒會鐘意摸下企鵝。

可能因為係朝早,海洋公園無乜人,我同倩兒好快就上咗纜車。

「我第一次坐,會唔會跌落去?」係纜車上嘅倩兒驚恐地問我。

「無事嘅,邊會咁易出事。」

「但係好恐怖⋯⋯」又知道一樣呢條女驚嘢。

「你畏高?」

「少少啦。」倩兒講完就捉實中間條柱。

纜車向下嘅時候有啲顛簸,我哋個車箱搖咗一下。

「呀!」發自內心地驚嘅倩兒叫咗出聲,然後最成個人挨落我到。

我輕輕撫摸佢個頭,安慰佢道:「無事㗎,只係上一上斜。」

「真係?」倩兒眼泛淚光咁問。

「係。」

預計到車箱會再次搖晃起嚟嘅我,輕輕抱住倩兒再講:「無事㗎,我會睇住你。」

「嗯。」

然後,我哋就無再對話。

纜車緩緩上升,只有二人嘅靜默空間,波浪嘅聲音,柔和嘅陽光,微風嘅穿梭。

不知不覺間,我哋就上到山。

落車時粘著嘅我哋先慢慢分開。

之後嘅氣氛有啲曖昧,但係我哋都繼續並肩走去冰極天地。
補琴日

去到企鵝館,做好登記後,我同倩兒就換上保暖衣物、護目鏡同水鞋,之後就聯同其他參加者行入去企鵝嘅屋企。

「我哋呢到有國王企鵝、南跳岩企鵝、巴布亞企鵝⋯⋯」解說員細心咁同我哋講解每隻企鵝嘅分別,但係我無留心聽,因為我嘅心思都投放咗喺倩兒身上。

我係到諗,到底倩兒對我嚟講係咩?

諗諗下,有個籃放咗喺我手上,入面全部都係魚。

「咩事?」我問。

「呢箱魚係用嚟餵企鵝㗎,你頭先咁唔專心,唔聽解說員講嘢!」倩兒痛斥我一番。

「Sorry。」

「唔理你啦!」倩兒講完就喺籃入面拎咗條魚出嚟,剎那間,企鵝們蜂擁而至,有啲仲用佢哋嘅嘴篤倩兒。

「乖啦,好痕呀,哈哈。」倩兒邊笑邊拎魚去餵呢班企鵝仔。

「衡仔你睇下,佢哋肥嘟嘟真係好可愛。佢哋好似好遲鈍咁,真係超級cute!」倩兒玩得好開心,咁樣就夠啦。

啲企鵝食飽之後就唔該都無聲就走咗去,呢班嚼完鬆嘅臭貨到底有咩咁可愛?

雖然我唔明,但係倩兒玩得開心就可以。

好想影低佢餵企鵝嘅一幕,但係好可惜呢到唔可以拎手機出嚟影相,我只能夠用我雙眼去紀錄呢一切。

「好滿足呀!多謝你帶我嚟!」換返行街衫之後,倩兒向我道謝。

「唔洗客氣。」佢咁坦率咁表達謝意,我都好滿足。

呢條女開心嘅時候,把口都會無咁惡。呢個時候嘅佢,係最可愛,有如太陽般耀眼。
之後,我哋玩咗海盜船、超速旋風、動感快車等等唔太會因為畏高而唔敢玩嘅機動遊戲,每次玩完倩兒都笑到見牙唔見眼。

「我哋去玩鬼屋囉?」我提議。

「吓⋯⋯唔係太好⋯⋯」倩兒眼神閃縮地答。

「應下節都好呀嘛!」

「邊有人會無啦啦走去搵人嚇自己㗎!」

「唔通你驚?」

「我⋯⋯我點會驚呀!鬼屋假㗎嘛!我點會驚啲假嘢!」倩兒聲都震晒。

「咁要試一試先知喎。一齊去試下啦!」

「唔⋯⋯」

「除非你驚啦,唔係就跟我去啦!」我拉住倩兒去排隊。

「我⋯⋯我都唔驚!」

「咁睇下陣間點。」

「都話我真係唔驚!」只淨低嘴硬嘅倩兒大聲叫道。

入到鬼屋,倩兒就比平日靠近得我多好多。

掂到。

佢雙乳掂到我呀!!!!

好彩鬼屋入面黑到唔係好睇到嘢,如果唔係嘅話一定見到我紅都臉晒。

「呀!!!」

「呀!!!」

我已經唔知道係倩兒叫先定係突然跳出嚟嚇我哋嘅「鬼」叫先,總之兩把尖叫聲喺我耳邊徘徊,嘈到我有啲頭暈。
同時倩兒好用力咁捉實我隻手臂,返到屋企我應該有抓痕。

「呀!!!」

因為疼痛,我都叫埋一份。

「都⋯⋯都話我驚⋯⋯」倩兒故作鎮定咁講,但係佢聲線都震晒。

「我知你驚呀。」

「唔係⋯⋯我係話唔驚!呀!!!!」呢一秒講完唔驚,下一秒倩兒又畀係轉角位企係到嘅「鬼」嚇親。

「哈!」我大大聲笑咗出嚟,本身我就唔係怕鬼屋嘅人,所以我怕倩兒多過怕鬼。

「喂呀!」倩兒用力咁打我手臂一下。

「你真係唔驚喎。」我笑倩兒。

「係!我真係唔驚,只係嚇親!」倩兒又逞強。

「繼續行啦。」我由得倩兒對波貼住我手臂咁繼續行鬼屋。

「呀!!」

「呀!!」

我嘅慘叫係因為痛,倩兒嘅慘叫係因為怕。

幾經辛苦,我哋終於行到出鬼屋,但係倩兒仲係好用力咁捉實我隻手臂。

「無事啦,出到嚟啦。」我安撫倩兒。

倩兒聽到先慢慢放開手,然後嘆口氣講:「都⋯⋯都話咗我唔驚鬼屋㗎啦!」

「呀!」我擺出一個鬼臉去扮喺鬼屋尖叫嘅倩兒。

「衰人!」之後倩兒開始追打我,而我就開始逃跑。

我哋兩個就喺海洋公園追逐著。
好sweet呀
好青澀嗚呀
樓上唔識規矩
係青春啊
推推
quote文狗死全家
又block多隻quote文狗
gchi
推!
累了就停落嚟,喺不知不覺之間,我哋就拖住手離開樂園,坐巴士返屋企。

搖晃嘅巴士,漸入夢鄉嘅二人,窗戶拆射霓虹燈光。

依靠喺我肩膊上休息嘅倩兒,眼簾累得早已垂落嚟嘅我,二人喺回家嘅路上昏睡過去。

返到屋企之後,我就攤咗落沙發,倩兒就坐咗喺我頭頂嗰邊。

倩兒拍拍自己大髀然後講:「瞓上嚟。」

「吓?」

「你今日嚇親。」

「驚嗰個好似係你喎。」我仰望住倩兒講。

「⋯⋯無呀!」倩兒大聲吼叫,然後開始篤我肚腩。

「喂也!」怕吱嘅我即刻彈咗起身,但係倩兒乘勝追擊,而我就不斷向後退。

最後,我背脊撻咗落沙發,然後倩兒都失平衡瞓咗落我到。

好近。

只有我哋兩個嘅屋內,二人嘅臉頰只要幾厘米嘅差距,鼻尖貼著鼻尖。

眼眸與眼眸嘅對視,目不轉睛。

「⋯⋯做咩呀⋯⋯」我問。

「⋯⋯無呀⋯⋯」倩兒望實我講。

沉默。

「喂。」倩兒突然呼喝我。

大概,我同倩兒都紅都臉晒。

「我今日好開心。」倩兒講。

「我都係。」我講,倩兒仲壓緊喺我身上。

「喂。」倩兒再呼喝我。

「點⋯⋯」我未講完就有一鼓暖流透過嘴唇傳過嚟,輕輕觸碰後再分開。

「呀⋯⋯」我輕吟。

「當⋯⋯當係獎勵你。」倩兒講。

「⋯⋯多謝晒⋯⋯」我盯實倩兒講。

「⋯⋯唔洗客氣⋯⋯」倩兒都望實我講。

「⋯⋯我想要多一次。」

「唔得呀!」倩兒推開我然後起身。

「下次你表現好我再考慮下!」倩兒講完後就急急腳跑返房。

留喺原地嘅我就用指尖撫摸著自己嘅熱燙嘅嘴唇。

只係同居嘅關係,她吻下來。

係唔係一個Signal?

浸醉喺輕吻嘅我無再思考落去。

【第四十三話 完】
比晒signal都唔去馬 想點
又一個萬言
鬼屋同溜冰真係以前中學溝女必做

而家唔知仲係咪
睇到一半,好甜,好開心
睇到最尾兩句,嘴埋都要諗??????
駛唔駛生埋仔先??????
唔好變萬言呀
主角同萬言有得fight
真係萬言2.0
度度都見到萬言
下個po 名:[已成感情台]
萬言
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞