與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
我就係五一牛腩到叫咗牛腩河
睇睇下女主同男主似係同父異母既兄妹
我都覺 不過唔好啦
樓主好有米 住將軍澳有錢區
quote完文未呀有錯嘅咪quote嗰句改咪得囉
跟住就係一輪無情嘅拳打腳踢。

倩兒無出過一句聲,連叫痛或者叫停手都無,佢默默將一切忍受落嚟。

當時嘅佢覺得畀人打係因為自己做錯嘢、因為自己唔識遷就他人而激嬲咗人,所以自己受苦係好合理。

呢個就係欺凌嘅開端。

隨時間流動,欺負倩兒成為咗團結呢班女生團體嘅例行「活動」。

被虐待嘅次數同方法已經多到倩兒數唔到。

倩兒有諗過唔返學去逃避,但係唔想母親擔心嘅佢好快就打消咗呢個念頭。

同埋,拎獎學金先讀到書嘅倩兒,根本無辦法離開呢間學校,佢只能夠任人魚肉,將一切嘅痛苦默默承受。

已經習慣咗畀人欺凌嘅倩兒已經覺得無畀人打到有瘀傷已經好好,因為無表面傷痕嘅話佢就唔洗係母親面前遮遮掩掩。

不過倩兒嘅痛苦無傳達到欺凌者身上,反而倩兒呢件玩具令佢哋越玩越開心、越玩越多花樣。

有一次,月經到訪嘅時候,倩兒被捉到入廁所。

雅妍一行人將倩兒脫光,發現倩兒嚟緊m。

「我諗到啲好玩嘅嘢。」雅妍講完之後就命令其他人將倩兒嘅m巾除落嚟,再拍落佢塊臉到。

「哈!!!」眾人嘅笑聲係廁所中響起。

倩兒已經放棄反抗,班人想點就點啦,就連叫唔好都慳返。淚水都一早流乾。

血腥味湧進倩兒嘅鼻中。點解要玩血?好開心咩?倩兒唔明點解要咁玩,最後佢用一句「算啦」結案。

反正我已經習慣,反正我都離唔開呢個地方。倩兒已經唔想再思考。

殘破不堪嘅二手教科書濕透又晾乾,本來已唔算潔白嘅書紙變得越嚟越黃。

倩兒無多餘嘅錢買一手書,佢只能默默承受。

同母親講嘅話,媽媽大概會畀啲私己錢倩兒去買新書,但係倩兒唔想令母親擔心,佢最愛嘅母親。

曾經佢以為會有希望,以為一個老師可以帶佢走出呢個窘境,但係呢個只係佢嘅妄想。
倩兒 撐住
「我哋幫take a shower啦。」
sor新入嚟睇
倩兒
好慘
有一次,喺廁所被玩弄完、全身濕透嘅倩兒遇到同為女性嘅陳副校長。

「同學,點解你全身濕晒嘅?你依家同我一齊去醫務室,我拎件衫畀你換啦。」陳副校講就拖住臉色蒼白嘅阮倩兒去醫務室。

陳副校細心咁幫阮倩兒抹乾濕透嘅髮絲,再將一套殘舊嘅體育服交畀倩兒。

倩兒更衣後,陳副校就問:「同學,可唔可以同我講發生咩事?」

面對溫柔嘅陳副校,倩兒將佢嘅故事娓娓道來。

陳副校聽畢,就輕輕地將倩兒擁入懷中,講:「辛苦你啦。」

倩兒久違地感受到人嘅溫暖,以為已經失去咗嘅感情一下子湧上心頭,然後阮倩兒就喺陳副校嘅懷內嚎啕大哭,就好似一個剛出生嘅襁褓,眼淚源源不絕咁流出嚟。

終於有人安慰佢,終於可以有人係自己身邊。

或者,佢終於等到有人同佢講一句「辛苦晒」。

「你係咪會幫我?」雙眼通紅嘅倩兒抬頭向陳副校詢問。

「放心交畀陳副校。」

聽到陳副校嘅回覆,阮倩兒彷彿見到希望嘅光點。

翌日,想搵陳副校促膝長談嘅阮倩兒走到位於四樓嘅教員室,入內後阮倩兒發現陳副校喺教員休息室,所以佢就急步走向佢嘅希望。

行近教員休息室後,阮倩兒發現陳副校正同自己嘅班主任飲住咖啡傾偈,唔想打攪到佢哋嘅阮倩兒就企咗喺門外等待。

「何老師,你班嘅欺凌事件你可唔可以處理下?」陳副校問道。

「估唔到我嗰班竟然有呢啲問題!?陳副校,我明白嘅,我會好好處理。」何老師回答。

倩兒好感動,陳副校果然係溫柔嘅人,佢正在幫倩兒解決問題。

「如果欺凌嘅事畀校外人知道,對我哋學校升band會有好大影響。」陳副校呷一口咖啡再講:「我希望你會識得處理。」

「明白嘅。不過今次涉事嘅同學比較多,可能要啲時間處理。同埋要確保消息唔好外流都有啲困難。」何老師困惑地答。

「何老師,你經驗尚淺,處理校園欺凌,有好多種方法。」陳副校氣定神閒咁講。

「敬請副校長指教。」何老師裝模作樣咁問。

「你要處理嘅係阮倩兒。」陳副校輕輕放低咖啡杯。
冇個好人
但係唔緊要!倩兒識咗個有父幹嘅朋友
處理問題嘅方法就係處理產生問題嘅人
屌佢老味個副校真係教畜嚟
學撚埋支共啲野人類劣根性
推推推推推
追到live,寫得幾好,加油出文
blocked
解決提出問題嗰個
陳副校講就拖住臉色蒼白嘅阮倩兒去醫務室。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞