與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
大力一推!!!!!!!!!!
【第四話 入伙】

同居嘅第一日,阮倩兒將行李放入房之後,我就同佢講下間屋嘅嘢。

「你間房隔離就係廁所,我唔會同你爭嘅,因為我間房都有個。廚房就一目了然啦,啲清潔用品就係嗰個櫃。雪櫃入面嘅嘢食你可以隨便食,我轉頭再拎條後備鎖匙畀你。至於我隔離房係雜物房,你冇乜事都唔好入去啦。另外仲有間多間吉房,乜都無嘅。」我指手畫腳咁同佢講解。

我間屋係左右兩個單位打通,所以都頗大下。

「明白。有唔明再問你,我打掃下間屋先。」阮倩兒講完就拎起咗兩袋垃圾。

「唔洗啦,我扔啦。」 過門都係客,我唔好意思要客人做清潔,同埋啲垃圾全部都係我製造出嚟,咁正路都應該由我自己處理返。

講開又講,突然要講咁多嘢我真係好辛苦。

「家務請畀我做,當係交租,我唔想喺度到白住。」阮倩兒好堅決咁講。

「咁之後嘅家務就交畀你。」我明白佢嘅諗法,所以都唔再推塘。我都唔想佢住得唔開心,就當等價交換。我再講:「呢一次畀我幫你,你都唔知垃圾房係邊到,我帶路。之後會交返畀你。」

「Ok。」阮倩兒今次好爽就應承咗我。

我帶佢行去同一層嘅垃圾房,丟完垃圾返到屋內之後,阮倩兒就開始執屋。

「麻煩你啦。」我講完就攤返上床玩打機,同佢講咗咁多嘢已經好累,我急需私人空間。

但我無閂房門,如果阮倩兒有任何問題都可以隨時問到我。

一個熱褲女係我屋企打掃,孤男寡女,如果佢對我孤狼式襲擊我都只能夠束手就擒。

我不自覺咁發出嘔心嘅淫笑,係廳嘅倩兒聽到我核突嘅笑聲之後,佢就一臉厭惡咁遠離我間房。

見到佢呢個表情我就收起淫笑,走到儲物室拎枕頭同被之類嘅寢具畀倩兒。

「呢啲枕頭同被都係新嘅,我擺係你張床啦。」講完我就放低啲寢具係佢將床到。

「唔該。」倩兒放低手頭上嘅工作同我道謝。

「床單你有冇話想要邊隻顏色?」

「無所謂。」

「咁我畀張藍色嘅你啦。」之後我係儲物室翻開幾個盒,拎咗張小飛象嘅床單同被套畀佢。

倩兒見到小飛象圖案後雙眼閃過一絲喜悅,然後又變返臭(閪)臉。

「唔該。」

可能呢個女仔都鐘意啲可愛嘢。

之後我都諗唔到有咩可以幫佢做,所以我又攤返上床繼續傷春悲秋。

不過有個人陪住,傷心多少都有啲分散。

【第四話 完】
晏啲/今晚補60正評加更
多謝高質「讀者」
唔該巴打成日幫我推
Push
Lm
洗乜客氣 我又黎推喇
60正評補

【第五話 初見回憶】

倩兒清潔完屋企就到咗中午,之後佢就出咗去醫院探媽媽。

「你要同人好好相處呀。」阮倩兒媽媽叮囑。

「我同阿衡好好呀。」阮倩兒講咗個細大話,佢唔識同同齡嘅人相處。惡劣嘅態度可能已經令梁諾衡討厭咗佢,但係佢唔知可以點樣同佢好好相處。

「咁就好啦。同埋呀,你以後唔洗成日嚟探我啦。」阮倩兒媽媽講。

阮倩兒同媽媽傾多陣之後就離開咗醫院,再去咗街市買餸準備今晚嘅晚餐。

阮倩兒返到新居嘅時候已經係傍晚,佢敲敲我房門問:「你有冇嘢唔食,我煮飯。」

「乜都食。」捲咗自己係被入面嘅我答,其實我唔想應佢,但無計。

我比較想知我前女朋友做緊啲乜。

「咁你等下。」

我禮貌上問一問:「洗唔洗幫手?」

「不。」阮倩兒簡略地回答。

一個鐘左右之後,阮倩兒就煮完飯,聞到飯香味嘅我就出房行去飯檯到等食飯。

好耐無食住家飯啦,我都唔知自己食咗幾耐外賣啦,有丁點感動。

阮倩兒煮咗簡單嘅兩餸一湯,蕃茄炒蛋、西蘭花炒雞柳同粟米蛋花湯。

「啱唔啱你胃口?」阮倩兒問。

「Ok。」我無乜所謂,其實我唔太想同其他人一齊食,但我當係畀面派對,同埋人哋煮咗我都無謂浪費。

我哋兩個人一直食飯都無傾偈,只有碗筷碰撞嘅聲音係呢個空間響起。

我全身都好唔自在,覺得好尷尬,但係阮倩兒就好似無乜嘢咁照常食飯。

唔知係太耐無同人相處定係因為阮倩兒幾靚女,我依家有啲想搵嘢講,明明無耐之前我仲想做自閉毒撚。

頂唔順沉默嘅我開口:「係呢,你知唔知我哋同學嚟?」

「知道。」阮倩兒好簡單咁回答完就繼續食飯。

「我仲以為你唔知我哋係同學,哈哈。」

阮倩兒無將對話延續落去,場面更尷尬。

不過我有啲驚訝佢竟然知道我哋係同學,我仲以為佢一定唔識我。

我諗住正常嘅話,一個女同學寄宿到一個識嘅男同學屋企,女方應該或多或少會表達到啲驚訝,但係阮倩兒丁點震驚嘅反應都無,所以我先以為阮倩兒唔認得我。

可惜,對話係呢到中斷咗。

得唔到對方回應嘅我,決定化身做啲chur女神回覆嘅毒撚,不停問問題,試圖展開話題:「咁你讀咩架?」

「同你一樣,經濟同地理。」阮倩兒答,今次答得比較長。

「你又知我讀咩?」

「⋯⋯咁啱。」阮倩兒呆咗兩秒先答呢個問題。

「你係咪有留意我呢?」

「無。」阮倩兒又精簡咁回答。

又延伸唔到話題。

我屢試展開話題不果,於是我決定試下講在意呢個女仔嘅一𣊬間,我嘅秘密武器。

【第五話 未完】
推!
心情好加更

「話說,我係學校見過你唔戴眼鏡同放頭髮。」我講。

仆街,講完我就諗,我咁講,佢會唔會當我係癡漢?

不過呢個話題好似吸引到阮倩兒,佢抬係頭問:「幾時嘅事?」

「中四嘅時候,放學之後我經過視覺藝術室,見到你係到畫緊畫。」我見佢有啲興趣所以就講落去。

阮倩兒聽到之後雙耳開始泛紅,但無改毒舌:「你跟蹤我?」

「唔係呀!嗰日打完波先發現漏咗嘢係班房,想返去拎嘅時候就咁啱見到有個女仔喺視覺藝術室入面,然後就咁啱見到你解開雙馬尾,再咁啱見到你除眼鏡畫畫。」我連忙解釋,我怕佢真係以為我係啲變態佬。

「即係你偷窺?」阮倩兒表情扭曲咁望住我。

呢個厭惡嘅表情同係街上見到曱甴一樣,但係我真係無辜。

「唔係呀!真係咁啱見到!」我好落力咁解釋,我唔想畀女同學覺得係變態咸濕佬。

「講笑。」但係阮倩兒厭惡嘅表情唔似講笑。

「不過估唔到你鐘意畫畫。」

「好多嘢你都估唔到。」阮倩兒故弄玄虛去掩飾自己嘅怕羞。

「我覺得你放髮同埋無戴眼鏡個樣好靚。」我衝口而出。

今次死啦,佢一定會當我係變態佬。

「吓?多謝。」阮倩兒嚇咗一嚇,但係都坦然地接受讚美。

「總之我唔係偷窺。」我好介意畀阮倩兒話我偷窺。

「我知道,都話講笑。」阮倩兒有啲唔耐煩。

「我唔係變態佬呀。」我無奈到唔知點幫自己解釋。

「其實我當日知道有人睇到佢畫畫。」阮倩兒講。

佢竟然開金口講自己嘅事。我以為佢咁cool唔會想講自己嘅嘢。
阮倩兒再講:「無讀視覺藝術嘅我正路係唔可以用視覺藝術室,但因為我鐘意畫畫,所以我會襯放學後嘅時間偷偷地走入去畫畫。一來可以偷用學校啲資源,二來可以消磨一下時間,三來畫畫可以畀我放鬆下,四來可以令我唔洗咁快返屋企,所以我不時都會咁做。」

呢次係阮倩兒第一次同我講咁長嘅說話。

「咁點解你唔一開始就讀視覺藝術?」我問。

「因為畢業會乞食。」阮倩兒直截了當咁講。

「雖然我無朋友,但我都唔太想畀同班同學見到佢畫畫。」阮倩影竟然輕描淡寫咁講出自己無朋友嘅事實,雖然我一早就知佢無朋友,但係我估唔到佢可以咁爽快咁講出嚟。

畫畫阮倩兒嘅秘密嘅嗜好,我諗佢覺得呢個興趣同佢個人嘅性格唔係太夾,所以有啲怕畀人知,雖然唔知怕畀邊個知道,因為佢都無朋友。

「因為唔想畀人認到我同唔想整污糟,所以我每次畫畫嘅時候都會放髮同除眼鏡。但係就係有一次,因為我係自修室做功課做耐咗搞到遲咗去視覺藝術室,唔記得變裝就入咗去。結果就畀個變態偷窺狂見到。」阮倩兒真係當咗我係淫蟲。

「我真係無心⋯⋯」真架,快啲信我啦。

「我畫咗一陣畫之後想托一托眼鏡,嗰陣先發現自己未變裝。變緊裝嘅我都有一刻感覺到有視線望住我,但係當我望向望出門外時又見唔到人。我依家知道唔係錯覺,真係有癡漢偷睇我。」

完啦,佢之後都會一直當我係變態佬架啦。

「我無心架⋯⋯」

「邊個知?」

「唉。」我嘆口氣再講:「估唔到你都會講咁多嘢,我仲以為你係唔鐘意講嘢個一類人。」

「我係唔鐘意講嘢。但呢件事關我事,所以我先講你聽。」阮倩兒講。

佢吸咗啖氣,然後塊臉有啲紅咁再講:「我畫畫呢件事可唔可以唔好講畀其他人知?」

你都無朋友,就算我想講都唔知可以同邊個講。

但係呢個內心獨白太失禮,我又唔會將佢嘅事講出去,所以我答:「無問題!你鐘意畫畫呢個秘密我會好好守住。」

我今日畀阮倩兒冷淡對待咗成日,我見到眼前呢個紅都臉曬嘅阮倩兒就情不自禁咁去戲弄佢一下,所以我特登大聲啲講「畫畫呢個秘密」。

阮倩兒聽到之後就紅住臉咁低頭繼續食飯,然後細細聲咁講咗句:「多謝。」

仆街,有啲罪惡感。

一個本來咁強勢嘅女仔變得怕羞,我覺得自己好似變咗個奸角咁。

「唔洗客氣。」我尷尷尬尬咁食完再將啲碗筷放入洗碗機就急急腳返房瞓。

有條女同我一齊住同埋一齊傾下計,我失戀嘅痛好似無咁深,好似無咁掛住同我分咗手嘅嗰條八婆。

【第五話 完】
點解係見到「佢」畫畫?
lm
睇怕係樓主唔記得改返主語賓語
覺得似有鬼多啲
原來係鬼故
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞