與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
樓豬為咗我哋特登寫錯
為咗俾我地睇多啲特登寫錯
Live 正評e d
「我去叫佢哋收手。」我想衝出班房同雅妍嘈過。

「停低!」倩兒少有地拉大嗓門講嘢。

「點解⋯⋯」我轉身,望到嘅喺一臉唔甘心同痛苦嘅倩兒。

「今晚返去再你同講好唔好?我想休息下。」倩兒無咗平日嘅氣燄。

習慣咗嘅話,點解仲會有淚水喺佢眼角?

「我去叫佢哋收手!」我氣上心頭,同呢個女仔識咗唔耐,但係我呢一刻怒髮沖冠。

「唔好,我求下你。」倩兒變咗個小朋友咁,無力地拉住我隻手。

我嘅怒氣霎時間逃逸無蹤。

「今晚可以同我講發生過咩事嗎?」我唔會放棄解決呢件事。

「應承你。」倩兒依舊全身濕透。

「你套體育衫呢?換咗佢先啦。」佢再濕住身都唔係辦法。

「成個衫袋畀佢哋收埋咗。」倩兒講。

「仆街⋯⋯」我雙手緊握拳頭咁講。

「我無事,你唔洗咁嬲。」倩兒試圖安慰返我轉頭。

我除咗我件有啲汗水嘅運動衫,再笠落倩兒身上。

「雖然有啲汗,但好過你咁樣透晒入面出嚟。」

「好臭。」

「忍下。」

「都係好臭。」

「無辦法。」

「多謝。」

氛圍唔同咗,倩兒其實幾可愛。
「我幫你叫uber返屋企先。唔好拒絕我。」我提議。

濕到咁佢都好難繼續上堂。

「唔該。」倩兒見我咁強硬就無再推搪,好好咁接受我嘅好意。

我換返校服之後就陪倩兒落校務處搞早退手續。

打緊波嘅陳浩然見到我喺一樓就跑上嚟搵我:「衰仔搞乜唔見人?」

我指住倩兒。

浩然再講:「咁快溝新女!?」

「唔係,佢畀雅妍蝦。」我指住同校務處女職員交涉緊嘅倩兒。

「又係條臭雞⋯⋯」

「你幫我同阿Sir講我唔舒服要早走。」我決定一齊走。

「得啦,咁你自己睇住啦!」陳浩然講完就落返去打波。

擔心倩兒嘅我就陪佢一齊返屋企休息。

【第十四話 完】
正, 一齊早退番屋企開心開心
打死隻臭雞
【第十五話 校園欺凌(二)—— 過去】

//

中一,啱啱考入中學嘅倩兒覺得自己同其他人格格不入。

其他人用嘅都係全新、無他人筆跡嘅教科書,自己用嘅卻係舊版、被不知名人士畫花晒嘅教科書。

其他人用穿嘅係啱身嘅校服,而自己穿嘅衣不稱身嘅二手校服。

其他人食嘅係飯盒,自己食嘅係一舊麵包。

倩兒唔明白點解自己要咁樣受苦,雖然屋企住公屋,但其實佢都有啲錢。

只係屋企嗰個男人唔肯畀錢倩兒用。

倩兒有嘅零用錢,全部都係母親偷偷地畀佢。

就連學費佢都無係嗰個男人身上拎過,佢仲讀到書全靠獎學金支撐。

佢唔明點解自己要咁辛苦,佢唔明自己做錯啲乜所以要受咁多苦。

當時,有個未來會虐打佢嘅女人曾經邀請過倩兒「出去玩」,或者係想同倩兒成為朋友。

「放學後同我哋出去行街。」嗰個叫雅妍嘅女仔問。

無閒錢出去玩嘅倩兒當然係回絕呢個邀請。

「我今日去唔到呀,對唔住。」當年嘅倩兒比較開朗。

「咁算。但係下次唔好再拒絕我。」雅妍嘅聲音帶點威脅。

倩兒心諗我下次都係會拒絕你,我根本無錢同你哋出去玩。

又一次嘅邀請。

拒絕。

又一次嘅邀請。

拒絕。

唔知已經拒絕過幾多次,今次雅妍同佢嘅黨羽一齊嚟邀請倩兒放學後出去行街。

「對唔住,我有嘢做。」倩兒試圖搵藉口拒絕。

「吓?!」雅妍發出質疑嘅聲音之後現場嘅氛圍即時改變。

喺雅妍身後嘅女同學們收起慈祥嘅笑容,臉上掛起兇惡嘅表情。

「我再問多次,放學同唔同我哋出去?」雅妍再畀倩兒多一次機會。
「我出唔到。」即使係呢個氣氛下,倩兒都無改變原來嘅答案,倩兒根本無可能出去,因為佢無可以花費嘅金錢。

得唔到稱心答案嘅雅妍一腳踢翻倩兒張枱。

「你咁樣即係落我面。」雅妍將倩兒推落地。

雅妍嘅黨羽夾手夾腳將倩兒拉去女廁,一個只屬於女生嘅地方。

佢哋將倩兒壓倒喺地下,再由四個人㩒住佢四肢。

雅妍跨坐喺倩兒身上。

「啪!」

清脆嘅一巴掌,倩兒嘅臉上多咗一個紅色嘅掌印。

「八婆。敬酒唔飲飲罰酒,我哋畀咗咁多機會你都唔珍惜。」雅妍講完就打埋落倩兒嘅另一邊臉。

「你試下同其他人講今日嘅事,你會死得更加慘。」雅妍企返起身後再用力踩落倩兒個肚到。

「呀!」倩兒叫痛嘅時侯噴出唔知乜嘢液體。

「今次少少教訓。」其中一個㩒住倩兒嘅女仔講。

「條友用嘅都係二手書嚟嘅。」另一個女仔講。

有一個女仔除咗倩兒上身嘅恤衫再講:「嘩!佢件校服後面寫嘅係其他人嘅名嚟㗎!原來佢連校服都係二手!」

「Oh my god!原來係一個窮撚嚟,唔怪之得有咁大陣酸臭味啦。」一個本來企咗係角落頭嘅女仔一臉厭棄咁望住倩兒。跟住佢再將水樽嘅水倒落倩兒嘅身上:「我哋幫take a shower啦。」

「好呀好呀!」其他人興奮咁拍手附和。
送了兩個加更畀大家

因為寫完覺得好睇
打鳩條臭雞啦
八婆雅妍
屌撚到隻臭雞跪低道歉啦
打打力bam落去
諾衡幾時都幫倩兒take a shower
同陳浩然先好似開心啲
但係我哋想睇倩兒多啲
我心底裡曾經都擔心過黃雅妍係咪因為錢先同一齊
呢段關係就會淪為一場買賣。
雅妍話我嘅朋友都係因為錢同家底先同做朋友
對唔住,我唔知要安慰你
?
真係唔知要安慰
btw唔好quote文
原來你有電話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞