與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
新讀者留名
Push
push
樓主頭先努力工作完,抖抖再出文
等你
【第八話 不是安慰】

過咗一段頗長嘅時間去到傍晚,阮倩兒終於返到屋企。

不過阮倩兒唔知道我暈咗係廁所,因為同居以來我大部分時間都將自己困係房入面,而阮倩兒又唔會特登走入去間房打擾我。

唔知情嘅阮倩兒照樣開始煮飯,煮好飯之後佢又如常咁叫我出去食飯。

「食得飯啦阿衡。」阮倩兒敲敲我房門。

無回應。

阮倩兒再敲門。

都係無回應。

有啲擔心嘅阮倩兒問:「我入嚟啦。」

都係無回應。

阮倩兒推門入房,床上見唔到我嘅身影。

「咳⋯⋯」聽到廁所傳出咳嗽聲,阮倩兒於是向聲音嘅來源行過去,最後佢見到攬住馬桶坐咗係地下嘅我。

阮倩兒行近我身邊嘅時候,一陣嘔吐物同酒精揮發嘅臭味迎面而來。

擔心我嘅阮倩兒鼓起勇氣,忍住臭味行去我身邊,確認我仲生存之後阮倩兒就鬆一口氣。

「喂,醒啦,廢物。」阮倩兒想叫醒我,就算唔食飯都想我沖個涼再瞓覺,因為真係好臭。

畀阮倩兒推咗幾下嘅我慢慢有返意識,我口齒有啲唔清晰咁講:「呀⋯⋯咩事呀⋯⋯」

「起身沖個涼再瞓。」阮倩兒講。

我睜開眼望望阮倩兒,然後失落咁講:「唔係佢⋯⋯」

我仲以為係雅妍嚟搵我。

「邊個佢?」阮倩兒有啲疑惑,因為佢聽唔明我所指為何。

「你唔係佢⋯⋯」我又重覆。

點解佢唔嚟搵我?
有嘢忙,夜啲再更
同埋會補埋penana 30 likes嘅更
penana 30 likes加更

「前女朋友?」阮倩兒出奇地有耐性,仲以為佢會唔理我。

「係。」我聽到呢個關鍵字,瞳孔就即時放大。

我好掛住雅妍,一個傷害過我嘅女人。

阮倩兒唔知點做好。

佢未試過有朋友,更未有過關係比較好嘅同輩,所以佢唔知呢一刻要點做。

眼前呢個男仔,只係同居咗一段時間嘅同學,佢對對方嘅了解近乎零,同埋佢只係啱啱先知道對方分咗手。

係咪要安慰佢?要嘅話又要點安慰?有想知嘅嘢我又可以問到去邊條界線?

「可唔可以講多啲我知?」阮倩兒唔知道要點樣做亦唔知道要做乜,但係佢心入面第一次產生咗想「知道更多」嘅諗法,因為呢個係佢第一次可以向同輩詢問、傾偈。

唔係安慰,只係因為八卦、滿足好奇心而作出嘅提問。

未試過有朋友嘅阮倩兒覺得呢種感覺好新奇,佢好奇點解一個人可以傷心到咁。點解一個人可以因為另一個人而令到自己進入呢個痛苦嘅狀態,阮倩兒想知道原因。

阮倩兒有生以來第一次想嘗試去了解同輩。

「你真係想知?我唔知會講幾耐。」我問。

或者講出嚟會舒服啲,雖然呢個故事可能有啲長。

「慢慢講。」

阮倩兒對同輩好奇,佢想了解眼前呢個人多啲,無乜特別原因,只係咁啱呢個人係佢眼前。

原因就係巧合,就好似佢哋兩個住埋一齊嘅原因。

我沉思咗一陣,然後倩兒開始講同我前女朋友嘅事。
90正評加更

//

我前女朋友係同班同學黃雅妍,我哋中四認識,當時我對佢一見鐘情。

開學嘅時候,我見到長髮飄逸嘅佢,目光畀佢深深吸引。

黃雅妍係典型嘅MK妹,齊陰加埋空氣留海同埋偏金嘅頭髮,對波有啲突出。

呢個mk妹嘅外表同身材將我深深咁吸引。

無獨有偶,黃雅妍都好主動接觸同親近到我,甚至會主動約我出街。

主動嘅女孩追男仔永遠係比較易得手,約會幾次之後,我哋就好自然咁係埋一齊。

一齊嘅九個月,黃雅妍唔算太癡身,所以我有啲無安全感。

當時,我怕呢個女仔會離開我,所以為咗氹佢,一直都會順應佢要求,每個月都用好多錢買禮物畀佢。

當時我以為只要定期畀到物質上嘅滿足黃雅妍,我哋就唔會分手。

但係事與願違,又或者「現實」就係我哋分開嘅原因。

最後我哋兩人都係分開咗。

分行嘅時候,一個普通嘅返學日,一個司空見慣嘅晴天,一個一如以往嘅約會,我係學校門口等緊黃雅妍。

黃雅妍見到我嘅時候無平時嘅雀躍,佢行到我面前講:「我哋分手。」語畢,黃雅妍就繼續行。

一臉懵然嘅我即刻跟上去問:「咩事呀?係咪我做錯啲咩呀?」

「唔係。」黃雅妍冷淡地答。

我下意識咁拉住黃雅妍隻手,問:「到底咩事呀?我哋好哋哋做乜要分手?」

黃雅妍試圖甩開我隻手,但係佢fing唔開用力捉實佢嘅我。

「放手呀!」黃雅妍怒吼。

「對唔住。」畀佢嚇一嚇之後我即時放手。

跟住,我今日第一次望到黃雅妍雙眼。

無熱情而且冰冷嘅眼神,同平日拍拖見到嘅黃雅妍大相逕庭。

黃雅妍用無乜情緒起伏嘅聲線講:「Come on阿衡,我有新男朋友啦。」

「吓。」我呆咗。

咩事。佢幾時識到新男朋友?

即係點?

佢唔愛我?

吓?

?????

我混亂到處理唔到,極度頭痛。

「所以我唔會同返你一齊。」黃雅妍狠下心腸。

「我哋唔係一直都好地地架咩?」我質問。

我唔相信,我要挽回呢段關係。我哋明明琴日都好正常,佢點會無啦啦變心?

「我一直都無鐘意過你。老實講,如果你無錢嘅邊個會同你一齊呀?」黃雅妍講出殘酷嘅現實。

「唔好講大話啦⋯⋯做咩要咁講呀⋯⋯」我想將黃雅妍嘅說話當做謊言,因為如果呢個係真相嘅話,我會承受唔到。

唔係真架。

唔會係真架。

點會係真?

我哋無理由會分手。

「你面對現實啦!唔止我呀,其他人都係因為你有家底先同你玩咋!」但係黃雅妍迫我面對呢個真相。

點解佢依家嘅態度同平時差咁遠?

定係佢心入面一直都係咁,只係用另一面同我相處?

「你發生咩事呀?」我已經唔知可以點。

點樣返轉頭?係咪唔可能再一齊?

點算?

「總之我哋分手啦,你比唔上我新男朋友。佢靚仔、高大、有事業、有錢,贏你好多條街。」黃雅妍再拋出一個分手嘅原因。

黃雅妍講完就拂袖而去,留低雙腿乏力到跪咗係地下嘅我。

我心底裡曾經都擔心過黃雅妍係咪因為錢先同佢一齊,因為黃雅妍一直都叫我送唔同嘅禮物畀佢,一唔送就發脾氣。

我以前都唔敢咁諗,因為如果咁諗,佢呢段關係就會淪為一場買賣。

我幻想過呢段關係係因愛而生,但係現實唔係咁。

血淋淋嘅現實擺喺眼前,對方無愛過我。

係對方眼中,我只係移動櫃員機而唔係一個人。

更痛苦嘅係對方已經有咗新嘅另一半。

再加上,雅妍話我嘅朋友都係因為錢同家底先同佢做朋友。

雖然唔知呢句話係唔係真實,但係就好似喺我失戀嘅傷口上撒鹽。

我心入面好擔心呢件事都係真,如果呢樣都係真嘅話,咁呢個世界又有邊個曾經當過我係「梁諾衡」呢個個體嚟看待?我嘅存在又去咗邊到?

比起失戀,其他人當我係提款機、因為有錢先同我做朋友呢件唔知係咪事實更令我扎心。

如果無咗呢層包裝,「梁諾衡」仲存唔存在?如果呢層外殼下嘅嘢冇人睇到,或者呢層外殼下根本乜都無,我又可以點做?我想去fact check呢嘢樣,但係無勇氣。如果係真事嘅話我可以點做?

黃雅妍留低嘅分手話語係我心中繞梁成個暑假。

//
「我就係咁樣畀佢飛咗。」攬住屎坑嘅我已經將我嘅分手故事毫無保留地道出。

內心嘅軟弱都話晒畀倩兒知。

自卑之處都畀佢知道咗。

自身嘅一切表露無遺,失去咗安全感,但係我已經無餘力去介意。

聽完我「被分手」經歷嘅阮倩兒講:「咁你傷心都係因為你自己。因為現實同你嘅預期唔同,所以你先咁傷心。一切都係來自你對他人嘅期待。」

雖然無同朋友相處嘅親身經歷,但係有啲感情阮倩兒都明白。

佢唔識安慰人,所以佢直接咁講出自己嘅見解。

「仲以為你會安慰我。不過你都啱嘅,我唔開心嘅原因都係源於自己。」我有啲無奈。

「對唔住,我唔知要安慰你。但係就算對方當你係搖錢樹,你都唔需要傷心。因為嗰一部分都有份係構成你嘅存在,嗰一部分都係你嚟,點解你要將佢分割出嚟?唔識欣賞你『家底』以外嘅人,咁就算做唔到朋友都唔需要可惜,因為佢哋根本無了解過你。」

阮倩兒未試過有朋友,但係佢都有自己嘅諗法,又或者係對朋友嘅想像。

我心中拒絕將「家底」當係構成我呢個個體嘅一部分,因為我唔認為嗰一部分係自己。

但係阮倩兒嘅講法顛覆咗我呢個諗法,阮倩兒叫我學識接受。

只要令其他人見到我「家底」以外嘅哋方,而對方又能接受嘅話,咁樣我哋就可以算係朋友。

我有啲釋懷,個人都好似無咁沉重,但係傷心嘅感覺猶在,諗通咗但係未接受到。

「我好似感覺好咗好多。」我講。

我第一次將失戀嘅事同人分享,我無同朋友講過,因為我怕嗰啲朋友都係當我係提款機,所以我一直都搵唔到人傾訴。

如今一個唔太熟嘅同居女孩令我輕鬆咗唔少,即使對方有時候講嘢好唔留情,但係有一個人可以聽自己訴苦真係會令自己舒服好多。

「可唔可以同我做朋友?」我問。

阮倩兒係可以做朋友嘅人,我如此判斷。

「乜嘢係朋友?」阮倩兒問咗一個簡單,但係好多人一時三刻都唔識答嘅問題。

「大概就係無血綠關係,但係會互相支持,互相幫助嘅人。」我係呢個暑假咁啱就思考咗好多關於朋友嘅嘢。

「咁我哋已經係朋友。你畀地方我住,我煮飯你食。」阮倩兒一隻手指住另一隻手指住自己。

「咁樣好似唔太啱。不過算啦,我哋依家起就係朋友。」我覺得有啲位唔太正確,但又好似駁唔到。

阮倩兒企起身,準備離開廁所,走前佢講:「你沖個廁再沖個涼就出嚟食飯啦,你依家好臭。」

阮倩兒再細細聲咁講:「朋友。」

阮倩兒講完就紅都臉曬咁急急腳走出房外。

阮倩兒生來第一次有朋友,雖然佢心花怒放,但係佢仍然擺住撲克臉,怕表情太開心會好奇怪。

不過,佢嘴角已上翹。

「佢前女朋友係黃雅妍⋯」係廳嘅阮倩兒有啲不安咁自言自語。

就係咁,我哋兩個由同居人變做朋友,兩人嘅距離拉近咗一大步。
【第八話 完】
Push
啱啱出完第八話就見到巴打幫推
關係
我連提款機都不如
推埋一份
又live, 推
畀你捉到,聽日加更
會唔會有甜
樓主係咪特登打錯字,駁俾人捉到可以加更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞