與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
好正呀 支持樓主
100正評突破
多謝大家!下一章校園欺凌篇會寫得好好睇睇
打到條八婆做狗
女主俾前女友杯過?
Lm
留名
【第九話 報答】

嚟到暑假最後嘅一個禮拜,我終於走出失戀嘅悲痛同頹廢。

為咗多謝阮倩兒開解我,我決定報答佢。

「聽晚唔好煮飯,我哋出去食好唔好?」食緊飯嘅時候我問。

「唔好。我無錢。同埋點解我要同你出去食?」阮倩兒變返好似平時咁,精簡又厭惡咁回答。

「因為我想報答你,同埋我哋係朋友嘛。」聽到「朋友」兩隻字,阮倩兒對耳仔就震咗一震。

「朋友⋯⋯」阮倩兒低頭默唸一次,然後講:「我無錢。」

問題得返一個。

「話咗報答你,所以今餐我請。」見到佢有啲興趣我就打蛇隨棍上。

「又話唔想人哋用錢嚟定義你。」

「咁呢一部分都係我自己嚟,你睇到我其他方面咪得。」雖然有啲心虛,但係我唔會再抗拒家底作為建構自己嘅元素。

失戀期間我諗通咗好多嘢,我點睇自己比起人哋點睇我更加重要,所以我以後會無咁介意其他人嘅目光。

當然我會繼續小心咁講嘢,保持唔得罪人為大前提去同人相處。

保護自己嘅機制?

都算係。

「咁聽日交畀你決定啦。」阮倩兒答應咗我嘅邀請。

「好!」

我一早諗好我哋聽日要食乜,將軍澳嘅晚餐,唔洗諗,一定係去黃店林立嘅日日食美食廣場。

翌日朝早阮倩兒要去探媽媽,而我就久違地去一轉好耐無去嘅拳館到健身同練拳。
三J萬能俠 捉到校錯嘅加更

一推門走入拳館,我就感覺到有啲唔妥,所以我舉起雙手放係頭嘅兩側格檔。

「呯!」一個側踢重重地擊重我嘅右手,我本身以為自己會企得穩,但係踢擊嘅威力太大,我成個人失平衡跌倒咗落地。

「不知所謂!」一個高大,並且一身肌肉嘅中年漢翹住雙手對我講。

「好痛呀⋯⋯」瞓咗係地下嘅我按摩住被踢中嘅部位。

「成個暑假都唔嚟練拳!你依家廢都無眼睇呀!」呢個中年人係我打拳師傅,因為佢生得有啲似台灣館長,所以大家都叫佢做館長。

「對唔住。我知錯,所以我依家咪返嚟。」我本身就有練拳同健身嘅習慣,但係因為失戀,我成個暑假都縮埋喺房而無嚟過拳館。難得終於走出失戀嘅悲傷,我的起心肝返嚟練拳。

師傅嬲都合理嘅,一個人唔練拳一段時間就會退步得好快,肌肉量都會流失得好快。

「加操。」館長留低兩個單字。

「練咩呀?」我知自己衰仔,所以都欣然接受加操。

「做重訓先,今日做腳。唔好偷懶。操完就去打半個鐘沙包。」館長嘅眼神充滿火光,今次我仆街啦。

一返嚟就做腳,之後仲要打沙包。

所謂練腳不高興,但係呢到唔係力威,無得只練上身。

我知自己衰仔,所以我就嗱嗱臨換衫練腳。

搞咗兩個鐘左右,我終於完成晒館長要求。本來淨係練腳嘅話就只需要一個半鐘左右,但係館長無啦啦話要同我對打(aka合法地打鳩我),搞到我操耐咗。

基本上係擂台上我只係挨打,練完腳嘅我下盤完全無力,企係到都好勉強更何況要對打?

畀館長打到仆街嘅我就累到大字型咁攤係地膠上面回氣。

「衰仔,搞乜咁耐無嚟?」館長企係我隔離問。

「失戀。」無力企返起身嘅我老實答。

「咁你更加一早要嚟,出一身汗就乜都可以忘記。」館長有啲怨氣咁講。

「係。」我有氣無力咁答。

「細路,有啲嘢只要你踏出一步,你就會發覺唔係太困難。」館長故弄玄虛。

「係。」我真係無力應佢,但唔應就有可能畀佢再打過。

「今日放過你,後日再嚟。另外記得交錢。」館長交代完就去咗睇其他學生。

「係。」

因為今晚約咗阮倩兒,所以我都唔攤太耐,沖個涼再換件衫就返屋企。
返到屋企嘅時候,阮倩兒已經坐咗係廳到玩住電話等我。

「你等咗好耐呀?」雖然我無遲到,但見佢係到等我就有啲罪惡感。

「唔係。」阮倩兒答。

「你肚餓未?」我問。

「差唔多。」

「咁行啦!」跟住我就帶佢由天晉行到去日日食美食廣場開餐。

呢次係我哋第一次單獨出街食飯。

算唔算溝女?又未必係,因為我對佢未有太多嘅異性好感,最多都只係啱啱認識嘅朋友關係,所以唔算。

「話就原來你有電話。」我頭先留意到佢玩手機。

「一直都有。」

「畀你電話number我,有事都可以搵你。」我將手機遞畀倩兒叫佢打畀自己。

就係咁,我哋有咗聯絡對方嘅方法。

我應該係全班唯一一個有阮倩兒電話號碼嘅人。

去到日日食廣場,我就係五一牛腩到叫咗佢牛腩河,再係柴石燒到叫咗個鰻魚飯畀阮倩兒。

「你竟然帶我食啲咁貴嘅嘢。」倩兒有啲唔好意思咁講。

「好貴咩?正常市價姐。」

「我想問你平時食麥當勞嘅時候係咪會加大?」倩兒好認真咁問。

「我會啊。」

倩兒望住我杯要加$7嘅特飲,佢再講:「你真係好有錢。」

「你試吓食啲嘢先啦!」我都唔知點解佢無啦啦講啲咁奇怪嘅嘢,但我唔想佢食啲凍咗嘅嘢食,所以我叫佢快啲起筷。

正常男人食m記都應該要加大啦,雖然依家唔會再食金拱門。

倩兒食咗幾啖,我又問:「好唔好食呀?」

我有啲期待咁問。因為我好怕介紹畀人哋食嘅嘢,人哋會話唔好食。

「好食。我好少食啲咁貴嘅嘢,多謝你。」倩兒竟然講咁多嘢,睇嚟佢真係覺得好食。

其實我有時喺度諗,佢把口咁衰係咪因為佢怕羞?

不過點都好,我心中都知道佢係一個好好嘅人。

「無介紹錯呢?」食完之後我問。

「好食過我煮。」阮倩兒輕描淡寫咁講。

「咁又唔係!你煮嘅好食好多!係呢到開餐廳都得呀!」我好誇張咁講。

「你好誇張。」冰冷嘅阮倩兒隔咗陣又細細聲講:「多謝。」

其實點解阮倩兒次次講多謝都要咁細聲?佢到底係怕羞定係點?

每次見到平時兇惡又冰冷嘅佢變到咁怕羞,我都會忍唔住覺得呢個女仔都幾得意。

其實佢搬入嚟之後可以乜都唔做,但係佢一直都好堅持幫我做家務,仲好用心咁聆聽我講咗一啲我依家都覺得好羞家嘅事,所以我依家對佢都有啲朋友上嘅喜歡。

「行吓街囉?」食完飯之後我建議。

「好。」倩兒又變返好似平時咁冷淡。

【第九話 完】
已送加更
搞錯, 食柴石燒竟然唔叫肉眼比倩兒, 反而走去叫鰻魚飯, 差10蚊姐
sorry, quote左文, 唔好意思
將軍澳巴打
每30正評或penana每30 like都會加更
Penana: https://www.penana.com/story/84900
順手行埋去donki
成人用品區
天晉果間冇
話就原來你有電話。」
好似怪怪地喎
根本就係專登想加更
加更
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞