與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
「咁樣唔係證據。」我講。

「無論如何,我知道自己無估錯。」

「你想點?」

「唔反駁?」

「只係你聽唔入耳。」

「你覺得係就係。」

「你到底想點?」

「放心,我唔係要出賣你哋。」

「我點肯定你唔會講出去?」

「既然件事唔係阮倩兒做,咁我點講都無用,況且我無證據,所以唔會有人信我。」

「所以你究竟有咩目的?」

「我只係想你聽我講嘢,當扮神父聽罪人告解。」

我哋兩個同時望住倩兒,然後周璇就開始訴說。

「班上嘅女同學一直都知道女仔嘅小圈子入面有欺凌事件,但係大家一直都只係默默地做一個助紂為虐嘅旁觀者。每個人都怕自己一出聲就會成為下一個被欺凌嘅對象,為求自保所以無人有勇氣出聲。結果,包括我在內嘅人都成為咗罪惡嘅一部分。」

去主動幫被欺凌者嘅人當然有高尚嘅情操,但係唔出手先係人之常情。

但係就係因為覺得係人之常情,所以旁觀者就係無意識之間成為咗欺凌者嘅一方。

面對欺凌只有被欺凌者同欺凌者,唔存在所謂中立,自稱中立嘅人都不過係縱容欺凌者同默認佢哋嘅行徑。

「嗯。」

我無意指責周璇,因為我過往一直都被蒙在鼓裡,直到今年開學我先知道呢倩兒一直畀人欺凌。

「唔鬧我?」

「我係你嘅話,我都可能會唔出聲,無人想成為下一個受害者。」

「如果唔係有人教訓咗班欺凌者,我哋呢班旁觀者隨時會成為下一個被欺凌者。呢次真係好彩在有人出手,好彩在個火未燒到我哋身上。結果,都係以自己為出發點去諗。」

「嗯。」

火勢未燒到埋身,人係唔會識驚。
周旋睇得出咁其他人都睇得出
即係分分鍾全班甚至全校都知係倩兒做嘅
鐘*
「好自私呀可?所以我覺得我對阮倩兒唔住,因為我都係欺凌佢嘅人之一。」周璇兩隻食指打圈。

「就係因為咁你開始接近倩兒?」

「正確啲講,喺係雅妍同其他兩個有份欺凌阮倩兒嘅女仔被人打傷,再申請退學之後,我知道自己唔會成為下一個被欺凌者之後,我先想贖罪。」

「等等先!雅妍退咗學!?」

「係。我諗佢呢啲自尊心咁強、一直做班上風雲人物嘅人接受唔到被自己睇唔起嘅人反咬成功,所以先走。」

我上次見雅妍嘅時候,佢明明已經收斂咗好多,佢份傲氣已經唔見得七七八八。

我以為佢會喺改過自身之後返嚟學校,估唔到佢已經走咗。

「都有道理。」我答。

「講返阮倩兒,我想向佢贖罪。我哋呢班旁觀者同班欺凌者一樣,正正係過去幾年令佢孤身一人嘅原因。喺枷鎖消失嘅依一刻,我諗就係成為佢朋友、去補償佢嘅好時機。所以當佢話要幫手買嘢食嘅時候,我就已經決定咗埋佢身同佢做朋友。」

「咁樣只係自我滿足。你只係想滿足自己贖罪嘅願望,倩兒嘅心情係點,對於你嚟講並唔重要。」

「嗯。我明白我咁做好自私,但係我唔想後悔。以前無幫倩兒擺脫欺凌,我已經好後悔。我唔想喺呢個無掣肘嘅時候都唔出手幫佢融入返呢個班,我唔想再睇住佢係困境入面但默不作聲咁睇住佢受苦。」

「我覺得你唔需要用贖罪嘅心同倩兒做朋友。我唔否認旁觀者都有一定程度嘅惡,倩兒都有期望過會有人拯救佢,而大家犧牲佢去自保嘅做法都傷得佢好深。所以你應該要好好同佢道歉,佢唔原諒嘅就再道歉,一直道歉直到佢原諒你。到時候你哋就可以成為對等關係、做真真正正嘅朋友。你用贖罪嘅心態去同佢做朋友嘅話,對倩兒嚟講實在太唔尊重。」
無發現欺凌嘅我其實都係惡嘅一部分,所以我都要好好同佢道歉。

我相信,周璇只要好好嘅同倩兒講出心底話,倩兒一定會接受周璇呢個朋友。

不過經過周璇嘅告解後,最少我搞清楚周璇唔係有咩企圖先喺呢個時間點去接近倩兒。

周璇有啲震驚咁望住我,過咗陣佢就低住頭講:「嗯。你講得啱,咁樣實在唔係太好。」

淚水一滴又一滴咁跌落喺地下。

我唔知周璇係因為覺得羞恥、諗通咗定係其他原因而喊,我淨係知道我整喊咗同班女同學。

「我會好好同阮倩兒道歉,再同佢做朋友。唔係為咗贖罪,而係因為我真係想做佢朋友。」眼角淚緊淚水嘅周璇對我擺出笑臉。

我哋兩個肩並肩坐、有啲尷尬嘅氣氛、班會旅行、喊緊嘅女仔,點解成個佈局好似周璇同我表白但係我拒絕咗佢咁?

成個故事就好似一個暗戀咗我好耐嘅女仔,為咗親近我而同我一齊加入購物組,當佢係班會旅行搵到同我獨處嘅機會後同我表白,但係對佢無感覺嘅我一口拒絕咗,所以佢就傷心到喺原地喊。

如果呢一刻畀其他人見到我一定會畀人誤會係仆街仔。

點解拒絕人哋嘅表白就係仆街仔?鬼知咩!啲女人覺得拒絕女仔表白嘅男仔都係賤人,完全無理由,毫無道理可言。

但係我無呀!我無畀女溝呀!

不妙。

大撚鑊。

畀人見到我就閪啦。

我乜都無做呀!周璇都無同我表白呀!我只係幫佢解開心結咋!咁多位同學請相信我!我是(係)無辜的!
我立好呢個flag嘅幾秒後,玩波玩到累嘅倩兒向我哋走過嚟。

仆街啦。

我望向隔離嘅周璇,仲低頭喊緊。

【第四十話 完】
男仔最驚就係整喊女同學
係(托眼鏡
咁多文,應該乜加更都加晒啦
今日咁多文既
【第四十一話 走先啦】

「我走先啦,係咁先啦,下次再講啦。」我向周璇rap咗一段歌詞後就打算逃走,但係佢拉住我。

「搞甚麼飛機呀?」我驚到講書面語,同時倩兒越行越近。

「可唔可以陪我?聽我向阮倩兒嘅道歉。」周璇抹走眼角嘅淚水講。

「⋯⋯可以。」當係為咗倩兒。

「你搞咩隻眼紅晒?」行到埋嚟嘅倩兒問。

周璇望望我,我向佢微微點頭。

「你整喊佢嘅?」倩兒指住我問。

我搖搖頭。

「倩兒,係咁嘅⋯⋯」

//

喺你痛苦嘅時候無幫到你真係好對唔住。

成為咗間接嘅欺凌者、成為咗幫兇真係好對唔住。

因為自己嘅懦弱而犧牲咗你真係好對唔住。

真係好對唔住。

如果你原諒我嘅話,可唔可以同我做朋友?

今次,我唔會離棄你,即使有新嘅困難出現。

我知道你無理由去相信我,但係我都希望可以同你做朋友,因為我好鐘意阮倩兒呢個人。

我想成為你喺班入面第一個女性朋友,唔係為咗贖罪,只係因為我希望同你做朋友。

//

周璇向倩兒訴說內心嘅一切。

周璇將佢嘅懊悔、歉意同埋對未來嘅希冀都一一道來,倩兒就係不知不覺間牽起周璇嘅雙手。

語畢,周璇低著頭等待倩兒發落。
等大家幫手推post
「望住我。」倩兒道。

周璇緩緩抬頭,同倩兒對望。

「我原諒唔到你。」倩兒講。

「都啱嘅。」

「但係我都想同你做朋友。」

「我明明有份傷害過你。」

「我知道。雖然係間接、雖然唔係主犯,但係我的確好討厭喺我受苦時,對我視而不見嘅人。」倩兒瞥一瞥我再望返周璇,又講:「當時,每一個中立嘅人都係幫兇,你哋都選擇咗犧牲我去保護你哋自己,依家嘅我真係原諒唔到每一個加害者。」

「咁⋯⋯」周璇想抽出被倩兒捉住嘅雙手,但係倩兒用力地捉住周璇雙手。

「雖然依家唔得,但係可能未來就可以原諒小璇你⋯⋯」倩兒愈講愈細聲,倩兒再講:「所以呢,如果你再求下我嘅話,我唔係話唔可以同你做朋友嘅。如果你求我嘅話,我都可以勉為其難咁同你開始做朋友。」

呢條女,一怕羞就唔識好好地咁講嘢。

唔識好好表達自己呢一點,或者會慢慢改善。

因為佢終於有咗人生第一個同性朋友。

兩個女仔相擁。

「求下你,我可唔可做你朋友?」周璇問。

「既然你求我嘅話⋯⋯朋友。」

攬住倩兒嘅周璇用口形同我講咗聲多謝。

我多謝你就真。

因為你,倩兒應該可以好好咁融入呢個班級。

所以,你哋要做一對好好嘅朋友。

【第四十一話 完】
輕輕一推
尷尬到
#754 第五行
係喺
有冇加更
呢個時候要好好安慰女同學先得www(摸頭
有女裝校服都未必係倩兒嘅。可能我鐘意著呢!啲籃球撚鐘意聞底褲,gym撚鐘意著女裝囉!

笑撚咗
【第四十二話 二人的時間】

自由活動時間,「勉強」成為朋友之後,周璇拉住倩兒周圍去,而我就成為佢哋專用嘅攝影師,幫佢哋影啲打卡相。

影到累之後我哋就慢慢周圍行下,跟住,陳浩然頭耷耷咁迎面走過嚟:「呀⋯⋯」

「咩料呀。」我問。

「女班長同男班長表白呀。」對女班長有意思嘅陳浩然一臉失落咁講。

「咩話!」周璇聽到呢啲消息就驚訝地道。

「世界末日啦!」陳浩然仰天長嘆。

周璇用手肘撞一攞我,再係我耳邊細細聲講:「我拉走陳浩然,你哋兩個自己行下啦。」

語畢,周璇就拉住陳浩然:「帶我去照田雞!」

陳浩然一臉唔情願咁同周璇一齊行:「佢哋唔係田雞,無姦情㗎wuwu⋯⋯」

周璇同陳浩然走咗次後,終於嚟到我同倩兒嘅獨處時間。

「影張相囉?」倩兒提議。

「好呀。」我擺好架勢,準備幫倩兒影張靚靚嘅打卡相。

「唔係呀。」 倩兒耍手擰頭,佢拉一拉我衫袖:「唔係獨照呀⋯⋯」

「你想同我影合照?」個衰妹想點。

「快啲。」

「吓?」

「你真係想同我影相嘅話,我都可以同你影一張合照。」倩兒臉頰泛紅。

「我唔想影。」

「吓⋯⋯」

「你真係想同我影嘅話我可以同你影。」我反客為主。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞