與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
做sp算啦
倩兒同雅妍都係
唔通倩兒見男豬同臭雞食飯
扑嘢未
【第三十四話 假男友】

「你可唔可以做我男朋友?」

我過咗幾秒先反應到過嚟:「吓,咩事⋯⋯」

「你可唔可以扮我男朋友一日?」倩兒合十雙手地請求。

原來係假扮。

如果我頭先唔小心應承咗嘅話,我哋會點?

我個心依家卟通卟通嘅跳。

點解我好似有啲心動?

唔通我鐘意咗呢個女仔?

「做咩要扮男朋友?」因為要回應倩兒,所以我無諗落去。

「因為我想氹下媽媽,佢近排病情好似嚴重咗。我想畀佢知道,我依家同平時係街上面見到嘅女仔一樣,會有朋友、會拍拖,等佢唔洗再擔心我,可以專心養病。」

睇得出倩兒好鐘意自己阿媽。

話說我以前都無問過倩兒關於佢屋企嘅事。

「我喎。你媽媽識我老豆,咁樣扮好易穿煲。同埋你要佢放心都未必要扮男朋友姐。」我問。

「我只係覺得咁樣會好啲。」倩兒若有所思咁講。

「你覺得咁樣好啲就咁做啦。」雖然我仲係唔明白點解要扮拍拖。

「咁你要演好啲啦。」倩兒好似健談咗。
「知啦知啦。By the way,我可唔可以知道伯母因為咩事住院?」我一直都無深究過伯母住院嘅原因,但係既然要扮就知多啲會比較好。

「癌症。」倩兒輕淡地講。

「對唔住。」

「唔緊要。我唔介意畀你知。」

「唔怪得你成日都去探佢。」

「我唔探嘅話,就無人去睇佢。」倩兒帶點怨氣咁講。

「爸爸呢?」我問。

「我當佢死咗。」

當佢死咗,即係未死。

睇嚟倩兒好唔鐘意佢老豆。

「好啦,我做你一日男朋友啦。」

「你唔好諗住抽我水呀!」倩兒對我都仲係咁警誡。

「做男朋友都唔摸得?」我做出揸波龍爪手嘅手勢。

「你果然係變態佬。」倩兒講完就踢咗我一腳。

睇嚟佢係館長到嘅鍛煉好認真,踢擊都幾有力,痛但係唔會打低到我。

不過,佢真係開朗咗。

雖然佢都仲係有啲毒舌,但係已經好過以前好多。

佢多咗講嘢,個人又活潑同開朗咗,見到呢個景象,我忍唔住會心微笑。

「畀人踢都咁開心,到底你變態到咩程度?」倩兒見到我嘅笑臉就嚇到退後幾步遠離我。

「無你咁好氣。食得飯未?」我對住倩兒就只能夠舉手投降,唯有轉移話題。

「等多陣,變態佬。」

可以嘅話我想佢唔好再叫我變態佬,明明我乜嘢越軌行為都無做過。
係佢老母面前扑嘢
自證身份

比呀媽知道佢同男朋友同居喔..........
佢地有冇諗過老豆點諗明明同人講左唔會出事 點知….
推推
lm
樓主m底
而且孤男寡女點忍呀?
推下先
翌日,將軍澳醫院。

「伯母你好呀。我係阿衡。」我向喺病床上嘅伯母揮住手自我介紹。

「衡仔你好呀。你坐先呀。」伯母拍拍病床旁邊嘅凳示意我坐低。

我坐低之後,伯母開口:「你同你爸爸真係好似樣。」

「係咩,哈哈。」同老豆似樣對我嚟講唔係啲咩開心事。

「好多謝你咁照顧倩兒,又畀地方佢住。」伯母衷心嘅道謝令我心中多咗一份溫暖。

「唔洗客氣。」

「你而家同倩兒拍緊拖?」話題一轉,刀鋒貼喺我頸上。

「係呀。阿衡好照顧我。」坐係我隔離嘅倩兒十字緊扣咁拖住我。

喺母親面前嘅阮倩兒好似變咗令一個人。

「咁你哋去到咩咩階段?」伯母溫柔嘅神情逃逸無蹤,咪起雙眼嘅佢全身好似畀黑色嘅殺氣圍繞。

話說佢哋兩母子係咪都有雙重人格?

佢哋好似成日都係兩種模式之間切換。

「大部分做得嘅都做過啦。」倩兒含羞答答咁講。

伯母嘅殺氣上咗一個層次。

大佬,你係咪陰鳩我?

我用眼神同倩兒講,唔會意我諗法嘅佢回敬我一個可愛嘅笑容。

「點都好,記得要用安全套。」伯母語出驚人,我都唔知點反應好。

「知道啦。」倩兒仲係羞答答咁回應。

佢哋兩個係唔係特登?

「女呀,你可唔可以去便利店買包糖畀我?」

「無問題。」倩兒答完就爽颯咁走咗出病房。

「終於洗走咗個女啦。」伯母微笑地道。

「吓?」兩母子係咪都癲癲地?到底想玩乜?
「衡仔,其實倩兒係我同你老豆生架..
同倩兒扑未
「衡仔,伯母真係好多謝你。倩兒同咗你一齊住之後,佢唔同咗好多。佢個人開朗咗好多,笑容都多咗。以前嘅佢淨係識揦埋口面,但係依家佢成日都會同我講同你一齊住、打拳同埋返學嘅事。我睇得出佢嘅生活比起以前充實咗好多,佢每一日都過得好開心。所以,我真係非常多謝你,多謝你令到佢嘅生活變得更好。」伯母向我點頭道謝,發自內心地。

「我乜都無做過,唔洗多謝。」我真係乜都無做,甚至令過倩兒失望。

「你太謙虛啦。我呢粒女,又孤僻又奇怪,但係有你肯陪佢癲,連扮男朋友呢招都肯玩,佢真係太好運。」

「唔好咁講。等等!你知道我哋係扮!?」我當堂嚇一跳,然後得啖笑。

「伯母我身體唔好姐,但對眼仲睇得好清楚。」伯母拍住自己雙眼講。

「呀⋯⋯對唔住。」我都唔知道點解釋好。

「反正你都係陪個衰女癲。你帶咁多歡樂畀佢,我對你嘅感激有如滔滔江水,綿綿不絕,所以呢啲小事就由佢啦。」伯母又真係幾風趣,定係話佢份人癲癲得得好?

「唔洗唔洗,哈哈哈⋯⋯」倩兒你快啲返嚟啦。

「衡仔呀,我個女應該仲要打攪你一段時間,真係唔好意思呀。伯母我都唔知幾時可以出院,個衰女因為要照顧我所以有好多無形嘅壓力,我之前開始就一直都好擔心佢隨時會頂唔順,但係佢依家認識咗你,所以我已經放心咗好多。」伯母真摯、無半點虛假嘅話語撼動我嘅心坎,其實我都無做過啲乜。

「我其實無乜幫過倩兒,但係如果未來嘅日子佢需要我嘅話,我都會好好咁喺佢身邊協助佢。」

我會好好咁幫佢。

就只係因為我想幫佢。

應該無其他原因。

「我呢個女就好似我嘅希望。佢同我老公為我呢個痛苦嘅人生中帶嚟一點甜,所以我好多謝你咁照顧佢。」

「只不過係巧合,唔洗咁客氣,我會唔好意思㗎伯母。」

「多謝你。果然,你同你爸爸好似。」

「唔⋯⋯多謝。係喎,你同我爸爸點識?」我問。
其實倩兒係你個妹
滔滔江水
諗起荷蘭叻
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞