與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
主角企埋一邊啦
推推推推推推
主角衝出嚟把撚咩
唔會

我係男主就入去打埋一份喇

嗱嗱嗱 我愛國愛黨架
【第二十四話 報仇雪恨】

忍唔住嘅我就沖咗入班房,陳浩然拉都拉唔住我,我大叫:「夠啦!」

倩兒同雅妍同時間望向我,但係下一秒倩兒就無視我,用力踩落雅妍嘅手腕,好似誓要踩斷。

「斷手啦八婆。」倩兒好似殺紅咗眼,佢一啲收手嘅意思都無。

「唔好呀。」痛心嘅我跑過去推開咁倩兒,再企喺倩兒同雅妍中間分開佢哋:「咁樣夠啦。」

「救我呀衡仔⋯⋯」瞓咗係地下嘅雅妍向我求救。

「我只係做返佢哋對我做過嘅嘢。」倩兒咁講,我唔知點反駁。

「但係你應該發洩夠啦。」無力嘅反駁,未能動之以情,亦未能以理服人,但我只能夠諗到呢句說話。

「未夠,對比佢哋做過嘅嘢遠遠未夠。同埋,你唔想對佢報仇咩?」怒火。以牙還牙,以眼還眼。

「我想,但係唔應該用暴力。」

「點解唔可以?」倩兒反問。

「因為⋯⋯」我語塞,講唔出原因,可能無原因。

「你後面條八婆係先出手打人嘅人,而我就係一直畀佢傷害嘅人,佢唔出手我就唔會出手,點解你唔係叫佢停手,而係叫我?佢哋打人嘅時候就應該要有畀人報仇嘅覺悟,依家先求饒會唔會太天真?」倩兒一反平日形象,怒氣沖沖咁講。

「總之用暴力就唔啱⋯⋯」諗唔到好理由嘅我只能夠畀出空泛無力嘅答案。

「根本就無原因。」倩兒冷淡但沉實咁講。

「當我求下你,可唔可以收手?用暴力根本解決唔到問題,你咁樣已經超過咗自保嘅程度。」

「係佢哋出手先,佢哋無資格埋怨,先撩者賤。同埋佢傷害過你,咁樣連利息都唔夠畀。」倩兒無退讓嘅意思。

我都唔會退讓,所以我張開雙手喊道:「當我求下你,可唔可以收手?」
樓主心情:
倩兒怒睥住我講:「我嚟m嘅時候畀佢哋喺廁所不停打我,咁樣係唔係暴力?佢哋將我滲滿血嘅m巾扔落我塊臉又係唔係暴力?佢哋淋濕我啲書又係唔係暴力?食食下飯將我嘅飯盒扔落垃圾桶,而我又無錢買飯要挨餓,咁樣又係唔係暴力?冬天嘅時候除曬我啲衫再用凍水淋我又係唔係暴力?你答我呀!你答我呀!」倩兒愈講愈大聲,佢向世界控訴受過嘅委屈。

佢歇斯底里嘅呼叫穿透咗我嘅心房,我連呼吸都覺得痛苦。

倩兒只有自己一個承受。

語塞嘅我只能夠呆咗咁企係到。

「我只係連本帶利還畀佢。」倩兒講。

我心入面有兩把聲音掙扎,一把話倩兒係正確,另一把話唔係。

語塞,唔識回應。

我心中有把聲音同我講暴力係唔啱,佢用咗暴力就係佢理虧。不過同時我知道佢憤怒係合理,制度內嘅手段又幫唔到佢,啲教畜唔會幫佢,佢唔狠狠咁教訓欺凌者一次對方就唔會識收手。

到底點先係正確?

我掙扎嘅時候,倩兒喺我側面走過,再一腳踢落雅妍個頭到。

暈咗嘅雅妍,鼻血如泉湧。

「明明你話過無論如何都會支持我。」倩兒紫色嘅眼眸失去光澤,淨低嘅只係深邃、無神嘅黑暗。

倩兒見雅妍暈咗就頭也不回咁走出班房,相信經過今次,呢班女人唔會再敢欺凌倩兒,但係我心入面好唔舒服。

要用暴力先解決到問題,要倩兒整污糟自己雙手先解決到呢個問題,我好嬲欺凌人嘅雅妍,我好嬲要訴諸暴力嘅倩兒,我更嬲嘅係無能嘅自己。

只有我留係現場,我聽到陳浩然追趕倩兒嘅聲音。

我一步都行唔郁,呆咗咁企喺原地。

明明我話過會支持佢身邊。

明明承諾過,點解我會有道德潔癖?點解我會因為道德潔癖而成為倩兒嘅障礙?點解我會因為呢個道德潔癖而背叛倩兒?

倩兒係咪畀我傷害咗?

我真係接受唔到咁嘅結局。

我到底發生咩事?

【第二十四話 完】
返屋企打撚柒男豬
老強男豬
「背叛我無好下場!」
死撚開啦左膠男豬
垃圾男豬
Penana 150 likes 加更

【第二十五話 困惑】

我心入面莫名奇妙地覺得暴力就係錯,明明知道世界唔係非黑即白,但係唔知由幾時開始我就畀人潛移默化,默認暴力係錯誤嘅舉動。

就係因為咁,所以倩兒出手嘅時侯我個心先咁唔舒服。

理性上,我知道係倩兒用暴力係情有可願,但感性唔係咁講,好矛盾。

只係因為固有框架內嘅方法已經無用,倩兒喺別無他選嘅情況下先要出手。

「煩緊乜?」館長問我。

本身打緊沙包嘅我出盡奶力揮拳然後垂低雙手:「好矛盾。」

我將所有嘢都講畀館長聽。

「你聽日一點過嚟。」 館長講完就消失咗。我仲以為佢知道咗之後會趕倩兒走,因為倩兒已經違背咗習武嘅初衷。

已經唔想再打落去我就問倩兒走唔走。

嗰件事發生之後倩兒好似當乜事都冇發生過,翌日照樣同我一齊嚟打拳。

我唔知點樣面對倩兒,我唔確定我應唔應該指責佢,定係應該安慰佢,抑或我要去附和佢,同佢講唔會再有事。

返到屋企之後,我提起琴日嘅事。

「你打咗我前度一鑊。」

「嗯。我唔肯定咁做係咪正確。」

「我都唔知。但係我知道佢哋唔會再蝦蝦霸霸,欺凌大概會就此終結。」

「我都係咁諗。」

「佢係應有此報。」

「嗯。」

「佢畀過帽我戴。」

「嗯。」

「佢畀人打我應該開心,但係我好心痛。」

倩兒沉默。
補之前ot更

「明明我無資格阻止你。明明就唔關我事,呢件事上我只係第三者。」我再講。

「因為你對佢有感情。」

理性同感性嘅衝突,倩兒打嘅係傷害過我嘅仆街前度。明明條臭雞畀人打撚死我都唔應該傷心,甚至應該開心先係,但係佢喺我眼前畀人打到流血嘅時候,我竟然會為佢心痛,甚至出手阻止倩兒。

明明倩兒同條臭雞嘅事係佢哋之間嘅私人姻緣,我唔應該插手,都無身位插手,但係我抑壓唔到衝動,干涉咗佢哋嘅事。

呢樣嘢係我嘅錯。

「一直受苦嘅你得唔到其他人幫助。」我講。

「嗯。」

「所以你出手打佢哋都係情有可願,係成個學校嘅制度迫到你咁做。」

「嗯。」

「道理我明⋯⋯」我咬牙切齒咁講,我續:「你只係以其人之道還治其人之身。」

「嗯。」

「但係點解我會覺得你做錯事?明明你只係做返佢哋對你施加過嘅事。」我諗返起琴日倩兒聲嘶力竭咁數佢受過嘅屈辱。

「所以我無錯。」

我好明白、好清楚倩兒出於無奈、無計可施先用私了嘅方式去解決欺凌事件。

但係,用武力令人屈服嘅話,咁樣佢同班欺凌者有咩分別?

點解要有分別?

大家都係人,班臭雞喺我睇唔到嘅地方明明都有用過暴力去傷害倩兒,倩兒只係用相同嘅手法對返佢哋,點解我會覺得倩兒都有唔啱?

唔通就係因為我目擊到所以先會有感覺?

咁點解我對見唔到嘅暴力嘅感覺又咁細?

「但係我接受唔到你用暴力解決。」我握緊雙拳,我恨自己無能力諗到解決方法。

「唔重要。」

偽善者。
OT 加更2

「我係偽善者。」

喺佢打雅妍嘅時候我先覺得唔妥。

差別待遇。

我係咪真係反對暴力?定係我只係反對佢對某人用暴力?

「你只係未諗通。」

倩兒有冇錯?被欺凌嘅人反擊就係錯?佢過去五年間受咗幾多苦,講真我真係想像唔到。有復仇嘅心絕對係情有可原。

倩兒用暴力去解決問題嘅源頭。

倩兒過去又面對過幾多暴力?

臭雞們喺倩兒身上造成物理上嘅傷害、語言上嘅傷害同埋心靈上嘅傷害。

教畜們嘅傷害,學校制度暴力下令佢解決唔到問題嘅傷害。

仲有我哋呢班明明係同學, 但就因為佢係邊緣人而忽視佢、無人對佢伸出援手而造成嘅傷害。

明明佢經歷過咁多苦難,佢只係用咗一次嘅武力去報仇,根本連利息都算唔上,但係我就覺得唔妥。

好合理,但係我莫名其妙嘅道德潔癖令我仲未接受到以暴制暴。

明明倩兒嘅反擊可以算得上係自衛,點解我會覺得佢唔啱?不過同時我又覺得佢咁做合理。

太矛盾,我真係唔明白。

「我接受唔到。」我講。

「已經過咗去。你改變唔到。」

「你受過嘅苦都冇消失過。」

「呢啲苦已經唔係淨係得我一個承受過。嗰班人都有切身嘅體會。」

「我始終接受唔到你報仇嘅手段。」

「你只不過係唔明白。」倩兒不厭其煩咁同我對答,或者平時唔想同我傾偈嘅佢心入邊多少都希望有人可以理解同支持佢,所以佢先慢慢咁樣同我一問一答去引導我。

我道理上嘅嘢我都明白,但係因為道德潔癖,所以我心中仲有一絲抗拒。

倩兒再講:「你明明話過支持我。」

倩兒雙手不受控制地顫抖,無神嘅雙眼彷彿向我尋求救贖。

你明明話過支持我。

你明明話過支持我。

你明明話過支持我。

佢好迷惘,佢好需要他人嘅支持同肯定,佢都唔知自己係咪做咗正確嘅決定。

佢嘅內心都好不安。

我知要點樣面對呢一刻嘅倩兒。

就好似我背叛咗佢,我只能夠默不作聲咁低頭沉思。

我哋嘅對話就此中止。

【第二十五話 完】
連射三話,樓主先行告退,加更完了
係囉 你明明話過會支持佢
依幾篇寫得好好
利申 偽善男豬快啲死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞