與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
文呢!
係囉文呢!
文呢!
文呢
【第十七話 教畜】

翌日,返到學校我決定搵陳浩然幫拖。

「咁都幾難搞。」陳浩然聽完我講晒成件事嘅來龍去脈就一臉愁緒。

「我想幫佢,但係唔知點入手。」我都好愁。

「雖然佢叫你唔好插手,但係我都覺得佢係向緊你求救。」

「我都覺嘅,但係我唔係太肯定。」我講。

「梁諾衡!你呢個連眼前現實都睇唔清嘅男人!」陳浩然對我怒吼。

「陳浩然!一味耍小聰明嘅細路冇資格話我!」

「我生得聰明得罪你咩!」

講完呢幾句經典對白之後,我哋就不約而同咁哈哈大笑。

「講返正題先。依家搵老師又無用,同雅妍講數又只會變本加厲,一係我哋廿四小時跟住倩兒去保護佢?」我講。

「你on9?咁不如我哋去打鳩雅妍,由物理方面著手直接解決問題?」陳浩然提議。

「都好!我想打鳩條八婆好耐啦!」我興致勃勃。

「收皮啦。你撚會打個ex咩。」

「我點會唔夠膽打臭雞。」我連環揮出幾個空拳。

「啱呀!叫佢做臭雞啦!」陳浩然都揮拳。

「臭雞!臭雞!臭雞!臭雞!臭雞!臭雞!」我興奮咁講。

「臭雞!臭雞!臭雞!臭雞!臭雞!臭雞!」浩然又附和我。

「我要打臭雞!」我叫。

「你食屎先啦。不過正經嘅,不如你帶佢去學防身術,有咩事都可以自保。」陳浩然終於有啲實際嘅建議。

「呢個有得諗喎!你又幾聰明!」呢個建議非常之好。

另外,我今日都搵過班主任何老師講呢件事。

何老師聽完就講:「梁同學,我唔係唔信你,但係成件事無證無據,我好難處理。」

「咁你可唔可以額外花多啲心機係阮倩兒身上?」

「老師唔可以對某啲學生特別好。」

「但係咁樣阮倩兒只會繼續受苦。」

「可能係你誤會咗姐,呢啲可能係女仔圈子嘅相處方式。」

「淋到人濕晒都係相處方式?」我有啲焫著。

「你做咩咁激動?其實都唔關你事。同埋女仔嘅嘢你唔明㗎啦,可能再過多陣佢哋就做到好朋友。」何老師拍拍我膊頭。

「但係⋯⋯」我未講完就畀班主任打斷。

「總之我係老師,我話無事就無事。你唔好再理呢件事啦。人哋女仔玩下姐,好小事。」何老師講完就行返入教員室。

「教畜。」留低係教員室外面嘅我低聲講。

果然同倩兒講嘅一樣,何老師根本無心去幫學生解決問題。
【第十八話 學拳】

今日為免倩兒畀人搞,我一直都偷偷地跟住佢,但睇嚟啲女人唔係日日欺凌人。

見到倩兒今日平安地渡過,我今日放心落嚟。

夜晚食飯嘅時候我就同倩兒講起學拳嘅事。

「你平時放學除咗探阿媽仲有咩做?」我向佢打探一下先,確認好佢無嘢做先再走下一步。

「返嚟溫書。」倩兒答。

「咁不如試下一齊去做運動好唔好?」我再講。

「我平時都有夜跑。」倩兒答。

「唔係呀。我平時去開嗰間拳館有迎新優惠,我老豆叫我帶你去試下。」我講咗兩個大話。

「唔貴嘅話我都可以試下。」倩兒有啲興趣。

「咁行得啦!我畀錢。」為咗帶佢學拳,我唔介意出啲錢。

「唔想你破費。」

「新人第一次免費呀!聽日放學去啦喎,得唔得?」我問,你想打落去嘅,我幫你畀學費又如何。

「會唔會用好多時間?」倩兒擔心學習嘅問題。

「怕無時間讀書?唔會㗎,一星期都係打一、兩日到。」我為佢解惑。

「咁我去試下先。唔好玩就唔再去。」倩兒為自己準備好落台階。

「聽日星期六,我哋十點一齊出去?」事不宜遲,我想馬上起行。

「好。」倩兒就咁落疊,聽日我可以帶佢去揮灑下汗水。
第二日去到拳館,又係館長嚟招呼我。

「衰仔,帶條女嚟做乜。」館長翹住手問。

「帶佢嚟學下拳,防下身。」我指住換咗運動裝、扎起咗馬尾嘅倩兒講。佢成條腿露出嚟,正。

「你叫咩名?」館長將視線轉到去倩兒身上。

「阮倩兒。」

「以後叫你阿妹。」

「隨便。」

「教你防身術先,你準備好?」

「隨時。」

「真係打之前我想問你一嘢樣,你知唔知最好嘅防身術係點?」館長問。

「打到對方無得還手。」倩兒無一絲猶豫咁答。

「真正嘅防身係遠離危險。所以防身術嘅第一招就係當你遇到危險時迅速離開。」

「係。」倩兒對講經無乜興趣,佢好似想快啲出手打沙包。

「真係有避唔開嘅危險出現,到時你先要出手。」館長講完就擺出揮拳打向倩兒,倩兒下意識舉起雙手格檔。

館長喺雙拳打中倩兒前收拳,改用腳側掃向倩兒下盤,倩兒立馬失平衝,成個人跌咗落地。

「防身術嘅第二要點就係要保護好自己,人跌咗落地就等於做人肉沙包。」館長扶起倩兒,再講:「但係出手前你都確保多一樣嘢,就係對方唔會認到你個樣,唔係嘅話對方會有機會搵你尋仇。總之要諗法令對方無仇報。」

就算反擊都要確保無後顧之憂。

企返起身嘅倩兒講:「明。」

「如果我依家衝向你,你會點做?」

「即刻跳向後。」倩兒答。

館長一個箭步跨出大半個身位去到倩兒面前,倩兒都即刻向後彈走,但係館長已經踏前咗第二步,準備揮拳打向倩兒。

知道避唔開重拳嘅倩兒緊閉雙眼,但係重拳無好似佢預期中咁打到嚟,館長唔知幾時就收咗拳。

「畀人襲擊嘅時候唔好縮,唔好後退,擘大你對眼睇清楚,只要你向前進,走入對方近身,佢嘅拳就唔會唔易打到你。就算打到,發出嘅力度都唔會咁大。只要打低咗施襲者,或者令佢無辦法反擊,佢就唔可以再對你亂嚟。」館長講。

面對攻擊,唔退縮並衝向前反擊先係最保護到自己嘅方法。

愈近對方,佢就愈難轉身發力。

你唔反擊就只會畀人打到仆街。

「嚟多次。」館長講完就踏步向前,今次倩兒同時向前跨出一步衝向館長。館長踏穩前腳後就俯視係佢胸前嘅倩兒,再用另一隻腳踢向倩兒嘅腳腕,但係倩兒好似預料到館長會踢過嚟咁,將就快畀館長踢中嘅腳抽踢向館長嘅腰部。館長一個側身閃避,再用單手接實倩兒踢過嚟嘅腳,然後一手將倩兒抽起。倩兒畀館長單手拎起咗,上下顛倒。

「打得幾好。第一次嚟講算係咁,睇得出你有用腦,但係動作太粗疏。記著,要出手就唔好留情,出盡全力打。」館長讚賞倩兒嘅同時畀出意見。

我總結一下,防身術嘅第一步係唔好令自己陷入危險。要保護自己,唔好受傷。

第二步,無得避嘅時候先好出手,但係要同時確保對方認唔到你,唔好畀人有機會尋仇。

第三步,因為係對方先出手,所以唔洗留手,先撩者賤。對方傷害得人就要有被報復嘅準備,你還手佢都無嘢好怨。打嘅時候唔好怯,向前走先能夠好好保護自己。

館長放低倩兒:「咁依家開始就正正式式咁教你。」

倩兒:「係。」
已加更 for 10校錯
再用單手接實倩兒踢過嚟嘅腳,然後一手將倩兒抽起。倩兒畀館長單手拎起咗,上下顛倒。

館長咁堅揪?
叫得做館長
幹你娘雞掰呢
oh no. live 左
好好睇, 樓主加油

等雅妍比人打到變豬頭
屙尿落條八婆度
單手拎百幾磅
Push
星期六、日有無加更
想快啲打柒隻臭雞
推推推推推推
幾時有得睇到臭雞被人打到仆街
推定先
推推推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞