與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
加更加更
【第三十二話 禮物】

沖完涼出返廳,我見到倩兒畫緊畫。

太陽、通天大樹、小屋、兩個人。

為咗唔好騷擾到佢同埋唔好畀佢發現我偷睇,我就放輕腳步行返房。

不如畀返禮物當係鼓勵下佢。

喺呢個想法驅使下,我上網買咗部Mac Book Pro返嚟,之後會再安裝Photoshop、AI同In design等等嘅app畀佢畫嘢。

我想佢繼續畫畫。

頭先嗰一幅畫已經無咗以前嘅黑暗。

倩兒已經改變緊。

我今次會好好咁支持佢。

翌日,返學嘅時候,倩兒有啲緊張咁坐返埋位。

其他同學都有啲驚訝同愕然咁不時偷望倩兒。

一到小息,陳浩然就大大聲咁講:「阮倩兒,你靚咗咁多嘅!全班同學頭先係咁偷望你呀!」

全班同學嘅「偷偷地」畀陳浩然一下子踢爆。

「多謝你,哈哈。」倩兒生硬地回答。

睇嚟佢想保持一下好口模式。

我都加把口:「倩兒你真係好靚!」

倩兒聽到之後就紅住臉咁打我:「你做乜呀!」

「讚你又唔得?」我反問。

「哼!」

「哈哈!」有一位女同學雛菊聽到我哋對話就笑咗出聲。

「原來阮倩兒同學都識講嘢!」有一位男同學講,我都唔知係唔係曲線。

「阮倩兒,我叫周璇呀。你做咩突然剪頭髮嘅?你依家真係好好睇呀!」周璇主動上前同倩兒傾偈。

「係唔係拍拖呀?」另一個女同學一心又加入對話。

「以前阮同學嘅氣場太惡,生人勿近四隻字好似牌匾嘅掛係佢頭上,我以前一直都唔敢同佢講嘢架!」又有一個女同學允行插嘴。

「係囉!原來阮同學都唔係咁惡!」周璇講。

然後,倩兒就畀女同學們圍住問東問西,而過住欺負過倩兒嘅女同學就喺無人關注下離開班房。

倩兒,恭喜恭喜。
順帶一提,雅妍在內嘅臭雞三人組仲未返學。

過咗幾日,我將電腦交畀倩兒嘅時候。

「你有咩企圖?」倩兒,你又話改變,點解對我仲係咁惡?

「禮物呀。」

「咁貴嘅禮物,你想我同咩同你交換?你果然係想得到我肉體嘅變態佬。」倩兒非常警誡。

「唔係呀!之前扔低咗你真係好對唔住,呢份係我個賠禮。同埋,我想支持你,所有事都想支持你。所以我都想支持畫畫嘅你。呢部電腦有晒啲畫畫程式,另外仲有電子畫板,你差電就可以畫畫,以後唔洗偷用課室。」

「但係呢部電腦有啲貴⋯⋯」倩兒唔太好意思受咁厚禮。

「你當係煮飯畀我食嘅報酬啦。」

「咁樣都好似太多。」

「收咗佢,如果唔係我同陳浩然就唔同你做朋友。」

我出大絕。

「唔⋯⋯咁好啦。多謝你。」

呢個女人,我只要使出朋友呢招就可以搞掂佢。

「要好好畫畫呀!」

「真係好多謝你。」倩兒抱緊電腦,再講:「我有啲感動,好耐無試過有人對我咁好。」

「咁你要好好珍惜啦。」

「知道。」倩兒真係比以前笑多咗好多。

我知道,佢已經無好似以前咁鎖起自己嘅心。

「叮。」

電話響起,我收到一個訊息。

雅妍傳了一個訊息給你。

螢幕如此顯示。

【第三十二話 完】
夜啲補 penana 240likes加更
「咁貴嘅禮物,你想我咩同你交換?你果然係想得到我肉體嘅變態佬。」倩兒非常警誡

樓主加更?
幾時先扑
penana 240likes加更

【第三十三話 前女友】

今日,我應雅妍之約同佢去咗牧羊少年食嘢。

雅妍罕有地早到,而且一早就拎咗位。

雅妍一身長衫長褲,將佢身上嘅傷痕完全遮蓋。

點解我會同前女朋友食飯?

點解我會同欺凌我朋友嘅人出街?

我嘅心其實好矛盾。

我知道雅妍係個大仆街,佢亦都傷害過我。

但係佢係我初戀。

我好多對愛情嘅憧憬同投射都喺佢身上。

即使佢傷害過我,我嘅心或者喺我唔為意嘅時候,有一種想同佢喺返埋一齊嘅期望。

簡單啲講就係我對佢仲有啲感覺。

未必係愛情,可能只係對初戀嘅留戀。

「你坐呀。」雅妍道。

我以為見到佢嘅時候我會好嬲,但係唔係,我好平淡。平淡到好似我哋兩個之間乜事都無發生過咁。

「你無事呀嘛?」我問。

「要啲時間去痊愈,但係整體嚟講都無乜事。」雅妍虛弱地答。

「點解約我出嚟?」我無安慰雅妍,直接將話題拉入今日嘅正題。

「因為你嗰陣時企咗出嚟保護我,所以我想講聲多謝。」去到依家我先發現,雅妍無咗以前嘅氣焰,雖然未到謙卑,但係佢嘅氣場收斂咗好多。

「我只係一時衝動。」

「其實你仲鐘意我係咪?」

雅妍伸手去捉住我放係檯上嘅雙手。

我縮開。

「小小。」我坦白。

應該仲有一啲,雖然唔知係愛情定留戀。

「咁我哋可唔可以重新開始?」

「你綠過我。」

「我知錯。我需要一個機會。畀你保護嘅時候,我先發現我仲鐘意你。」

「可能只係吊橋效應。同埋我無可能同綠過我嘅人再一齊。」

「對唔住。對於傷害過你,我真係好對唔住。」雅妍誠心地致歉。

「我無可能原諒你。」

「即使係咁,我真係好對唔住。」雅妍真係唔同咗。
做sp撚鳩佢啦
如果係咁,只會沉船
主角咁容易鍾意人唔適合有sp
八婆又想點
推推
捉條八婆去做肉便器
作為男豬咁樣嘅毒撚 係唔識跟遊戲規則玩 最後一定又沉ex船
男豬唔好心軟呀
啪啦。

心中某個重擔爆開。

我當下就知道,我已經放低咗雅妍。

我唔會再因為佢而傷心。

我唔會再因為佢而開心。

我唔會再因為佢而動怒。

我對佢已經無感覺,連憎恨都無。

但係可以嘅話,我唔想再見到佢。

「你好似變咗。」我無可能會再同雅妍一齊。

「畀人打咗一鑊之後,我嘅諗法都有啲改變。我反思過好多,我做錯過好多。阮倩兒打得我好啱,我罪有應得。」

「等等。關阮倩兒咩事?」

「唔洗扮啦。我知道打我哋嗰個係阮倩兒。」

「你想點?」

「唔洗咁緊張,我唔會篤佢出嚟,得我知道嗰個人係阮倩兒。好似我頭先咁講,我罪有應得。」

「我點樣信你?」

呢個背叛過我嘅女人,好難相信。

「你唔信我都正常,但係我真係唔會講。就算我講真相出嚟,我諗都無人會幫到我。」雅妍呷一口咖啡再望住我。

學校全力隱瞞呢間事,課室又無閉路電視,我同陳浩然唔講嘅話,真相永遠都唔會有人知。

雅妍再講:「我再問多次,我哋可唔可以係返畀一齊?」

「我對你已經無感覺。」

「因為阮倩兒?」

「點解又關佢事?」

「你同佢咩關係?」

「關你咩事?我同佢只係朋友。」

「原來係咁。我明白啦,咁樣我哋就做返陌生人啦。」

我唔明佢明白啲乜,但係做返陌生人呢個係我想要嘅結果,所以我哋嘅事就係到結束。

呢餐就係我同雅妍嘅告別宴。

食過窩夫同飲過咖啡後,我同雅妍正式成為兩條平行線。

返到屋企,煮緊飯嘅倩兒熱情地迎接我。

「梁諾衡,你可唔可以做我男朋友?」

聽到倩兒嘅請求,我呆咗咁企係原地。

【第三十三話 完】
好進擊
覺得樓主會扭橋
可以!
會唔會有伏
放開男主!等我嚟!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞