與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
「咩意義?」我問。

「我只係一般人。」

「一般人有咩唔好?我都係一般人。」

「我怕會唔見咗我。」

「呢個世界大部分人都係普通人。你贏咗一個人,好快又會發現有另一個人喺你之上,同人比較只會有無盡嘅痛苦,因為一定有人比你優秀。」我好耐之前已經知道自己係一個普通人,所以我唔會同人比較。

「但係每個人一開始都覺得自己係特別嘅人,隨時間長大之後先知道原來自己係普通人。只係接受自己由特別嘅人變成普通人係需要一啲心理準備。」

「你依家就喺要接受自己係普通人嘅階段?」

「係。」

「但係你無可能十項全能。」

「不過每個人都幻想過。」

「所以你係打定輸數去參加?」

「唔係,我都有信心贏。只係,我討厭努力過嘅事變成泡影,雖然有信心贏,但我又怕會輸,係唔係好矛盾?」

「唔係,有信心贏同會唔會驚輸係唔同。」

「比賽就係同其他人赤裸嘅比拼,輸咗嘅話就等於你同全世界講你比你嘅對手劣等。然後你就會發現自己唔係最優秀或者特別嘅人。」

「你都未曾挑戰過就咁講?」

「只要我一開始畫,我就要赤裸咁同人較勁,輸咗嘅話全世界都知我技不如人,然後我係普通人呢件事就會放咗係我面前。」

「做一般人又有咩問題?唔特別又如何?你就係你。況且只不過係畫畫,你可以有其他範疇比人好。」

「我遲早都會接受到自己係普通人。我只係唔想將呢個事實放係我眼前,然而迫使我要去接受,我想慢慢嚟。」

「明明未闖蕩過,但你就妄自菲薄。無論如何,每一個人都係普通人,外在嘅嘢你改變唔到,你可以改變到嘅只有自己嘅心態。」

「所以我要唔好咁諗?」

「你要學識嘅係接受自己。唔完美、有缺陷,或者只係一般人嘅自己唔代表你係零分,唔係滿分唔代表你甚麼都不是,只要努力一陣,你所做嘅嘢就一定會有進步。」

「但係凡人嘅進步好慢。」
230正評加更

「無辦法。但係唔好因為自己係普通人而停低腳步,只要一步一步行,就算每步都好細,你都會有確切嘅進步,人就會由此成長。雖然永遠都唔會比得上天才,但你就會比以前嘅自己好。可能我哋呢一世都只會係小李,永遠都做唔到嗚門,不過只要努力訓練就總有一日可以八門全開。」我講。

「唔明你嘅例子。行得慢真係可以咩?你接受到自己係普通人咩?」倩兒反問。

「我一早就知道自己係一般人,我知道我比上不足但係比下有餘,咁樣已經好足夠。你要學識欣賞自己有嘅嘢,唔係淨係睇到自己嘅缺陷。」

「唔係滿分唔等於我係零分?」

「你呢啲學霸無理由唔明啦。」

「明同接唔接受到係兩回事。不過多謝你,我好似舒服咗。」

「就算其他人唔自得你係特別,就算你只係普通人,你係我心目中一直都會係一個特別嘅人。」

「點特別法?」

「就係一般般嘅特別。」

「一般般就點特別?」

「你咪理!」

「你都係我眼中特別嘅人。」

「吓?」

「你快啲返房唔好阻住我畫畫啦!」倩兒講完就推咗我入房。

雖然我同倩兒講咗一堆大道理,但係我知道我實踐唔到。
Penana 300liks加更

雖然我同倩兒講咗一堆大道理,但係我知道我實踐唔到。

我嘅問題係根本性嘅嘢,我無目標。

好多嘢都係見步行步。

健身打拳都係因為習慣咗而繼續做,無設置過任何目標畀自己。減重?打比賽?諗都無諗過。

返學為乜?唔知。因為學校同社會對學生有「讀好書」呢個期盼我先順應其而努力學習。

未來?無諗過。大概會入大學,唔係因為我想入,而係因為呢個似係最正路嘅選擇。

中學然後大學,社會好多人都係咁做所以我都咁做。讀大學為咗啲乜?我無諗過。

無。

我嘅心靈喺空洞。

只懂順隨他人嘅期待、社會嘅風氣、羊群嘅選擇,「我」嘅意志並唔存在。

我唔想倩兒都係咁。

既然佢有鐘意嘅嘢,我就想佢好好醉心其中。我唔想佢同我一樣,生存在世並無目標。

為自己而活。

為自己嘅目標而奮鬥。

我想倩兒搵到自己。

還未出社會工作嘢我已經被社會打敗,成為咗只係生存而唔係生活嘅人。

得過且過,日子都係不停嘅while loop without a break。

或者我好早已經死咗,心中。

但係⋯⋯

「但係你遇到阮倩兒之後就唔同咗好撚多啦。」陳浩然講。

「好多咩?」我反問。
「你以前講嘢就住就住,驚死會得罪人咁。依家嘅你就直接咗好多,keep到唔會得罪人嘅程度同時又表達到自己。」陳浩然講。

「都係嘅。」

「你都要搵下自己想做咩囉,唔通渾渾噩噩咁過世咩。畀你拖到讀大學啦,大學畢業之後你又想點?」

「我知道就唔洗咁煩啦。」

「你都有想做嘅嘢嘅,例如阮倩兒。」

「關佢咩事呀。」

「你想為佢著想得好緊要,後面嘅嘢我唔講啦,再講就口臭。」

「又想話我鐘意佢。」

「咁你係呀嘛。」

「我未知自己係咪真係鐘意佢呀。」

「屌你on99,再拖落去條女畀其他人溝咗嘅話你唔好同我叫春。」

「再算啦。」

「屌你啦。不過講返,我當你兄弟先講,你諗諗自己有咩興趣啦,對你未來都有好處。」

「諗完又點呀,出嚟咪又係萬幾蚊一個月。」

「提升下自己嘅內涵同埋修養囉,睇下書,為自己累積下資本。再唔係搵啲嘢學下,學下IT或者外語,學下唔同嘢,慢慢就會搵到自己嘅興趣,到時候你睇嘅嘢就會唔同㗎啦。」陳浩然拍拍我膊頭。

「你有做咩?」

「我有學下Python打code囉,都幾有趣。」

「咁我都試下,跟隨你嘅腳步。」

「屌你,頭先叫你自己諗,依家你又想跟其他人行!你返屋企諗清楚再決定啦,唔好急,最緊要知道自己做緊乜。」

「諗唔到嘅話點算?」

「到時先求期搵啲嘢迫自己學。最緊要你又思考過,就算無結果你都思考過。對你有益處㗎,信我啦。」

「得啦,在心中。thanks mate。」

「唔講啦,我條女搵我。」陳浩然指住電話螢幕講。
男主份人唔嗲唔吊咁希望佢快啲成長
就算其他人唔得你係特別
推推推推
「係呀,我都唔知佢諗乜。」

「錫得你就擺明有feel啦!」

「係誤會嚟嘅⋯⋯」

「誤你老尾!係咪要生埋仔先一齊呀!」

「但係佢錫完我之後又好似平時咁對我,態度無變過,搞到我都唔知佢想點。」我都拗晒頭,明明錫完我,但係第二日又好似無事發生咁。

「你鐘意人就去馬啦,成數都大,人哋都畀晒signal。」

「衰咗就仆街啦,我哋仲要住埋一齊。到時尷尬咁住埋一齊仲辛苦。」

又見到萬言
推推
「屌你on99,再拖落去條女畀其他人溝咗嘅話你唔好同我叫春。」

「再算啦。」

hi 萬言巴
屌你on99,再拖落去條女畀其他人溝咗嘅話你唔好同我叫春

笑死 又係召喚萬言嘅時間
浩然突然拍拖?
仲拖
我已經被社會打敗,成為咗只係生存而唔係生活嘅人。
「收皮啦,咪FF啦,女班長同咗男班長一齊啦。」我講。

陳浩然退一步後痛心地講:「⋯⋯唔係女班長啦⋯⋯」

「二次元?你終於入咗毒撚嘅世界?」

「屌你啦,真人嚟㗎。」

「係嘅係嘅。」

「屌你呀!我同咗李樺一齊呀。」

「係咁呀⋯⋯等等!李樺!?!嗰個李樺?」

「係呀。」

「你啱啱失戀就食咗另一條女!?!」

「正確嚟講我無失戀,我同女班長無開始過。」

「你哋點一齊㗎。」

「嗰人去完秋季旅行之後,李樺送我返屋企,送到我去屋企樓下嘅時候同我表白。」

「你係咪當人水泡咋,之前都未聽你講過話鐘意佢。」

「唔係啦,我好愛我女朋友。嘛,李樺都幾可愛嘅。」陳浩然個樣又幾似墮入愛河,但係太噁心啦。

「你快撚啲搵女啦,你嘅樣好核突。躝屍趌路啦。」

「Bye傻閪!」陳浩然跳下跳下咁離開班房,而我都動身去搵倩兒一齊返屋企。

【第四十五話 完】
【第四十六話 父親來襲】

時光飛逝,一口氣過咗兩個月,又到咗聖誕節嘅12月。

稀疏平常嘅星期日,突然有人㩒門鐘。

「叮噹。」

我自然地行去開門。

「Suprise!」一打開門,一個中年大叔笑著咁講。

我閂返門。

係我老豆。

明明應該喺外國做緊嘢嘅老豆,竟然出現喺我門口。

我諗我一定係睇錯,所以我毫不猶豫地閂埋門。

「叮噹。」

門鐘又響起。

開門。

「Hello。」

我又閂返門。

奇怪,點解會無啦啦有幻覺。

「邊個?」喺房嘅倩兒聽到門鐘聲走咗出廳睇下發生咩事。

「無,我好似有啲幻覺,聽到門鐘響。」

「叮噹。」

「唔係幻覺。」倩兒講完就打開門。

「Hello。」門外嘅男人講完我又閂返門。

「我好似真係有幻覺,我見到門口有人。」

「門口真係有人。」倩兒講完後就打返開道門問:「請問你係?」

「你就係倩兒?同你媽媽都有幾分相似。你好呀,我係諾衡爸爸呀。」我老豆隔住道門自我介紹。

睇嚟唔係幻覺,我嘆咗口氣之後就開門畀我老豆入屋。

「衰仔頭先做乜係咁閂門。」老豆敲一敲我個頭。

「我以為睇錯,點估到你會突然之間返咗嚟香港。」

「驚喜呀嘛!點知落機我先發現無拎鎖匙,唯有㩒鐘等你開門去嚇下你。」

「係係。」

「我返嚟一個禮拜咋,唔好對老豆咁冷淡啦。」我老豆講完就想過嚟攬住我,但就畀我一手推開。

「咪癡埋嚟。」

「見返久違嘅老豆唔開心咩?」老豆想再癡埋嚟。

「總之你唔好靠咁近。」

隔著螢幕都仲可以好好地對話,但係咁樣面對面我真係唔識點樣同老豆相處。

「你仲係咁反叛。」

「哦。」講完我就返入房再鎖起門。
兩個月都未一齊???
咁快見定家長
萬言咁撚樣
Molamola 兩個月都冇表示 咩都淡啦
推推
「對唔住呀倩兒,畀你睇到呢一幕。」老豆恭敬地向倩兒致歉。

「唔緊要,無乜嘢。你哋兩父子成日都係咁?」倩兒問道。

「成日又唔算係,但係每次見面都係咁,因為uncle我成日都唔係到,哈哈。」老豆尷尬地𢯎著後尾枕講。

「可唔可以講我知你哋嘅事?」倩兒問。

點解倩兒會咁有興趣?

正常嚟講,見到其他人嘅家庭關係咁尷尬,無人會有勇氣追問落去,更何況倩兒同我老豆只係第一次見面。

不過呢個係阮倩兒,經歷緊人際關係大變化,同埋改變緊自己嘅阮倩兒,所以佢想了解多啲人同人之間嘅關係都算講得過去?

又或者倩兒屋企嘅背景都有啲關係?

話說我知道佢媽媽要住醫院,但我一次都未見過佢老豆,或者佢都有複雜嘅家庭背景?

可能佢同老豆嘅關係都有啲問題?

母親入院,由女兒父親照料都好合理,但係點解倩兒要離開父親走嚟同我同居?

就係因為同父親關係唔好,佢先要逃走過嚟?

原來我對倩兒都唔係話太了解。

有好多佢嘅嘢我都係唔知道,或者係未知道。

我係房內一邊偷聽一邊暗忖。

老實講,可以嘅話,我唔想畀佢知道我同老豆嘅關係。

畀人知道屋企人嘅嘢,就好似瞓覺嘅時候畀人搶咗張被,安全感即刻無晒,赤裸嘅肉體表露無遺(利申:裸睡派)。

同埋,我唔知道倩兒知道多咗我嘅嘢之後會點諗我,咁樣令我更加唔想畀佢知道我嘅事。

所以,我出返廳。

「出去食大茶飯,你請。」我宣告。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞