與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
不如介紹老細睇

等佢上班時間逼你不停寫文

「咪就係上星期⋯⋯」何老師未講完就畀陳副校打斷。

「上星期無發生過呢啲事情。」

「但係⋯⋯」

「我諗何老師誤會咗。上星期絕無打鬥事件,我已經確認咗,只係有三位女同學喺樓梯嬉戲嘅時候不慎跌倒受傷。」陳副校講咗一個我無諗過嘅故事出嚟。

「吓⋯⋯」何老師對陳副校嘅講法都感到愕然。

「何老師,明唔明白?」陳副校嘅氣場同佢平淡嘅語氣大相徑庭。

「⋯⋯明白。」何老師唔情願地答。

「各位同學又明唔明白?」

「明白。」全班一齊回應。

「企係到呢三位同學又明唔明白?」

企係到嘅係我、倩兒同陳浩然。

「明白。」我哋三個人同時講。

睇嚟陳副校都覺得或者知道係倩兒打人,但係佢又唔知點解要隱瞞呢件事。

「我唔希望學校會有咩事發生影響到校譽。所以我請同學喺玩嘅時候盡量小心啲。依家係學校嘅重要時期,我唔想有咩意外。」陳副校「提點」。

「知道。」全班一齊回應。

「咁就好。何老師,我都唔阻住你啦。我係聽到有巨響先過嚟睇下咩事。」陳副校講完就離開咗班房。

係陳浩然踢檯嘅聲。

一臉唔甘心嘅何老師就將第一堂淨低嘅時間拎晒嚟鬧我同陳浩然,不過我哋兩個就一啲都聽唔入耳。

何老師仲要我哋小息同lunch time去罰企,但就無留我哋堂,因為佢唔想留低睇著我哋。

我哋最大嘅危機已經解決。雖然唔知原因,但係陳副校係幫咗倩兒脫險。

【第二十九話 完】
Penana 210 likes

【第三十話 落幕】

不經不覺又到咗放學,我哋三個終於可以聚埋一齊。

我哋去咗將軍澳一間cafe食嘢。

「點解要幫我?我話過要自己解決。」倩兒嘅冷酷形象不改。

「你條友真係!我幫到你咁,結果連多謝都無聲。」陳浩然抱怨。

「多謝你哋。」倩兒發自內心同我哋道謝。

「唔洗客氣。咁我哋係朋友呀嘛,互相幫助好正常姐。」陳浩然有啲怕羞,佢摸住自己頭頂講。

「我哋幾時做咗朋友?」倩兒語出驚人,陳浩然聽到之後成個人凝固咗。

「你係我朋友,陳浩然又係我朋友,你哋相識之後咪係朋友。」我打插一句。

「乜係咁?」倩兒反問。

「你當係啦,朋友。」我強調「朋友」二字。

「就咁啦。」倩兒紅住臉咁低頭。

我同陳浩然見到倩兒怕羞都忍唔住會心微笑。

「話說你哋幾時開始同居?」陳浩然冷不勝防咁問,嚇到飲緊水嘅我噴到成檯都係。

「咳……」倩兒同陳浩然同時幫我掃背。

「你無嘢呀嘛?」倩兒問。

「無事,咳……」

「阿衡,係你同佢講我哋同居?」倩兒語帶厭惡。

「係。」我心虛地答。

「畀人知道我同你呢個變態佬一齊,我仲有咩形象可言?」倩兒毒舌模式如常啟動。

「驚咩呀!你都無朋友!」陳浩然恥笑倩兒。

「我有。」倩兒紅著臉咁指住我哋兩個。

「但係我係變態佬喎。」我自嘲。

「都係一個好人嘅變態佬。同埋我哋係朋友,所以你想繼續同我住嘅我都唔介意。」倩兒好似當咗自己先係間屋嘅主人。

「係嘅,我好想同你一齊住。哎喲!」倩兒踢咗我一腳。

「陳浩然,你唔好周圍同人講我同阿衡同居。」倩兒求人嘅態度似係威嚇多啲。

「係嘅,朋~友~」聽到「朋友」二字,倩兒臉到耳根又紅晒,睇嚟陳浩然都發現咗倩兒嘅弱點。

呢個時候,侍應放低我哋叫嘅咖啡同埋蛋糕。

「我哋就當呢餐係慶功宴!」我高呼。

「咁影張相先啦!」陳浩然語畢就拎起手機,打開自拍模式。

見到自己個樣係螢幕內出現,倩兒臉容有啲扭曲。

「我要點做?」倩兒問。

「你笑就得。」講完我就篤一篤倩兒腰間。

「喂也!」倩兒發出港女叫後就篤返我條腰,而陳浩然就係呢個時候為我同倩兒影咗幾張合照。

打鬧過後,我哋就正正經經咁影幾張三人自拍。

倩兒今日嘅笑容係前所未有咁燦爛。
【第三十話 完】
副校立場好明確 咪撚搞到校譽就得
係, 副校係好人
唔可以話係好,又唔可以話係衰。我覺得佢只係為保飯碗
好寫實 香港學校既一般做法
??????

副校堅好波
夠不偏不倚
推推推推
都係仆街啦,都無為過學生著想
現實好多校長教畜都係咁

學生要自保一係就群埋一齊
一係就自己轉校
是日有文
【第三十一話 訣別】

返到屋企後,正當我打算行返房沖涼嘅時候,倩兒拉住我衫袖示意我停低。

「幫我一個忙。」倩兒道。

「咩事?」

「我想識朋友。」倩兒顫抖嘅聲線包含恐懼。

「你係指我同陳浩然以外嘅人?」

「係。有朋友真係好開心。同埋我想改變自己,以前嘅我太弱小。」

「咁突然?」

「我本來就打算係報仇之後改變自己。以前嘅我以為人只可以委曲求全,面對畀自己強嘅人就只有默默承受。但係我依家先發現怕事同退縮係唔會解決到問題,如果你唔踏出第一步去改變嘅話,世界就只會原地踏步。我想同過住嘅自己講再見,我想改變。同其他同學有所交流就係我想行嘅第一步。」

我見到倩兒嘅決心。

倩兒識咗新朋友嘅話又會唔會冷落我?

我相信佢唔會。

正常戀愛喜劇嘅男主角嘅心情可能會好糾結,但係我好高興。

見到倩兒向好嘅方向改變我都戥佢開心。

「你會做到。」

我會喺你身邊幫你手。

「所以我想拜托你一個忙。」

「吓?」倩兒拉咗我入佢個廁所,然後佢係鏡前面坐低。

「幫我剪短啲短髮,去到膊頭左右。」倩兒命令般道。

「你確定?」我知道女仔留長頭髮唔係咁易。

「係。我已經下定咗決心。」

見到倩兒嘅決心,我都無理由再去質疑佢。

「剪得唔好睇唔好怪我。」

然後我就幫佢剪咗隨心幫佢剪咗個短髮,因為怕會剪衰,所以我無剪太多,佢嘅髮尾仲長到掂到膊頭。咁樣嘅話,就算剪得唔好睇都可以搵髮型師執手尾。

「點呀?」我問。

「你出一出去先。」倩兒將我推咗出廁所,過咗一陣又開門叫我入去。

「點呀?」倩兒扭住上身問。

佢將髮尾向內捲,短內捲。

鏡片唔見咗。

倩兒除咗眼鏡,戴上咗隱形眼鏡。
好靚。

佢紫色嘅瞳孔真係好靚。

「望夠未?」倩兒唔係用兇惡嘅語氣問,而係溫柔同怕羞地問。

望到入晒神嘅我畀佢拉返現實。

「好靚,好襯你。」我直話直說。

「多謝。」

「你聽日打算都係咁返學?」廢話。

「係。我會嘗試同其他人講嘢。同埋,可以嘅話,識朋友。」倩兒嘅話語多咗好多以往無嘅感情。

「加油。我會幫你同支持你。」

倩兒輕輕捉住我隻手,再用溫柔嘅笑容同我講:「多謝你。識到你真係好開心。」

卟!

呢個係咩感覺?

心臟好似畀人重擊。

我係咪有心藏病?

卟卟咁跳,個心。

呢條女,唔惡嘅時候、把口好啲嘅時候其實都幾可愛。

倩兒隻手好細,皮膚都好似幾滑。

心亂如麻。

「我識都你都開心。」我怕怕羞羞咁講。

「你果然係變態佬。」倩兒無啦啦又開返毒舌模式,但係語氣中無咗以住嘅厭惡。

「吓?」我未嚟得切反應就畀倩兒推咗出去,無奈嘅我唯有去沖涼。

【第三十一話 完】
我識你都開心

樓主加更
係男主緊張到口窒窒
咁樣就想兜到?
推推推推推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞