與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
大叔臉上多了個掌印。

揮出這一巴掌嘅倩兒臉上有兩條淚痕。

全場人靜止落嚟。

巴掌嘅迴響穿梭整間屋、走廊、各樓層。

「⋯⋯你根本無養過我⋯⋯你只係一個仆街⋯⋯你連阿媽都無探過。」

無力竭聲嘶、無激烈嘅反駁,兩個人嘅衝突都被聽喺街坊嘅耳內,因為呢種井字形公屋好應聲,門又係半開半掩,我諗已經由唔少街坊偷聽講同食花生。

世伯無預計過倩兒會打佢,佢呆咗兩秒再大叫:「八婆!我養到你咁大,你打鳩我!」

世伯想出手打倩兒,但係我一手捉住佢手腕。其後倩兒一腳將佢老豆掃低,再講:「我連學費都係靠自己努力拎返嚟,你一蚊零用錢都無畀過我,食飯錢同屋租都係阿媽畀,你有咩資格話養過我。」

喺地上嘅世伯怒羞成怒:「我生你出嚟你咁對我!點講都好,我係你老豆!我講咩你都要聽!你個不孝女!」

「 你生我出嚟只係想未來有人養你。我同你講清楚,我未來只會養阿媽,一蚊都唔會到你手。你傷害咗阿媽,亦都傷害咗我,我呢世都唔會原諒你。你根本無當過我係女,你只不過當我係工具,或者只係當我係你哋做愛之後唔想要嘅副產品,無盡過老豆責任嘅你無資格自稱父親。」

倩兒講完就轉身離開。

我望一望喺地上嘅世伯:「你枉為人父。倩兒以後由我嚟睇住。」

我講完就轉身跟隨倩兒離開。

聽到鐘閘拉開,我感覺到喺屋企偷聽緊嘅眾街坊都縮返個頭入屋,以免畀人發現偷聽。

入𨋢前,我仲聽到世伯大喊:「仆街女!呢世都唔好返嚟呀!做雞啦!」

𨋢門關上。

「終於可以離開呢個地方。」倩兒流住淚水講。
「嗯。辛苦你啦。」我輕撫倩兒頭頂。

「可能要喺你屋企住多一段時間。」

「唔緊要。畀你慢慢住。」

「你唔好奇點解我要帶你嚟?」

「因為你知道咗我同我老豆嘅關係?」

「我覺得你身在福中不知福。你哋兩個都只係笨拙,唔識拿捏點樣相處,而我就係同唔到老豆相處。」

「嗯。」

「同埋,我真係想做個了斷。」

「突然之間⋯⋯我明,都係因為我老豆突然返嚟。」

「關少少事。但係就算今日唔做,我遲早都要同佢斷絕關係。今次返去,我只係想自己好好講清楚,同埋睇下佢仲有冇得救。」

「佢無愛過你。」

「嗯。我仲好憎佢。明明媽媽咁愛佢,但媽媽入廠後一次都無去過探佢,只係掛住賭錢。佢以前做紀律部隊,但係因為賭錢而負債累累而畀人炒咗。之後佢就變成依家咁,成頭家嘅支出都係由媽媽搵返嚟,佢就成個廢柴咁郁都唔郁。」

「其實無必要同佢攤牌,你離開咗咁耐佢都無care,你不如一直離開咪算。」

「咁做你為咗滿足我自己。發洩咗出嚟,我心入面先有放低嘅感覺。還掂遲早都要做,而聽完你嘅故事之後我又有好強烈嘅感覺要盡快做,所以我就決定今日做。」

「對唔住。」

「唔係你錯。」

「但係都對唔住。」

「你真係有歉意嘅,就好好珍惜同老豆相處嘅時間。」

「嗯。」

然後,我哋手牽手回家。

【第四十八話 完】
咁樣就一齊到
然後,我哋手牽手回家....... 即係一齊咗?
屌啊live咗?
樓豬會唔會開定新post
咁做為咗滿足我自己。
我覺得你身在福中不知福。

冇錯,錫咗你一啖又比波餅你食咁都唔識做
終於拖手仔
係咪我miss 咗啲野?無啦啦又拖手仔嘅
倩兒都未應承比你養一世 就拖住人
返到屋企肯定又比倩兒鬧變態佬同打
太好啦
兩日live咗
等你文啊
幾時有文
會唔會拖完手又未一齊㗎?
倩兒以後由我嚟睇住。」

呢到其實幾lum既
有時真係自然唔洗表白
Push
男主:到底我地依家係咩關係呢🤔🤔
冇文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞