與我同屋嘅女同學打到帽我嘅ex躺平//《同居女孩》

1001 回覆
274 Like 22 Dislike
樓主想請問下呢兩個月佢地兩個嘅感情變化會唔會之後略略講下?
嘴都嘴埋,兩個月都冇變化唔太合理
推推
push
主角係萬言就合理曬
咁條女應該搬走埋
屌 莫名其妙地合理
老豆驚訝地答:「我請?唔係⋯⋯仔,你想同老豆食飯?」

唔係,我只係唔想你咁多口講我哋嘅嘢畀倩兒知。就算要講,都要由我親自講出嚟。

「係,出去食大茶飯。」大茶飯係一間餐廳嚟,黃店,打邊爐。

「咁行啦。」老豆講完就放低行李走出屋外等我。

我拉著呆咗喺原地嘅倩兒:「換件衫一齊去啦。」

「但係我係到唔會阻住你哋兩父子?」

「有你係到先無咁尷尬。」

「咁好啦。」倩兒講完就返咗入房換衫。

「老豆你等一陣。」我講完就閂埋大門,將老豆「棄置」喺屋外,再返入房換件衫。

五分鐘之後,換好衫嘅我同倩兒就同老豆出發去食嘢。

去到大茶飯坐低之後,好快就叫咗湯底同啲想食嘅嘢,想知有咩好食嘅就自己Google,呢間黃店唔係會太好食,但係以將軍澳嘅垃圾程度嚟講,呢間嘢算係咁。

「你哋近排讀書點呀?」老豆寒暄。

「幾好。」

我同倩兒異口同聲地道。

倩兒係叻到拎獎學金嘅學生,同佢同班嘅我當然唔係差到去邊,如果成績太差嘅話,我都唔會同到呢個精英學生同班,所以我無講大話。

「咁幾好。話說,倩兒你媽媽依排點樣?」

「er⋯⋯」倩兒唔太想講。

「我知道佢因為cancer住佢院,同埋係佢拜托我照顧你,所以你可以放心講。不過如果你唔想講嘅話可以由佢。」

「治療無乜嘢進展。」倩兒失落地道。

我輕輕撫摸倩兒背脊再講:「唔好問啦,人哋點關你咩事。」

「都唔算人哋,佢係我前度嚟,關心下都好正常。」

「吓!」我同倩兒又異口同聲地叫咗出嚟。

「無事,唔好意思。」老豆向被我哋嚇親嘅侍應致歉。

「等陣先,老豆!倩兒媽媽係你個ex?」我緊張地問道。

「係呀。」

突然之間出現咗啲無預期過嘅資訊。
推推
咩料
兄妹
大茶飯好似係食台灣嘢
wtf 如果真係兄妹我唔想睇了
兄妹先好
兩父子都鍾意呢type女人
指腹為婚
我以前只係以為我老豆同倩兒媽媽只係比較老友,但係估唔到佢哋有過感情。

「哦⋯⋯」我唔知畀咩反應好,cls。

等等,有啲韓劇劇情突然湧現喺我腦海入面。

但係有人比我早一步問咗我疑惑,或者叫做懷疑。

「你會唔會先係我親生老豆?」倩兒一臉正經咁問。

「哈!你太好想像力啦哈!」老豆捧腹大笑再講:「你之後同衡仔係兄妹?唔會啦!我同你媽媽分咗手兩年,佢就嫁咗畀你老豆,再過多幾年先生你出嚟㗎。不過講開又講,我都好耐無見到你老豆,雖然我都唔想見到佢。」

倩兒聽到呢個答案,臉上流露失落嘅神情。

「等陣先,你連倩兒爸爸都識?」我問。

「我哋都叫大學hall mate,雖然唔太friend,但係都叫知道對方存在。不過佢哋結婚嘅事,我都係好遲先知。」

「哦哦⋯⋯」我驚嘆地答道,我再問:「咁倩兒媽媽識唔識我媽媽?」

「er⋯⋯都叫認識。」老豆臉有難色咁答。

食物到。

邊爐嘅香味將我哋混亂嘅思緒打斷,再將我哋拉返嚟現實。

飲飽食醉後我哋就返到屋企,老豆入咗放返啲嘢入客房之後就過咗嚟我間房沖涼。

「點解要用我個廁所?」

「一個阿叔同一個後生女共用一個廁所唔係太好嘅。」老豆講完就走咗入廁所沖涼。

雖然打攪病人唔係太好,但係有啲嘢,我好想知道。

突然、無預警地,我對某件事、某個人嘅興趣爆發了。

我本身以為搵唔到嘅答案,可能有線索,又或者有一個可以解答我所有疑問嘅人係我觸手可及嘅地方。

伯母知道答案。

所以,我拜托倩兒聽日帶埋我想探伯母。
因為老豆喺屋內,所以我用Signal搵倩兒。

我:聽日我可唔可以一齊去探伯母,有嘢想問。

倩兒:問咩?可以一齊去,我唔介意。

我:關於我老豆。

倩兒:你想問佢哋兩個嘅感情事?

我:唔係。我想知道多啲關於我老豆嘅事,我唔係太了解呢個人。

倩兒:你唔鐘意佢?

我:比起唔鐘意,我覺得我唔識同佢相處。同埋,我對佢好似一無所知,嗰種距離感好奇怪。

倩兒:其實你有呢個父親已經好好。

我:我都唔知。

倩兒:聽日10點過去,早抖。

【第四十話 完】
【第四十六話 完】
晏就竟然有文, btw, 推
晏就有雨呀嘛
喺呢個位錯計唔計typo?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞